Hlavní navigace

„Retina“ pro každého: Sharp rozjede výrobu panelů IGZO v nových úhlopříčkách

19. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

MacBook Pro s displejem Retina, Google Chromebook Pixel a Toshiba Kirabook – to jsou notebooky, které již dnes nabízejí displeje s vyšším rozlišením než Full HD. Sharp je jednou ze společností, která obrazovky s jemným rastrem umí vyrobit, zatím ale dodává pouze 13,3palcový panel s rozlišením 2560 × 1440 px. Tento týden japonská firma oznámila, že v červnu zahájí masovou výrobu panelů IGZO ve třech nových rozměrech pro notebooky:

  • 11,6 palců, 2560 × 1440 px, 253 ppi
  • 14 palců, 3200 × 1800 px, 262 ppi
  • 15,6 palců, 3200 × 1800 px, 235 ppi

Všechny mají bohužel poměr stran 16:9. Apple má u MacBooků 16:10, obrazovky ale nakupuje u LG. Přínos takto jemných displejů na počítačích s Windows je ale vůbec sporný: jistě, v rozhraní Metro to bude vypadat bezchybně, ale v desktopu si budete muset přenastavit DPI a s tím se ne každá aplikace popere se stejnou noblesou.

Technologie IGZO slibuje kromě miniaturizace pixelů také nižší spotřebu energie. Na rozdíl od LCD, kde se natočení krystalů řídí přivedeným napětím, displeje IGZO potřebují napájení pouze při změně stavu a v mezidobí nastavenou barvu drží samovolně. IGZO ve srovnání s amorfním křemíkem také propouští více světla, takže při stejné intenzitě podsvícení lze dosáhnout lepší čitelnosti na slunci, nebo opět nižší spotřeby.

Sharp má s IGZO velké plány: co zkratka znamená (oxid india, galia a zinku), co to je (průsvitný polovodič) a jaké vymoženosti nám v budoucnosti přinese, představuje firma na několik měsíců starém videu. Z reklamy na budoucnost ale čiší takový divný pocit. Hlavnímu hrdinovi, průsvitnému panákovi IGZO, nějak ne a ne uvěřit ty křišťálově čisté úmysly. A všimli jste si, že dcerka dvou bílých Evropanů je Asiatka?

DT24

Zdroj: Sharp, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?