Hlavní navigace

Renesas zavírá divizi 3G/4G modemů. Koho bude mrzet, že ji nekoupil?

4. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firmu Renesas možná znáte jako dodavatele řadičů USB 3.0, na letošním Mobile World Congress se blýskla též osmijádrovým SoC pro telefony a tablety. Prostřednictvím dveřiné firmy Renesas Mobile společnost nabízí také samostatné modemy pro mobilní sítě včetně těch nejmodernějších pro sítě 4G LTE. V tomto segmentu už zůstala jednou z mála. Divizi Infineonu odkoupil Intel, aby jeho modemy integroval do svých SoC. Icera byla za stejným účelem odkoupena Nvidií. Samsung si vyvíjí modemy sám, ale samostatně je nenabízí.

renesas chips

Renesas koupil modemovou divizi od Nokie v roce 2010 za 200 milionů dolarů. Navzdory tomu, že její obrat činí 177 milionů dolarů, firmě se zřejmě nepodařilo dostat ji do zisku a tak se již dříve spekulovalo, že pro Renesas Mobile (nebo pouze část specializující se na modemy) hledá kupce. Ten se ale nenašel, nebo se s Renesasem nedohodl na ceně.

 

Renesas Mobile se tedy od nynějška zaměří na infotainmentové systémy pro automobily a průmyslové vybavení. Vývoj nových modemů zcela zastavila a nadále bude nabízet jenom produkty, které už jsou ve výrobě. Firma má tři pobočky, ta evropská v Helsinkách zaměstnává 1100 lidí, dalších 300 je v indickém Bangalore a 30 pracovníků má Renesas Mobile v Pekingu. Kolik lidí bude v důsledku zastavení vývoje 4G modemů propuštěno, nebylo oznámeno. Ukončení aktivit na trhu modemů je naplánováno do konce letošního roku.

renesas soc

Server Bright Side of News připomíná, že Renesas Mobile je v současné době jediný výrobce, který nabízí LTE modem kategorie 4, tzn. s teoretickou rychlostí až 150 Mb/s pro stahování a 50 Mb/s pro upload. Jako potenciální kupce, kteří mají šanci se přihlásit ještě do konce roku, jmenuje AMD a Apple. První jmenovaná firma by v segmentu čipů pro mobilní telefony musela začít prakticky na zelené louce. Zato Apple vyvíjí vlastní SoC pro iPhone a iPad a neštítí se ani navrhování vlastních procesorových jader. Modemy odebírá od Qualcommu, řešení se samostatným čipem je ale pochopitelně dražší nežli plně vybavený Snapdragon.

Zdroj: Bright Side of News, Renesas

Byl pro vás článek přínosný?