Hlavní navigace

RegistryBooster 2009: vyčistěte registr, zrychlete počítač

12. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ať chceme či nechceme, databáze registru Windows se při práci s počítačem dříve či později začne plnit zbytečnostmi, které zabírají zbytečné místo v operační paměti, kam je registr při spuštění Windows načítán. Proto není úplně ideální nechávat v něm balast vzniklý po odebrání různých programů ze systému. Druhým problémem jsou různé chyby v registru, jako odkazy na neexistující soubory a podobně. Čištění registrů je poměrně choulostivý proces, který byste neměli svěřit jakémukoli programu.

Poradny časopisů a webových magazínů jsou plné otázek a zkušeností lidí, kteří ve snaze zrychlit svůj počítač smazali důležité soubory, případně použili nekvalitní čisticí programy. Neříkám, že byste se těmto nástrojům měli úplně vyhýbat, je však dobré si prověřit, kdo je jejich autorem, zda je to renomovaná firma nebo student, který program vytvořil v záchvatu nadšení z právě nainstalovaného Visual Studia nebo Delphi.

Autorem RegistryBoosteru je Uniblue, certifikovaný partner Microsoftu a firma, která vytváří i jiný optimalizační program - pro Windows Vista certifikovaný SpeedUpMyPC 2009, o kterém vyšel článek nedávno. Program je placený, přesto si myslím, že si vzhledem k certifikátům i ocenění jiných serverů zaslouží pozornost i těch, kteří dávají přednost freewarovému řešení, například v podobě Wise Registry Cleaneru nebo komplexnějšího CCleaneru.

Prohledávání registru

Hned po spuštění programu uvidíte tlačítko Start scan, kterým spustíte proces prohledávání registru. RegistryBooster také může startovat po spuštění Windows a sledovat stav registru hned na začátku vaší práce se systémem. V takovém případě se zobrazí informace o aktuálním stavu registru v bočním panelu, případně se použije informace z poslední kontroly. Osobně bych spíše doporučil RegistryBooster po startu vypnout, dialog UAC vyžadující potvrzení ke spuštění tohoto programu je sám o sobě otravný, navíc kontrola registru po spuštění zbytečně prodlužuje délku přípravy systému k práci.

Seznam všech položek v registru, které RegistryBooster prohledává, zahrnuje nejčastější problémová místa, jako jsou asociace souborů k programům, sekce po spuštění, sdílené DLL knihovny, seznam programů pro odebrání a jiné. Kompletní seznam si můžete prohlédnout na následujícím obrázku:

Čištění a oprava registru

Po skončení kontroly je zobrazen dialog s počtem nalezených problémů, stačí jej potvrdit a problémy si postupně prohlédnout v hlavním okně RegistryBoosteru. Kontrolu nalezených problémů byste neměli podceňovat, což ostatně platí pro jakýkoli program čistící registry nebo disk. Je mi sice jasné, že při několika stovkách problémů, které mohou čisticí programy najít, je to poněkud otravná práce, na druhou stranu se s takovým počtem setkáte jen při prvním kontrole. Vždy je lepší strávit chvíli času prohlédnutím seznamu, než později litovat toho, že jste čisticí program vůbec spustili.

V případě RegistryBoosteru 2009 by se nemělo stát žádné neštěstí, věřím tomu, že Microsoft dává certifikace jen kvalitním programům a vývojářům. Na druhou stranu člověk nikdy neví, kdy nějaká používaná konfigurace bude vyhodnocena jako chybná.

I pro ten případ je připraveno zálohování registru před provedením změn, stačí stisknout tlačítko Create backup a počkat na vytvoření zálohy. Ta bude připravena na záložce Restore. Mimochodem po skončení kontroly se v programu můžete libovolně přepínat, není třeba hned spouštět čištění. K výsledkům skenování se můžete kdykoli vrátit.

Jakmile jste připraveni provést opravy a v seznamu jste vypnuli ty položky, které nechcete měnit, stisknete tlačítko Clean registry, potvrdíte ověřovací dotaz a počkáte na dokončení operace. Kompletní záloha registru je vytvořena v tomto případě automaticky, takže když ji před tím nespustíte ručně, i tak budete mít zálohu pro možnost vrátit nastavení systému zpět.

Vyčištění, resp. oprava registru proběhne velmi rychle, po dokončení je nabídnut restart počítače k tomu, aby se změny projevily. Není však nutné restartovat ihned. Pokud by po restartu nastal nějaký problém s nefunkčními aplikacemi, stačí RegistryDefrag znovu spustit, najít poslední zálohu a zvolit její obnovení.

Chcete-li se ujistit, že RegistryBooster nebude kontrolovat některé části registru, pak je můžete přidat do seznamu ignorovaných položek.

Defragmentace registru

Kromě toho, že byste v rámci údržby počítače měli čas od času provést čištění registru, měli byste spustit i jeho defragmentaci. Pro zastánce freewarových alternativ máme opět jeden tip: Auslogics Registry Defrag. RegistryBooster 2009 nicméně také nabízí defragmentaci registru, během které jsou odstraněny díry vzniklé smazáním a opravami chybných částí. Po dokončení defragmentace je třeba počítač restartovat.

RegistryBooster 2009 je povedeným čističem registru, který nabízí srozumitelné uživatelské prostředí a zaštiťuje se partnerstvím s Microsoftem. Pro českého uživatele má hendikep v podobě neexistující lokalizace a, co si budeme povídat, také ceny (24,95 USD, asi 500 Kč). Řada lidí dá raději přednost freewarovým řešením, které možná v hůře vypadajícím prostředí nabízejí totéž. Za komfort je zkrátka nutné zaplatit.

Byl pro vás článek přínosný?