Hlavní navigace

Revoluční americký operátor FreedomPop má za 20 USD neomezená data, volání i SMS

23. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký virtuál FreedomPop loni způsobil velký poprask, když uvedl bezplatný tarif, který obsahoval 200 volných minut, 500 SMS a 500 MB dat. K tomu i dva šikovné placené. Problém byl, že tamní síť běžela pouze na standardu WiMAX, který podporuje jen málo telefonů a který nemá celonárodní pokrytí. Jenže teď už FreedomPop využívá také LTE od operátora Sprint a honba za masami může začít.

  Basic 200 Premium 500 Unlimited Everything
paušál 0 USD 7,99 USD 10,99 USD 19,99 USD
volné minuty 200 500 neomezeně neomezeně
volné SMS 500 neomezeně neomezeně neomezeně
data 500 MB 500 MB 500 MB neomezeně

FreedomPop nad čistě datovou sítí staví služby, přes které lze normálně volat, psát. Stačí k tomu libovolný telefon s podporou tamního Sprintu, mezi které už patří většina vlajkových lodí od Samsungu, Applu, HTC nebo LG.

 

Zákazníci si mohou navíc objednat nový tarif, který má neomezené všechny služby, ale stojí jen 20 dolarů (400 Kč). U dat ale platí drobná výjimka, po překročení 1 GB klesne rychlost „na úroveň 3G“, což jsou stále jednotky Mb/s. Podle FreedomPopu tak lidé ušetří až 95 % telefonních nákladů oproti AT&T nebo Verizonu.

Proč o tom píšeme? Podobná služba by mohla velmi dobře fungovat i u nás. Šanci už promarnil Ufon se svou sítí CDMA, protože nedokázal zajistit moderní telefony. ČTÚ ale ještě disponuje mnoha frekvencemi v pásmech 1800 MHz a 2600 MHz, na kterých by mohl vzniknout ještě jeden operátor, čistě pro LTE. Sice by těžko pokrýval venkov, ale ve městech by mohl poholně vyrůst. A pokud by přišel s agresivní cenovou politikou jako FreedomPop…

Zdroj: FreedomPop via  Engadget

Byl pro vás článek přínosný?