Hlavní navigace

Regulátor Lamptron CW611: Zkrotí vše od ventilátorů až po vodní čerpadla

22. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, představení regulátoru

Většina dnešních základních desek je vybavena alespoň třemi konektory pro ventilátory. Do jednoho uživatelé zapojují zpravidla ventilátor, který je na chladiči procesoru a do zbývajících dvou ventilátory, které jsou osazené ve skříni. Grafická karta a napájecí zdroj mají ventilátory napájené přímo z PCB, proto si s jejich zapojením nemusíte lámat hlavu.

Ještě v nedávné době byla regulace ventilátorů zapojených přímo do základní desky poměrně oříšek. Jediným částečně spolehlivým řešením byl software přímo od výrobce dané desky. Oblíbený nástroj SpeedFan sice nabízí široké možnosti nastavení, ale bohužel si s některými deskami nerozuměl.

V poslední době se situace značně zlepšila a každý výrobce nabízí povedené utility ke svým deskám určené právě pro regulaci připojených ventilátorů. Někteří z výrobců šli ještě dál a pokročilou regulaci dokonce nacpali do UEFI (viz Test desky Asus Z97-A: SATA Express, M.2 a perfektní regulace větráků).

Asus Z97-AAsus Z97-A

Z předchozích řádků by se mohlo zdát, že koupě manuálního regulátoru ventilátorů postrádá smysl. Toto tvrzení není tak úplně pravdivé, manuální regulátory mají stále své opodstatnění. Asi největší jejich výhoda je snadná a pohotová konfigurace. Nemusíte minimalizovat hru nebo vypínat film jen kvůli špatně nakonfigurované rychlosti ventilátorů.

Většina těchto regulátorů je vybavena displejem, takže máte ihned přehled o rychlosti jednotlivých ventilátorů a některé modely jsou vybaveny i teplotními čidly. Pokud máte větší množství ventilátorů ve skříni a chcete jejich rychlost nastavovat nezávisle na sobě, nemáte jinou možnost než sáhnout právě po některém z regulátorů. Naopak koupě drahého regulátorů do levné kancelářské sestavy postrádá smysl. 

Představení regulátoru

Do testu jsem si vybral model CW611 od společnosti Lamptron, která je specialistou v tomto oboru. Jedná se o jeden z nejlépe vybavených regulátorů určených do 5,25" pozice ze série Gold Range.

Lamptron CW611

Lamptron CW611 Lamptron CW611  Lamptron CW611

Panel je zabalen v poměrně malé krabičce. Na obalu se výrobce chlubí tím, že se jedná o „watercooling controller“, tedy model určený pro PC sestavy chlazené vodním chlazením. Veškerý obsah je uvnitř krabičky vsazen do pěnového bloku, takže nemusíte mít strach, že by došlo k nějakému poškození během přepravy. Kromě vlastního panelu najdete v balení šest prodlužovacích 3pinových kabelů délky 50 cm, šestici teplotních čidel, šroubky, manuál a malý hadřík z mikrovláken určený pro otírání displeje. 

Lamptron CW611

Po vybalení vás jistě zaujme jednoduchý design celého panelu. Většinu čelní plochy zabírá displej o rozměrech 118 × 31 mm. Napravo od něho je rotační enkodér a tlačítko. Všechny funkce a nastavení se provádějí prostřednictvím těchto dvou prvků. Čelní panel je vyroben z černě eloxovaného hliníkového plechu tloušťky 2,9 mm. Pokud budete potřebovat důkladně vyčistit displej, stačí odšroubovat dva šroubky na bocích a celý čelní kryt jednoduše odejmout.

 

Displej má polomatný povrch, který znáte z klasických počítačových monitorů. Povrch poměrně dobře odolává zanechávání otisků prstů. Jednotlivé znaky jsou bíle podsvíceny, pozadí zůstává černé. Podsvícení lehce prosvítá na pravé straně displeje, nejedená se však o nic hrozného. Intenzitu jasu můžete měnit ve čtyřech krocích. Pokud nechcete být rušeni, můžete podsvícení zcela vypnout. Pozorovací úhly jsou na regulátor více než dostatečné.

Lamptron CW611

Lamptron CW611 Lamptron CW611 Lamptron CW611  Lamptron CW611 Lamptron CW611 Lamptron CW611 Lamptron CW611 Lamptron CW611 Lamptron CW611

Veškerá řídící elektronika se vešla na jeden plošný spoj. Druhý plošný spoj je téměř celý prázdný a slouží pouze pro připojení displeje. Regulátor nabízí šest samostatných kanálů. Podle tvrzení výrobce by měl každý z těchto kanálů zvládnout zatížení až 36 W. Panel je napájen prostřednictví jednoho konektoru molex. Ventilátory se připojují pomocí klasických 3pinových konektorů, které znáte ze základních desek.

Označení „watercooling controller“ na balení není jen nějaký marketingový podfuk, regulátor si totiž rozumí i s připojeným čerpadlem nebo průtokoměrem. Velkým zklamáním byla kvalita pájení. Výtka se týká hlavně SMD rezistorů, které jsou na tom opravdu velmi špatně. U regulátoru za 2000 Kč bychom očekávali prvotřídní kvalitu.

Lamptron CW611 Lamptron CW611

Panel nabízí také měření teploty. Teplotní čidla, která jsou součástí balení, se připojují do dvoupinových konektorů na zadní části panelu. Na plošném spoji je také osazen speaker, který se rozezní při zastavení ventilátoru.

Lamptron CW611
Rozměry 148,5 × 42,5 × 63 mm
Rozměry displeje 118 × 31 mm
Počet kanálů 6
Maximální zatížení 36 W na kanál
Napájení konektor Molex (12 i 5V)
Doporučený výkon napájecího zdroje 550 W a výše
Cena 2200 Kč
Zapůjčil Lamptron

Regulace a monitoring, nastavení

Po zapojení napájení se na displeji rozsvítí logo výrobce a speaker krátce zapíská. Otočením ovládacího kolečka nebo stiskem tlačítka se dostanete do domovskou obrazovku. Ve výchozím stavu jsou na displeji zobrazeno šest ikon ventilátorů. U každé ikony je také číslo kanálu, na kterém je daný ventilátor připojen. V levém horním rohu je údaj o rychlosti ventilátoru v otáčkách za minutu. V případě potřeby si můžete místo otáček nechat zobrazit napětí a u připojeného průtokoměru také hodnotu průtoku.

Pravý horní roh ukrývá indikátor intenzity podsvícení. V jeho blízkosti je také zobrazena teplota z příslušného teplotního čidla. Spodek displeje vyplňuje lišta, která přehledně zobrazuje aktuální nastavení rychlosti. Pokud by vám nestačilo grafické znázornění, napravo od lišty je také přesný číselný údaj.

Lamptron CW611Logo výrobce se zobrazí při každém spuštění

Pootočením ovládacího kolečka přepínáte mezi jednotlivými kanály. Pokud chcete změnit rychlost ventilátoru, stačí stisknout ovládací kolečko a poté stisknout tlačítko pod kolečkem. Až si nastavíte požadované otáčky, opětovným stiskem otočného tlačítka volbu potvrdíte. Panel také nabízí automatickou regulaci v závislosti na teplotě získané z připojeného čidla. Nastavíte si minimální a maximální hodnotu otáček, maximální možnou teplotu na čidle a panel se již o vše postará sám.

Regulace

Manuální regulace v rozmezí 0 až 20 % probíhá v krocích po pěti procentech. Ve zbývajícím rozsahu funguje regulace po čtyřprocentních krocích. Nároční uživatelé by možná ocenili i jemnější kroky, ale i tak je možnost regulace více než dostatečná. Regulace probíhá jen s minimálním zpožděním.

Lamptron CW611 Lamptron CW611 Lamptron CW611 Lamptron CW611 

Pokud místo ventilátoru připojíte čerpadlo vodního chlazení či průtokoměr, můžete si také změnit ikonu na domovské obrazovce. Nastavit si také můžete akustické varování v případě zastavení ventilátoru. Veškerá nastavení si panel ukládá do vnitřní paměti, takže nebudete muset měnit nastavení ani při opětovném spuštění PC.

Monitoring

Údaj o otáčkách se obnovuje jednou za vteřinu. Správnost údajů bohužel nemám možnost ověřit, navíc pokud by regulátor hlásil chybné údaje o otáčkách, jednalo by se pravděpodobně o vadu ventilátoru. Jak jsem se již zmiňoval, panel můžete nastavit tak, aby místo rychlosti v otáčkách za minutu zobrazoval napětí na dané větvi. Zobrazované údaje se ovšem proti reálu dost liší, panel ukazuje zhruba o 1 V méně, než je skutečné napětí. I pokud nastavíte rychlost na nulu, panel pouští na jednotlivé větve zhruba 1V napětí.

 

Teplotní senzory

Součástí balení je šest teplotních čidel délky 70 cm. Jejich provedení jistě znáte, setkáte se s ním snad u všech konkurenčních regulátorů, případně jiných monitorovacích panelů. Při manipulaci si musíte počínat opatrně, senzory jsou náchylné na poškození. Výhodou jsou jejich malé rozměry, takže je můžete umístit i do těžko přístupných míst (mezi lamely chladiče apod.).

Lamptron CW611

Lamptron CW611 Lamptron CW611

Od senzorů nečekejte žádnou velkou přesnost. Čidla jsou schopná snímat teploty v rozmezí od 0 do 108 °C.

Během testování jsem zkoušel měřit teplotu vody všemi šesti senzory a hodnoty jsem porovnával s kalibrovaným digitálním teploměrem 6802II. Největší odchylka byla více než 2 °C, nejmenší pouze 0,3 °C.

  Teplota Rozdíl proti 6802II
čidlo 1 18,6 °C - 0,8 °C
čidlo 2 17,3 °C - 2,1 °C
čidlo 3 18,3 °C - 1,1 °C
čidlo 4 18,6 °C - 0,8 °C
čidlo 5 18,2 °C - 1,2 °C
čidlo 6 19,1 °C - 0,3 °C
teploměr 6802II 19,4 °C

Spotřeba

Velmi mě potěšila spotřeba (příkon, chcete-li) celého panelu. Výrobce na svém webu doporučuje pro tento panel minimálně 550W napájecí zdroj. Tato informace je opravdu k smíchu, samotný panel si nevezme více než 1 watt. Po zapojení šesti ventilátorů Noctua (2 × NF-S12A FLX, 2 × NF-S12A ULN a 2 × NF-F12) a všech šesti teplotních čidel se spotřeby vyhoupla na pět wattů. Z 5V větve molexu je napájen zřejmě pouze displej. Pokud nastavíte jas na minimum, odběr na této větvi se bude pohybovat kolem 0,02 A. Ventilátory jsou napájeny z 12V větve. Další naměřené údaje najdete v tabulce níže.

Konfigurace Spotřeba
Samotný panel, jas displeje na maximum 0,71 W
Samotný panel, jas displeje na minimum 0,40 W
6 × ventilátor Noctua (rychlost 48 %), 6 × teplotní čidlo, displej na max 2,30 W
6 × ventilátor Noctua (rychlost 100 %), 6 × teplotní čidlo, displej na max 5,12 W

Zkušenosti s provozem, závěr

Během dvoutýdenního testování jsem nenarazil na žádný problém co se kvality a funkčnosti týče. Pochybně připájené rezistory přečkaly testování bez újmy. Při měření spotřeby a dalších údajů jsem měl panel pouze položený na desce pracovního stolu, ale vyzkoušel jsem i osazení v počítačové skříni (CM Elite 311). Přední panel z kartáčovaného hliníku k plastovým záslepkám low-endové skříně designově moc nesedí, ovšem pokud vlastníte některý model z produkce známého Lian Li, budete jistě spokojeni.

Jako velkou přednost testovaného panelu bych vyzdvihl jeho jednoduchost. K veškerému nastavení potřebujete pouze dva ovládací prvky. Ty jsou navíc vystouplé pouze 7 mm nad povrch, takže problém nebudou mít ani majitelé skříní s dvířky. Jednoduchost ovládání ovšem neznamená automaticky i rychlost. U běžného regulátoru, který je vybaven potenciometrem pro každý kanál zvlášť, je zpomalení všech ventilátorů otázkou několika vteřin. Pokud ovšem chcete zregulovat všech šest kanálů u Lamptronu, chvilku vám to potrvá.

Rozmístění konektorů na zadním panelu je příkladné. Ke všem z nich je dobrý přístup, protože nejsou osazené přímo vedle sebe, ale je mezi nimi alespoň malá mezera. Pro zapojení ventilátorů budete muset vyvinout větší úsilí, jde to poměrně ztuha. Pokud ovšem neměníte ventilátory každý měsíc, nemusí vás tento problém moc trápit.

 

Lamptron není v České republice moc rozšířená značka. Výrobky této společnosti nabízí pouze pár e-shopů. Cena testovaného modelu CW611 se pohybuje lehce nad hranicí dvou tisíc korun. Konkurenční Scythe Kaze Master Pro stojí o polovinu méně, budete se ale muset spokojit pouze s manuální regulací otáček a především nižší zatížitelnosti jednotlivých větví (12 vs. 36 W). Pokud plánujete regulovat pouze ventilátory, mělo by vám stačit i 12 W, vlastníte-li vodní chlazení a chcete regulovat čerpadlo, potom má silnější Lamptron smysl.

Lamptron CW611

Za svojí výbavu, kvalitní zpracování a možnosti nastavení si od nás Lamptron CW611 vysloužil ocenění „We want it!“.

 

+ Luxusní zpracování

+ Jednotlivé větve zvládnou i 36W zatížení

+ Automatická regulace

+ Podporuje i vodní pumpy a průtokoměry

+ Nízká spotřeba

± Zdlouhavější regulace

- Vysoká cena (2200 Kč)

- Méně přesná teplotní čidla (u všech výrobců)

 

Za poskytnutí regulátoru děkujeme společnosti Lamptron

Lamptron

Byl pro vás článek přínosný?