Hlavní navigace

Remote Desktop Manager: švýcarský nůž pro administrátory

27. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Správa více systémů může být výzvou i pro zkušené administrátory, neboť s počtem zařízení a platforem jde ruku v ruce množství nástrojů, které je nutné používat. Dnes si představíme Remote Desktop Manager, který významně usnadňuje celou řadu úkolů, na které „systémák“ během své práce může narazit.

Představte si typický den síťového administrátora: jestliže jsou v síti servery s operačním systémem Windows, určitě bude potřebovat klienta RDP. Jiné nástroje pak budou nezbytné pro správu firewallu s webovým rozhraním, další pak pro změny v konfigurace serveru, běžícího na UNIXu/Linuxu. Jen v tomto relativně jednoduchém scénáři jsme k práci potřebovali přinejmenším tři různé aplikace. Zkušený administrátor si samozřejmě pamatuje, jaký nástroj musí použít k provedení určitého úkolu, nicméně pokud pod jeho správu spadají desítky či stovky serverů a dalších síťových zařízení, může být zapamatování všech přístupových údajů docela problém!

Pak jistě ocení nástroj, který se dokáže připojit ke každému zařízení ve firmě, a místo bádání nad tím, jaké bylo heslo k přepínači či serveru, umožní soustředit se čistě jen na práci. Přesně pro takové účely se stane nepostradatelným pomocníkem aplikace Remote Desktop Manager. Zjednodušeně řešeno se jedná o aplikaci, sdružující do jednoho rozhraní vše, nač se může správce sítě potřebovat připojit. Navíc si umí pamatovat hesla pro různé druhy relací (s výjimkou zařízení, která umožňují správu pouze přes webový prohlížeč).

Seznam některých typů připojení, které Remote Desktop Manager podporuje.

  • Cisco VPN client
  • Citrix XenApp (ICA)
  • Dameware Mini Remote Control
  • FTP (Explorer, Filezilla a WinSCP)
  • LogMeIn
  • Microsoft Hyper-V
  • Microsoft Remote Assistance
  • Microsoft Remote Desktop (RDP)
  • Microsoft Virtual PC
  • Microsoft Virtual Server
  • Microsoft Windows Virtual PC
  • Putty (SSH, Telnet, RAW a rLogin)
  • Radmin Viewer
  • SonicWall Global VPN client
  • Sun VirtualBox
  • Symantec PC Anywhere
  • Team Viewer
  • VMware ESXi
  • VMware Player
  • VMware vSphere
  • VMware Workstation
  • VNC (UltraVNC, TightVNC, RealVNC)
  • X Windows

Funkčnost lze dále rozšiřovat pomocí desítek doplňků, jež jsou ke stažení na webu aplikace.

Remote Desktop Manager disponuje uživatelsky přívětivým rozhraním, ve kterém snadno a rychle přidáte nové připojení. V hlavním okně aplikace, stačí kliknout pravým tlačítkem myši, z kontextového menu zvolit Add-Add By Session Type a vybrat typ připojení (stejné možnosti najdete také v menu Edit, případně lze použít již existující soubor .rdp a přetáhnout ho do okna aplikace, nebo naimportovat parametry ze souborů .vnc). Jak můžete vidět na obrázku, možností je opravdu velmi mnoho.

Pro lepší orientaci a přehlednost lze jednotlivá připojení seskupovat do struktury složek, které lze dále větvit a organizovat.

Relace lze spouštět buď jako samostatné, nebo „vložené“ (nastavení se provádí během vytváření nového připojení pomocí menu Display-External/Embedded). Každý typ připojení pak nabízí vlastní specifické nastavení.

V prvním případě se spojení naváže v nativní aplikaci, ve druhém probíhá v rámci okna Remote Desktop Managera, přičemž při více otevřených spojeních je možné mezi nimi přepínat pomocí záložek v horní části okna, nebo skrze panel po levé straně. Toto je velmi užitečné například tehdy, potřebujete-li v jednom okamžiku pracovat s více servery současně.

Pro správu různých systémů používá Remote Desktop Manager aplikace třetích stran, takže pokud například chcete spravovat server, vyžadující SSH připojení, budete si muset nainstalovat PuTTY či jiný emulátor terminálu. Při vytváření prvního SSH připojení je tedy nutné nastavit, kde RDM najde aplikaci putty.exe. Podobně při připojení k zařízení, k jehož správě je používáno webové rozhraní, si budete moci vybrat ze seznamu nainstalovaných prohlížečů.

Remote Desktop Manager obsahuje také několik užitečných nástrojů, jako jsou Ping a Trace Route (zjištění dostupnosti a cesty k zařízení v síti). Pro RDP připojení můžete dokonce lokálně spustit MMC konzolu pro správu počítače (případně rovnou zobrazit prohlížeč události či správce služeb), nebo zobrazit a spravovat (máte-li patřičná oprávnění) aktuálně připojené stanice a uživatele. Tuto možnost najdete pod pravým tlačítkem v sekci Session Tools.

Jak jsme zmínili výše, aplikace si dokáže pamatovat přihlašovací údaje pro mnoho druhů připojení, takže v praxi k přihlášení k serveru vystačíte s pouhým poklepáním na příslušnou ikonu.

Remote Desktop Manager je k dispozici ve dvou verzích: verze Standard je zdarma pro osobní i komerční využití a obsahuje všechny funkce, které jsme popsali (plus samozřejmě mnohé další, na které nezbylo místo). Ke svému běhu vyžaduje NET Framework2.0 aWindows XP nebo novější. Důležité je, že veškeré informace o připojeních jsou uloženy lokálně.

Edice Enterprise má stejné funkce a požadavky jako standardní verze se dvěma výjimkami: není zdarma (máte ale možnost vyzkoušet její třicetidenní zkušební verzi), a informace o připojení jsou uloženy v centrální SQL databázi. Kvůli tomu je nutné nainstalovat ještě SQL Server Native Client a mít k dispozici MS SQL Server 2005 nebo vyšší. Nastavená a uložená připojení pak mohou využívat administrátoři na více počítačích, což je výhodné zejména v rozsáhlejších korporátních sítích s více správci.

Máte-li na starosti více síťových zařízení, pak Remote Desktop Manageru rozhodně věnujte pozornost, neboť vám může ušetřit čas a zjednodušit některé rutinní operace. Aplikace usnadňuje správu počítačů a síťových zařízení, kterou zvládnete z jednoho místa v jednotném prostředí. Poté, co si vše nastavíte, už nebudete muset řešit, jaký program musíte spustit, abyste provedli to či ono, nebo co byste měli použít, abyste se připojili k vybranému stroji. Pro běžné činnosti naprosto vystačíte s klikáním myší.

Chcete-li tento nástroj využít na 100 %, doporučujeme k prostudování podrobnou uživatelskou příručku (v angličtině).

Byl pro vás článek přínosný?