Hlavní navigace

Recenze skříně Cooler Master Dominator CM690

10. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pohled zvenčí

Z venku působí decentně a elegantně, naprostá čistota přední strany je jen jemně narušena logem výrobce. Přední a horní strana skříně jsou perforované, bočnice jsou z plechu.

Cooler Master Dominator CM690 (RC-690-KKN1-GP)  
rozměry 213 × 482 × 525 mm
kompatibilita Základní desky Micro ATX, ATX
počet pozic 5× 5,25" externí (pokud není použita redukce)
1× 3,5" externí
5× 3,5" externí (redukce do 5,25")
I/O panel 2× USB, 1× FireWire, 1× eSATA, 1× SPK (podpora HD audio), 1× mikrofon
zdroj ATX PS2/EPS (není součástí)
chlazení vpředu : 120 × 120 mm, 1200 rpm, 21 dBA, modrá LED
vzadu : 120 × 120 mm, 1200 rpm, 21 dBA
na boku : 120 × 120 mm + prostor pro další 120 - 140 mm ventilátor
nahoře : 2× prostor pro 120 - 140 mm ventilátor
dole : 1× prostor pro 120 mm ventilátor
materiál tělo : SECC
bezel : metal mesh + ABS
hmotnost 9,8 kg
cena 1 950 Kč

Horní část skříně obsahuje I/O panel se všemi důležitými konektory. Jak se dozvíme dále v článku, tuto část lze odklopit, podobně jako tu přední.


Pohled na skříň ze shora kde je umístěn panel se dvěma USB zásuvkami, jedním FireWire, audio konektory a eSATA zásuvkou.

Perforace, perforace, perforace. Tímto slovem nemusím šetřit, protože konstruktéři této skříně perforovali, kde se dalo. Je to důsledek možnosti instalace 7 velkých ventilátorů. Skříň vám tak umožní upravit si proudění vzduchu podle použitých komponent nebo dosahovaných teplot. Obzvlášť zajímavé (u skříní této třídy) je umístění zdroje do spodní části skříně, tím vznikl zajímavý prostor pro kabeláž a možnosti lepšího chlazení CPU.


Spodní strana skříně, vlevo je otvor pro ventilátor zdroje, vpravo můžete nainstalovat 120 mm ventilátor

 

Design se opravdu povedl, tlačítka pro spuštění a restart jsou šikovně schovaná ale zároveň také funkční.


Vlevo: jeden z předinstalovaných ventilátorů; vpravo: dole je vidět prostor pro zdroj, všimněte si taky dost vysokých nožiček, které vytvářejí pod skříní dostatečný prostor pro nasávání studeného vzduchu.

Zvenčí není Dominátoru co vytknout, možná by někomu nemuselo vyhovovat umístění I/O panelu na horní straně skříně, ale jinak je vše, jak má být. Nikde se nic neprohýbá, ani nevrže a vzhled je příjemný a nerušivý

Pohled dovnitř

První odstranění levé bočnice odhalilo opravdu prostornou skříň se spoustou zajímavých detailů. Dojem z kvalitního interiéru ale trošku kazila mírně se kroutící bočnice. K jejímu sundání bylo potřeba vyvinout až docela velkou sílu. Nasazování zpět také není snadné.

Dalším menším zklamáním byl držák na pevné disky natočený směrem ven ze skříně. To sice usnadňuje instalaci pevných disků a hlavně nezabírá místo nad deskou, ale na druhou stranu blokuje proudění vzduchu z předního nasávacího ventilátoru.

Pravá bočnice samozřejmě trpí stejnými neduhy jako levá, není snadné ji odejmout. Z druhé strany je spousta místa na kabely nebo ventilátor, který bude foukat teplý vzduch od spodní části desky ven ze skříně.

Důklané ohledání všech možností v interiéru skříně mi napovědělo, že s instalací komponent nebude problém. Se všemi pohyblivými částmi jde pohybovat jednoduše, bez použití síly. Stejně jako z vnějšku, ani uvnitř nic nevrže, ani nepůsobí levně.


Klipsy k uchycení přídavných karet fungují dobře, vlevo jsou otvory pro vodní chlazení


Sada náhradních šroubků se opravdu nemůže ztratit

Instalace komponent

Vyzkoušel jsem nainstalovat maximální počet ventilátorů, jaký deska umožňuje, až na jeden zádrhel vše proběhlo hladce. Často mi pomohl jasný a přehledný manuál.


Pevný disk v plastových lyžích, teď už stačí jen vsunout

Vyjmout nebo nainstalovat pevný disk do skříně Cooler Master Dominator CM690 je opravdu hračkou. Stejně dobře funguje systém uchycení optických mechanik u externích 5,25" pozic. Tam si instalaci můžete usnadnit ještě odejmutím předního panelu. Kromě toho, že je uchycení jednoduché, také dobře tlumí vibrace. Protože všechny prvky k uchycení jsou plastové, zajímal by mě jejich stav po delším používání - máte-li se skříní nějaké zkušenosti podělte se o ně s námi v komentářích.


Jedno z možných řešení, všimněte si té spousty místa za grafickou kartou

Vyjmutí záslepky a následná instalace grafické karty znamená dvě cvaknutí a pár zkušených pohybů. Uchycení přídavných karet funguje také dobře.


Jedna z mrzutých chybiček. Prachový filtr nad spodním průduchem vedle zdroje, byl přichycený o pár milimetrů vedle, takže bych ventilátor nepřišrouboval bez poškození plastu. 140 mm ventilátor už stačí jen nacvaknout.


Ventilátor, který fouká čerstvý vzduch na/osává teplo ze spodní části základní desky v okolí procesoru

Instalace malého ventilátoru, který má za úkol odsávat teplo ze spodní strany základní desky proběhla snadno. Díky systému uchycení je možné ventilátor instalovat nebo sundávat, i když je už na místě základní deska. Tato 80mm Noctua sice na místě seděla, pro nasazení bočnice však byla příliš hluboká. Ventilátor z této strany skříně by měl mít hloubku pod 25 mm.


Pro nadzvednutí horního víka stačí odcvaknout pár klips, pak už můžete snadno přišroubovat ventilátory.

Jednoduchý systém uchycení kabelů funguje skvěle, navíc pokud preferujete svoji metodu, můžete je snadno odšroubovat.


V příslušenství najdete: šroubky pro uchycení základní desky, manuál, svazovač kabelů a redukci z 5,25" pozice na 3,25" pozici.

Vyhodnocení

Z každého detailu CM690 jde cítit snaha konstruktérů ze dvou tisíc vymačkat opravdu maximum. Relativně nízká cena však musela přinést i nějaké mínusy, levnější materiály se podepsaly na kroutících se bočnicích. Ty sice mají nějakou tuhost, ale přinejmenším u testovaného kousku měli tendenci se ohýbat jako luk.

Cooler Master CM690 to však vynahrazuje funkčností kterou v této třídě budete těžko hledat. Proto jsem se rozhodl udělit této skříni naše ocenění chytrá koupě. Počítejte však s tím, že pokud chcete opravdu tichý počítač je potřeba vybírat tiché komponenty, kvůli rozsáhlé perforaci vám Dominator nic neodpustí.

Cooler Master CM690

+ Cena
+ Možnost instalovat až 8 ventilátorů
+ Design
+ Instalace komponent bez nástrojů
+ Vedení kabelů
+ Prostornost, dostatečně velká i pro větší grafické karty
+ Tři 120mm ventilátory v ceně

+ Možnost instalace vodního chlazení
– Bočnice se prohýbají
– Propouští velkou část hluku kvůli rozsáhlé perforaci
– Blokování proudění vzduchu z přední části

Za zapůčení počítačové skříně Cooler Master CM690 děkujeme společnosti TN Trade

Byl pro vás článek přínosný?