Hlavní navigace

Restarty po opravách díry Spectre se týkají i dalších CPU Intel, problém s AMD vyřešen

20. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Po provalení bezpečnostních děr Spectre a Meltdown, spočívajících přímo v procesorech, byly nutné urgentní aktualizace, které tyto zranitelnosti zalátávaly. A to v případě Meltdownu na úrovni operačního systému, ale v případě varianty 2 chyby Spectre obrana používá i aktualizace mikrokódu v procesorech. Minulý týden se ukázalo, že na obou úrovních se vyskytly – zřejmě pro nedostatek času na testování – problémy. U Intelu byly hlášeny restarty počítačů po aktualizaci firmwaru (mikrokódu), u AMD zase po aktualizaci Windows přestal systém fungovat. V obou těchto případech vyvstaly mezitím jak se říká „nové skutečnosti“.  

Restartování počítačů hrozí na procesorech od Sandy Bridge po Kaby Lake

Intel teď aktualizoval informační stránku k dotyčným chybám o nové informace o problému restartujících se procesorů. Pro připomenutí, u části počítačů s procesory Haswell a Broadwell začalo po aktualizaci mikrokódu CPU (obvykle asi skrze nový BIOS desky) docházet k samovolným restartům. Bohužel se zdá, že problém je širší. Intel uvádí, že po zanalyzování potvrdil stejnou chybu i na dalších platformách. A to jak na starších procesorech Sandy Bridge a Ivy Bridge, tak i u novějších Skylake a Kaby Lake. Procesory Coffee Lake zmíněny nejsou, teoreticky je možné, se jim potíže vyhnuly. Nicméně kromě nich a Atomů by bylo zasaženo vlastně všechno relevantní (Nehalemu a starším se problémy vyhnuly, protože pro ně aktualizace není).

Tyto chyby zatím ještě nejsou opraveny, ovšem už se zřejmě podařilo udělat nějaký pokrok při hledání příčiny. Intel píše o tom, že se podařilo restarty replikovat a zřejmě i deterministicky vyvolat, i když není jasné, zda je již přesně známo, v čem problém vězí. Ovšem dle vyjádření Intelu budou již od příštího týdne pro výrobce počítačů, provozovatele velkých datacenter a podobné důležité partnery vydány beta verze nové aktualizace mikrokódu. To by implikovalo, že už by nějaké řešení mohlo být téměř nachystáno, byť Intel dodává, že analýza problému pokračuje. Tyto nové verze se ovšem nedostanou hned ven do světa. Zatím budou jen pro interní testování, neboť je třeba je samotné nejprve odladit a otestovat na chyby. Než případná ostrá verze opraveného mikrokódu probublá až k nám koncovým uživatelům, může ještě pár týdnů uběhnout.

Analýza problému s restartováním zatím pokračuje, příští týden by se ale interně mohla začít testovat první verze opravy Analýza problému s restartováním zatím pokračuje, příští týden by se ale interně mohla začít testovat první verze opravy

Intel doporučuje přes riziko těchto potíží i nyní instalovat dostupné aktualizace, aby systémy byly před zneužitím chyb chráněné. Restarty by se údajně měly týkat jen počítačů s některými konfiguracemi, ne všech. Vytrvávat nebo vracet se ke staršímu firmwaru desky bych proto asi doporučil jen tehdy, pokud jste na problémy již sami narazili, nebo je případný nečekaný restart z nějakého důvodu absolutně nepřípustný.

Problém s rozbitými Windows na starších Athlonech a Sempronech je už snad pryč

O něco lepší zpráva je tu pro ty, kdo byli zasaženi druhým problémem, tedy nekompatibilitou aktualizací systému Windows proti Meltdownu a Spectre s některými staršími procesory AMD (mělo by jít o čipy s jádry K8 – Athlony 64 (X2) a Semprony). V tomto případě po aktualizaci systém nebyl schopen vůbec naběhnout a Microsoft po potvrzení této chyby distribuci oprav na postižené počítače pozastavil.

amd-athlon-64-procesorZdá se ale, že nyní už se instalace záplat opět rozběhla a nekompatibilita byla zřejmě vyřešena. Podle webu Neowin se oprava nachází v aktualizaci KB4073290, která povýší operační systém na sestavení 16299.194. Dostat by ji z Windows Update měly právě jen dotyčné počítače se staršími procesory AMD. Podle poznámek k vydání (viz níže) má tento update řešit právě problém předchozí aktualizace, po němž PC s procesory jako Athlon 64 nebyla schopná nastartovat. Tato šlamastyka by tedy snad mohla být u konce, pokud se tedy neukáže, že zůstaly ještě nějaké další mouchy.

An update is available to fix the following issue that occurs after you install January 3, 2018—KB4056892 (OS Build 16299.192):

AMD devices fall into an unbootable state.

Počítače, které už onu pro ně rozbitou aktualizaci nainstalovaly, přirozeně kvůli neschopnosti naběhnout nemohou z Windows Update opravu dostat. V případě, že už u nich problém nastal, je nutno nejprve provést obnovení do předchozího stavu tím, že předchozí chybovou aktualizaci odinstalujete. Mělo by to snad být možné učinit například z nouzového režimu, do kterého se lze dostat z nabídky dostupné při zavádění systému.

Byl pro vás článek přínosný?