Hlavní navigace

Revoluce je tady. Dell uvádí na trh 4K OLED monitor pro PC, již považovaný za zrušený

15. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
UltraSharp UP3017Q má nevídané parametry: odezvu 0,1ms, konstrast údajně až 1 000 000:1. A dokonce se prodává i za nižší cenu, než se čekalo, byť stále v kategorii ojetých aut. Vrhne se touto cestou vývoj PC monitorů, nebo tu s námi LCD budou další desetiletí?

V lednu jsme tu měli nepříjemnou zprávu, podle které Dell údajně zapíchnul přípravy prvního stolního monitoru založeného na technologii OLED, což by v této oblasti byla dlouho vyhlížená inovace. Naštěstí to vypadá, že se na monitor Dell UltraSharp UP3017Q budou dát aplikovat slavná slova Marka Twaina („Zprávy o mé smrti byly značně přehnané“). V kontrastu se zvěstmi o údajném zrušení ho totiž nyní Dell přece jen začíná prodávat, čímž se OLED obrazovky oficiálně dostávají do světa osobních počítačů. UltraSharp UP3017Q se objevil na webu Dellu, odkud se dá rovnou objednat s dodací dobou do dvou týdnů (to ale asi platí jen pro USA). Lze tedy už asi hovořit o tom, že byl definitivně uveden na trh. Dokonce je to za o něco nižší cenu, než se zprvu uvádělo – místo pěti tisíc dolarů vám na tento výkřik techniky bude stačit 3500 $ (u nás s DPH zhruba 107 000 Kč). Pravda, uvedení se zpozdilo o rok proti původně slibovanému březnu 2016 a na pozici pětitisícové špičky nabídky se mezitím objevil Kontrast až 1 000 000:1, ale…

Podle webu TFT Central je to nicméně s jasem poněkud komplikované. Oněch „typických“ 300 cd/m² platí pro situace, kdy je bílá (tedy maximální jas pixelů) zobrazena jen na malé části obrazovky, mělo by jít jen o 1 % plochy či méně. Pokud rozsvítíte všechny pixely, monitor zdá se nedokáže této úrovně dosáhnout (možná kvůli zahřívání nebo napájení, nevím). Maximální jas, pokud celý panel zobrazuje bílou, má být jen 120 cd/m². Tím pádem se mění i měřitelný kontrast, při onom 1% „zatížení“ je kontrast 600 000:1, při rozsvícení celého panelu, kdy se jas na plochu zhorší, je to jen 200 000:1. Dell uvádí maximální „pociťovaný“ dynamický kontrast panelu 1 000 000:1, který však předpokládá, že by se vám podařilo změřit onen minimální jas pod 0,0005 cd/m² a při maximu zase byla rozsvícena jen 1% část panelu. Kontrast je tedy spolu s jasem trochu ošemetný, ale i při 200 000:1 jsme stále o dva řády nad schopnostmi panelů LCD.

dell-ultrasharp-up3017q-oled-2

Monitor má snímkovou frekvenci jen 60 Hz, byť dříve se zmiňovala možnost rychlejšího obnovování – je možné, že zde musel Dell z nějakého důvodu ustoupit. Není také podporováno G-Sync ani FreeSync, nejspíš kvůli tomu, že není dostupná elektronika pro OLED s touto schopností. Ovládání OSD má podporovat manuální kompenzaci uniformity jasu, ale údajně chybí možnost hardwarové kalibrace, což asi zklame profesionální uživatele. Pro úlohy, kde je věrnost barev kritická, tedy zatím OLED nebude.

Panel UltraSharpu UP317Q je širokogamutový, má pokrývat 100 % prostorů AdobeRGB, sRGB, Rec.709. Pokryto je i 97,5 % HDR prostoru DCI-P3 a 85,8 % superširokého prostoru Rec.2020. Barvy jsou na vstupu přijímány v 10bitových složkách, umožňujících až 1,07 miliardy odstínů. Monitor není oficiálně označen jako HDR obrazovka. Má sice široký gamut, ale požadavky nesplňuje svým maximálním jasem jen 120–300 cd/m². Specifikace Ultra HD Premium požaduje aspoň 540 cd/m², i když to je míněno hlavně pro televize, ne pro stolní obrazovky, pozorované zblízka.

Obrazovka je velmi tenká, nahoře má mít jen 1,1 cm a dole 1,6 cm tloušťky. Rámeček má být hliníkový a podstavec dostal plné možnosti nastavení (náklon, výška v rozsahu 10 cm i pivot). Monitor poskytuje vstupy DisplayPort 1.2 a HDMI 2.0, připojit se lze také přes USB-C, které by dokáže nabíjet notebook výkonem až 100 W. Dell údajně u monitoru garantuje nulu vadných pixelů.

Prototyp OLED monitoru Dell UltraSharp UP3017Q na CES 2016 Prototyp OLED monitoru Dell UltraSharp UP3017Q na CES 2016 (Zdroj: AnandTech)

Počátek revoluce v PC monitorech?

Tato obrazovka svou exotičností asi bude velmi vděčným materiálem pro recenze, neboť silné a slabé stránky budou zcela jiné proti LCD. Kromě onoho proměnlivého maximálního jasu budou zajímavé pozorovací úhly – Dell uvádí stejných 178°/178° jako u IPS panelů, ale OLED údajně někdy může mimo kolmý pohled zkreslovat barvy. Problémem v dlouhodobějším horizontu také může být stárnutí organických LED v panelu, kterým tato technologie trpí, a „vypalování“ statického obrazu. Snad se tyto problémy Dellu (a výrobci panelu) podařilo nějak rozumně zvládnout. Jde každopádně o první vlaštovku, která by jednou mohla vést k velké revoluci.

Byl pro vás článek přínosný?