Hlavní navigace

Revoluce v USA: FreedomPop rozdává 200 minut, 500 SMS a 500 MB zdarma

2. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký virtuál FreedomPop, za jehož vznikem stojí i spoluzakladatel Skypu Niklas Zennström, je prvním mobilním operátorem, jež nabízí své služby zdarma. Jeho tarif Basic 200 běží v modelu freemium, základní služby jsou bezplatné, doplácí se až za doplňky, tím jsou především data.

Za každý MB navíc si FreedomPop řekne o 2,5 centru, za 1 GB pak 9,99 dolaru.  Ale už v základu dostane každý 500 MB a k tomu 200 volných minut a 500 SMS. U vyšších tarifů počet minut a zpráv přibývá, tarify jsou už ale placené. S volnými daty lze i kšeftovat. Můžete se spojovat s přáteli, a ti vám mohou nějaké volné megabajty poslat (případně vy jim). U FreedomPopu funguje i affiliate program, za každého doporučeného uživatele dostanete navíc 50 MB měsíčně (až do výše 500 MB). Další data mohou uživatelé dostat od partnerů, například u předplatného Netflixu.

  Basic 200 Premium 500 Unlimited
paušál 0 USD 7,99 USD 10,99 USD
volné minuty 200 500 neomezeně
volné SMS 500 neomezeně neomezeně
data 500 MB 500 MB 500 MB

Zní to jako pohádka, takže v čem je háček? FreedomPop neběží v běžné síti 2G/3G/LTE, ale stojí na WiMAXu od operátora Clearwire. Tato síť nemá celonárodní pokrytí. Hlasové i textové služby jsou postaveny na internetových protokolech, hovory tak fungují skrz VoIP. FreedomPop ale pozná, kde uživatel volá nebo píše, a tak se tyto služby nezapočítávají do datového limitu.

Uživatel v praxi nemusí poznat, že běží na takovém hybridu. Problémem ale je, že potřebuje nový telefon. Jediným podporovaným je zatím jen HTC Evo Design 4G za 99 dolarů. Jde o smartphone střední třídy s Androidem. Operátor slibuje, že další telefony přidá do nabídky ještě letos. Většímu rozšíření by také pomohlo, kdyby FreedomPop běžel i v LTE. Clearwire, jenž mu poskytuje WiMAX, totiž patří Sprintu, který LTE má. V budoucnu by tak FreedomPop mohl svou službu ještě více zatraktivnit.

I tak jde ale o neuvěřitelný nápad. Už jen to, že někdo nabízí zdarma nemalý datový balíček a na něm transparentně postaví i hlasové/textové služby, aby uživatel nemusel nic nastavovat, si zaslouží pochvalu.

 

via Android Police

Byl pro vás článek přínosný?