Hlavní navigace

Recenze Samsung Galaxy S22 Ultra: důstojný nástupce Note v moderním kabátku

Sdílet

Zdroj: Dominik Dobrozenský / Cnews.cz
Samsung si pro letošní rok připravil pořádnou nálož nových telefonů. My se dnes podíváme na zoubek nejvyššímu modelu Galaxy S22 Ultra. Ten přichází na globální trh jako duchovní nástupce oblíbené řady Note, která představovala špičkový výkon, velký displej a stylus schovaný přímo v těle telefonu. Dokáže S22 Ultra důstojně nahradit dnes již legendární smartphone sérii a obstojí v našem testu?

Obsah balení:

I přestože se jedná o vrcholový a prémiový model série Galaxy pro letošní rok, obsah balení už tak prémiově nevypadá. V balení se nachází mimo samotný telefon pouze napájecí kabel o délce 1 metru zakončený USB-C konektorem na obou stranách a špendlíček pro vytažení slotu pro nano SIM karty. Kromě pár dalších příruček, které stejně nikoho nezajímají, už v balení nenajdete nic dalšího a napájecí adaptér si tak musíte pořídit vlastní.

Samsung Galaxy S22 Ultra obsah balení Samsung Galaxy S22 Ultra obsah balení

Pochválit musím Samsung alespoň za téměř nulové použití plastových částí v balení. Samotná krabička a dílčí části výplně jsou vyrobeny z pevného a recyklovatelného papíru, což usnadňuje případnou recyklaci.

Parametry:

Rozměry a hmotnost: 163,3 × 77,9 × 8,9 mm; 229 g
Zpracování: displej a záda Gorilla Glass Victus+, rám telefonu z hliníku, odolnost IP68
Displej: 6,8“ zaoblený AMOLED 2X displej, 3 088 × 1 440 px, 120 Hz, HDR10+, jemnost 500 PPI
Procesor: Exynos 2200 (4 mm), 8jádrový, frekvence až 2,8 GHz, grafický akcelerátor Xclipse 920
RAM a interní úložiště: 8 GB RAM + 128 GB ROM, 12 GB RAM + 256 / 512 GB ROM
Selfie kamera: 40 Mpx, f/2.2, širokoúhlý, PDAF, auto-HDR, až 4K@60fps
Zadní fotoaparáty:

hlavní: 108 Mpx, f/1.8, 23 mm, PDAF, OIS

teleobjektiv: 10 Mpx, f/2.4, 70 mm, dual pixel PDAF, OIS, 3,5násobný optický zoom

periskopický teleobjektiv: 10 Mpx, f/4.9, 230 mm, dual pixel PDAF, OIS, 10násobný optický zoom

širokoúhlý: 12 Mpx, f/2.2, 13 mm, dual pixel PDAF

Nahrávání videa: 8K@24fps, 4K@60/30fps, 1080p@240/60/30fps, gyro-EIS, HDR10+
Baterie a nabíjení: 5 000 mAh, rychlonabíjení 45 W (údajně), bezdrátové nabíjení 15 W, reverzní napájení 4,5 W
Operační systém: Android 12 s nadstavbou One UI 4.1 a Google službami
Konektivita a funkce:

5G, 4G, GSM, Wi-Fi 6 (802.11 6e), Bluetooth 5.2

A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS

USB-C 3.2, NFC, dual nanoSIM, e-SIM, ultrasonická čtečka otisku prstů, odemykání obličejem

Samsung DeX, Samsung Pay, stylus

Vzhled a celkové zpracování:

Technické zpracování je jedním slovem excelentní a je přesně takové, jaké byste od prémiového modelu čekali. Fakt, že se jedná o prémiový telefon, pocítíte už při prvním doteku a nutno říci, že Samsung své telefony prostě dokáže zpracovat. Jednotlivé části nikde nevržou a telefon drží pevně a neprohýbá se ani při tvrdším zacházení.

Mnou testovaný S22 Ultra v matně fialové barvě nese označení Burgundy a disponuje hliníkový zády, na kterých se díkybohu nedrží otisky prstů, což se bohužel nedá říci o displeji, u kterého se častému čištění prostě nevyhnete. Na zádech se v levé vrchní části nachází oddělené moduly fotoaparátů, které nad plochými zády vystupují o přibližně 1,5 mm. Pokud jste zvyklí používat telefon na stole, budete mít u S22 Ultra trochu problém s vikláním.

záda telefonu
záda telefonu
detail na moduly fotoaparátů
detail na moduly fotoaparátů

Hliníkový rám telefonu ukrývá na pravé straně zapínací tlačítko a tlačítka pro ovládání hlasitosti. Vrchní a levá strana telefonu jsou holé a zbytek konektorové výbavy se ukrývá až vespod. Na spodní straně najdete USB-C 3.2, jeden z dvojice stereo reproduktorů a také S Pen uschovaný v těle telefonu. Pro jeho vysunutí stačí konec pera mírně zmáčknout a následně jej vytáhnout.

pravá strana telefonu
pravá strana telefonu
levá strana telefonu
levá strana telefonu

Vespod naleznete také šuplíček pro 2 nano SIM karty. Otvor pro zasunutí špendlíku se ale nachází v těsné blízkosti vedle mikrofonu. Dejte si tak dobrý pozor, abyste při otevírání šuplíčku omylem nestrčili špendlík do otvoru s mikrofonem a zbytečně jej nepoškodili.

vrchní strana telefonu
vrchní strana telefonu
spodní strana telefonu
spodní strana telefonu

Telefon disponuje zvýšenou odolností IP68, která garantuje odolnost proti vniku prachu a vody. S telefonem můžete manipulovat 1 metr po hladinou po dobu maximálně 30 minut.

Displej:

Hlavní dominantou každého telefonu je displej, který v případě Samsung Galaxy S22 Ultra zastupuje 6,8“ AMOLED 2X displej s mírně zaoblenými hranami na obou koncích. Přestože nejsem moc fanoušek zaoblených displejů, v případě tohoto telefonu mi zaoblení nijak nepřekáželo a rychle jsem si na něj při používání zvykl. Zároveň nedocházelo k žádným nechtěným dotykům nebo překlepům.

displej telefonu Samsung S22 Ultra
displej telefonu Samsung S22 Ultra
detail na zakřivení displeje
detail na zakřivení displeje

Rozlišení displeje 3 088 × 1 440 pixelů dává celkovou jemnost 500 PPI, což je více než dostatečná hodnota pro všechny typy činností. Rozlišení displeje můžete navíc v nastavení snížit na Full HD+ nebo HD+, čímž mírně zvýšíte výdrž telefonu na jedno nabití. Osobně jsem používal rozlišení Full HD+ (tedy 2 316 × 1 080) jako kompromis mezi kvalitou a výdrží baterie. K těmto parametrům si připočtěte adaptivní obnovovací frekvenci až 120 Hz a vysoký jas až 1 750 nitů a máte perfektní displej s nádhernými barvami, na který je radost se dívat, natož používat.

nastavení rozlišení obrazovky
nastavení rozlišení obrazovky
nastavení režimu displeje
nastavení režimu displeje

V nastavení si můžete vybrat mezi živým a přirozeným barevným režimem a nastavit vyvážení bílé k vaší spokojenosti.

V displeji se nachází ve vrchní části kulovitý výřez, ve kterém se nachází přední selfie kamera. Pochválit musím Samsung za šikovné pracování displeje v blízkosti kamery, kdy vás jemným kroužením okolo kamery telefon upozorní, pokud například skenuje váš obličej.

Poslední věc, kterou u displeje zmíním, je funkce Always On. Ta funguje bez problému a nabízí širokou škálu možností, jak si Always On přizpůsobit. Nastavení Alway On vám umožní zvolit, zda chcete mít funkci vždy aktivní nebo pouze při příchozí notifikaci apod. Přizpůsobit si můžete také styl hodin a příchozí notifikace, které chcete při aktivní Always On dostávat.

nastavení funkce Always On
nastavení funkce Always On
další nastavení funkce Always On
další nastavení funkce Always On

Uživatelské rozhraní:

Uživatelské rozhraní je u Galaxy S22 Ultra přesně takové, na jaké jste u Samsung telefonů zvyklí. Na telefonu běží Android 12 s uživatelskou nadstavbou One UI 4.1. Ta se z velké části podobá čistému Androidu a přidává pouze několik vylepšení a sadu vlastních aplikací včetně Galaxy Store, Samsung Pay, Smart Things a dalších. Navíc s telefonem dostanete dlouhou softwarovou podporu (4 další generace Androidu a až 5 let softwarových aktualizací), což rozhodně hodnotím jako velké plus.

domovská obrazovka uživatelského rozhraní One UI 4.1
domovská obrazovka uživatelského rozhraní One UI 4.1
notifikační centrum rozhraní One UI 4.1
notifikační centrum rozhraní One UI 4.1

Android s One UI funguje perfektně, za což vděčíme i výkonnému procesoru. Při běžné práci s telefonem se téměř nesetkáte s žádnými záseky nebo dlouhým načítáním. V čem ale použitý procesor pokulhává, jsou hry. To ale probereme v následující části recenze.

Samotnou kapitolou je poté práce s S Pen, která je jedním slovem návyková. Samotné pero po displeji klouže a ovládání je velmi příjemné. Ihned po vytažení pera z útrob telefonu se vám zobrazí nabídka, ze které si můžete vybrat, jakou činnost s perem chcete provádět. Pokud vytáhnete S Pen při zamknutém displeji, okamžitě se vám otevře jednoduchý poznámkový blok, do kterého si můžete načrtnout nebo psát rychlé poznámky, aniž byste odemykali telefon.

vyskakovací menu po vysunutí S Pen
vyskakovací menu po vysunutí S Pen
rychlé poznámky na zamčené obrazovce
rychlé poznámky na zamčené obrazovce

Za zmínku stojí i ultrasonická čtečka otisku prstů v displeji, která funguje spolehlivě, a dokonce dokáže odemknout telefon v uspaném stavu, aniž byste rozsvěcovali displej. Její umístění je tak akorát ve spodní části displeje a po chvilce cviku bude její nahmatání bezchybné. K dispozici máte i odemykání telefonu skenováním obličeje.

nastavení zabezpečení telefonu nastavení zabezpečení telefonu

Výkon:

Zatímco telefon ve všech aspektech zářil, v oblasti výkonu už to taková hitparáda není. V Evropě se S22 Ultra prodává s 8jádrovým Exynos 2200 (1× 2,8 GHz Cortex-X2, 3× 2,5 GHz Cortex-A710 a 4× 1,8 GHz Cortex-A510), kterému sekunduje grafický akcelerátor Xclipse 920. Při běžné práci s telefonem limitace procesoru prakticky nepocítíte. Problém však nastává při graficky náročnějších aplikacích, jako je například úprava fotografií nebo hraní her.

Informace o procesoru CPU-Z Informace o procesoru CPU-Z

Úpravu fotografií telefon zvládá s trochou trpělivosti obstojně, pokud ale zapnete graficky náročnější hru, rázem pocítíte limitaci výkonu. Začneme hrou Genshin Impact, jednou z nejvíce náročných videoher v obchodě Google Play. Zatímco kdejaký Snapdragon řady 800 nebo 700 zvládá střední grafické nastavení hry bez problému, Exynos 2200 při středním grafickém nastavení pokulhává a hra byla mnohdy až nehratelná. Zlepšení se nekonalo ani při snížení limitace FPS z 60 na 30.

Grafické nastavení Genshin Impact při testování Grafické nastavení Genshin Impact při testování

Stejných záseků jsem se dočkal i při hraní Call of Duty: Mobile, kde pomohlo až snížení grafického nastavení. Pokud tedy plánujete na telefonu často hrát hry, pamatujte na to, že procesor Exynos 2200 nepatří mezi nejvýkonnější. K dobru mu budiž alespoň fakt, že se záda telefonu ani při delším hraní nezahřívala natolik, aby se telefon nedal držet v ruce.

Integrovaný Game Launcher, který má údajně zlepšovat výkon ve hrách, se také moc nepředvedl a i při omezení všech procesů při hraní se herní výkon nijak extra nezvýšil. Nezbývá než doufat, že Samsung v budoucnu přizná pravdu ohledně zpomalování telefonů a v některé z dalších aktualizací odladí výkon procesoru pro lepší herní zážitek.

Z hlediska výkonu se tedy jedná o menší zklamání, o čemž svědčí i výsledky benchmark testů. PC Mark (Work) ukončil testování s celkem 13 339 body a 3D Mark (Wild life) skončil s výsledným skóre 6 951 bodů, což je dle průměrných statistik ještě horší výsledek, než například u iPhone SE z roku 2020. Ten pro srovnání dosahuje průměrných výsledků 6 972 bodů.

měření výkonu v 3DMark (Wild life)
měření výkonu v 3DMark (Wild life)
měření výkonu v PCMark (Work)
měření výkonu v PCMark (Work)
měření baterie v PCMark (battery)
měření baterie v PCMark (battery)
3DMark (Wild life) PCMark (Work) PCMark (battery)
6 951 bodů 13 339 bodů 8 hodin a 36 minut

Výdrž:

Výdrž je u S22 Ultra milým překvapením. I přestože má telefon velký 6,8" displej, je na tom s výdrží poměrně nadprůměrně. V útrobách se nachází baterie s kapacitou 5 000 mAh, která dokáže telefon udržet při životě i dva dny při mírnějším používání. Při náročnějším celodenním používání se pak dostanete domů s přibližně 40 % baterie, což vůbec není špatná hodnota.

péče o baterii
péče o baterii
nastavení nabíjení telefonu
nastavení nabíjení telefonu

Větší výdrž baterie však kazí rychlost nabíjení. Samsung se chlubí podporou až 45W rychlého nabíjení, realita je však někde úplně jinde. I přestože jsem zkoušel více druhů napájecích adaptérů od různých výrobců (45 W, 100 W a 20 W), vždy se příkon pohyboval v rozmezí od 15 do 20 W. O 45 W si tak můžete nechat zdát, pokud si k telefonu nezakoupíte originální 45W nabíječku od Samsungu, za kterou si připlatíte baťovských 999 Kč.

S 45W nabíječkou od Xiaomi s příkonem okolo 20 W se telefon dobil do 70 % kapacity baterie za 1 hodinu a 6 minut, do plna pak za 1 hodinu a 40 minut.

z 0 na 70 % baterie z 0 na 100 % baterie
1 hodin a 6 minut 1 hodina a 40 minut

 

Telefon podporuje i 15W bezdrátové napájení a reverzní 4,5W napájení. Tyto parametry však nemohu potvrdit ani vyvrátit (stejně jako podporu 45W rychlého nabíjení s originálním Samsung adaptérem), jelikož nemám žádné zařízení, s kterým bych mohl bezdrátové a reverzní napájení vyzkoušet.

Fotoaparát:

V čem ale S22 Ultra vyniká, jsou fotoaparáty, které fotí opravdu nádherně. Objektivy v základu vychází z loňské vlajkové lodi a Samsung přichází s řadou vylepšení, která vůbec nejsou na škodu. Samsung už dlouhá léta ukazuje, že to se svými fotoaparáty prostě umí a S22 Ultra je tak další smartphone, u kterého bude focení prostě radost.

Začneme hlavním 108Mpx snímačem s optickou stabilizací obrazu, laserovým ostřením a světelností f/1.8. Ten podává opravdu nádherné výsledky s živými barvami, na které je radost se dívat. Za dne jsou snímky s automatickým režimem ostré, vyvážené a mají dobrý dynamický rozsah. Obecně všechny fotoaparáty dokáží pořídit nádherné snímky a v drtivé většině vás nezklame ani HDR, které dodává výsledným snímkům patřičný „šmrnc“.

Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
3násobný teleobjektiv
3násobný teleobjektiv
10násobný teleobjektiv
10násobný teleobjektiv
záběr na detail
záběr na detail
záběr na detail
záběr na detail

Aplikace fotoaparátu nabízí speciální noční režim, který nechá závěrku telefonu déle otevřenou a umožní před pořízením fotografie proniknout více světla na senzor. A výsledek je znát. Za zhoršených světelných podmínek nebo v noci jsou fotografie stále dostatečně ostré a se spoustou detailů, které byste jinak úplně přehlédli. Stejně dobrých výsledků však dosahuje fotoaparát v noci i bez speciálního nočního režimu. Volba tak závisí čistě na vás.

automatický výběr režimu hlavním fotoaparátem
automatický výběr režimu hlavním fotoaparátem
fotografie s nočním režimem
fotografie s nočním režimem

Další na řadě je dvojice 10Mpx teleobjektivů, jeden s 3násobným a druhý s 10násobným optickým zoomem. Oba moduly disponují optickou stabilizací a duálním ostřením PDAF. 3násobný teleobjektiv se světelností f/2.4 fotí přesně tak, jak byste od něj čekali – ostře, kvalitně a barevně správně. Stejných výsledků podává 10násobný teleobjektiv se světelností f/4.9.

Ultraširokoúhlý fotoaparát
Ultraširokoúhlý fotoaparát
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)

U 10násobného zoomu však začíná být vidět nepatrné zhoršení kvality výsledného snímku. S přibývajícím zoomem kvalita výsledného snímku ubývá, a naopak přibývá digitálního šumu. Při vyšším zoomu se na displeji zobrazí i malé okénko s aktuálně zobrazovanou plochou v celkovém kontextu pro větší přehlednost, v jaké části se aktuálně nacházíte. Pochválit musím i stabilizaci obrazu při vysokém zoomu, kdy je znát jakýkoliv nepatrný třes rukou, který stabilizace úspěšně eliminuje. Vyšší zoom tak oceníte například v situacích, kdy si chcete přiblížit a zobrazit nápis, na plnohodnotné fotografie to ale není.

3násobný zoom
3násobný zoom
10násobný zoom
10násobný zoom
100násobný zoom
100násobný zoom
kontextové okénko při větším zoomu kontextové okénko při větším zoomu

Příjemným překvapením byl pro mě 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv se světelností f/2.2 a duálním ostřením PDAF. Od širokoúhlých fotoaparátů obecně nemám žádné očekávání, protože jim většinou chybí detaily. V případě S22 Ultra se však v oblasti širokoúhlých snímků jedná o lehký nadprůměr. Výsledné snímky jsou překvapivě ostré a nechybí jim ani dynamičnost a barevná paleta typická pro Samsung.

hlavní fotoaparát
hlavní fotoaparát
ultraširokoúhlý fotoaparát
ultraširokoúhlý fotoaparát

Samsung si celkově pohrál a vyladil barevné sladění mezi jednotlivými moduly, díky čemuž dostanete téměř stejné barevné snímky, ať už fotíte hlavním fotoaparátem, teleobjektivem nebo ultraširokoúhlým objektivem.

hlavní fotoaparát
hlavní fotoaparát
ultraširokoúhlý fotoaparát
ultraširokoúhlý fotoaparát

Selfie kamera s kruhovitým výřezem v displeji disponuje rozlišením 40 Mpx, světelností f/2.2 a duálním ostřením PDAF. Za dobrých světelných podmínek dostanete dobré snímky s vysokou mírou detailů, se snižujícím osvětlením kvalita fotografií klesá. Vášniví vlogeři uvítají i možnost nahrávat videa až ve 4K rozlišení při 60 FPS přední selfie kamerou.

selfie snímek Samsung Galaxy S22 Ultra selfie snímek Samsung Galaxy S22 Ultra

Nahrávat video můžete až v rozlišení 8K při 24 FPS (ovšem pouze na hlavním snímači), což je aktuálně tak trochu overkill vzhledem k dostupnosti 8K zobrazovačů. Spíše než to více využijete možnosti nahrávat videa ve 4K při 30/60 FPS nebo ve Full HD při 30/60 FPS. Za zmínku stojí i funkce pohled režiséra, která vám umožní nahrávat video z více zdrojů zároveň. Díky tomu můžete nahrávat sami sebe a děj odehrávající se za telefonem s možností přepínat mezi jednotlivými fotomoduly.

K dispozici máte samozřejmě i další vychytávky, jako je například zpomalení videa, režim Pro, panoráma nebo kreslení v AR módu. V nastavení fotoaparátu si můžete vybrat mezi standardní kvalitou snímku, vysokou kvalitou obrázků ve formátu HEIF nebo pro fotonadšence i možnost ukládat kopie obrázků v RAW.

Závěr:

Závěrečné hodnocení Samsungu Galaxy S22 Ultra je těžší, než se na první pohled může zdát. Z hlediska technického zpracování a funkčnosti se jedná o prvotřídní smartphone. Rovněž přítomnost stylusu S Pen potěší hlavně příznivce řady Note a já sám jsem si ovládání smartphonu za pomoci S Pen užil. Co však kazí celkový dojem, je výkon, který byl pro mě spíše zklamáním a osobně bych v telefonu viděl raději procesor Qualcomm řady 800 nebo MediaTek Dimensity 9000.

Slabší výkon nahrazuje lehce nadprůměrná výdrž baterie, nádherný displej, dlouhá softwarová podpora a prvotřídní fotoaparáty, s kterými pořídíte velmi slušné snímky i za zhoršených světelných podmínek. Pokud se tedy neřadíte mezi náruživého hráče mobilních her a telefon berete spíše po funkční než herní stránce, je nejvyšší model S22 Ultra horkým favoritem pro letošní rok.

Překážkou pro mnohé zájemce však může být cena, která se u základního modelu s 8 GB RAM a 128 GB úložištěm pohybuje okolo 31 990 Kč. Za modely s vyšší 12 GB RAM a 256/512 GB úložištěm si pak Samsung řekne 34 490 Kč a 36 990 Kč. Tyto ceny jsou však v době vydání recenze orientační, jelikož u některých distributorů v České republice si můžete S22 Ultra zakoupit s mírnou slevou.

Byl pro vás článek přínosný?