Hlavní navigace

Reuters: EU vadí dominance Androidu. Google možná schytá obří pokutu

3. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni v dubnu Evropská komise zahájila vyšetřování Googlu kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení Androidu. Už brzy bychom mohli znát jeho závěr. Ke stopadesátistránkovému dokumentu s námitkami, který EK zaslala Googlu, se dostala agentura Reuters. Ta cituje dva hlavní poznatky…

EU vs. Google
EU vs. Google

Google se chová protitržně tím, že finančně motivuje výrobce, aby na svá zařízení nainstalovali Play Store a vyhledávač. Ve smlouvách pak výrobcům brání v tom, aby vytvořili alternativní systém založený na zdrojových kódech Androidu.

Pokud se Google, resp. mateřský Alphabet, proti těmto nařčením neubrání, hrozí mu pokuta ve výši až 10 % ročních tržeb, tj. až 7,5 miliardy dolarů.

 

Tažení v otázce Androidu si v Bruselu prolobbovala antigooglovská skupina FairSearch, která má hlavní slovo i ve sporu kvůli vyhledávači. S výjimkou Nokie ale jejími členy není žádný výrobce zařízení, kterých se „nevýhodné“ smlouvy týkají primárně. Ve FairSearch není ani žádná spotřebitelská organizace. Jsou v ní firmy (TripAdvisor, Expedia, Allegro atd.), které zcela běžně mají své (dost stahované) aplikace v Play Storu, ale rády by je uživatelům nabídly předinstalované přímo na telefonech. A myslí se, že jim v tom Google brání.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?