Hlavní navigace

Killer AX1650: herní Wi-Fi 6 síťovka s rychlostí až 2,4 Gb/s, založená na čipu Intel

15. 4. 2019

Sdílet

V herních základních deskách často najdete integrované síťovky Killer od firmy Rivet Networks (dřív patřila pod Qualcomm/Atheros, ale opět se osamostatnila). V noteboocích pro hráče teď zase budete moci potkat nový bezdrátový Wi-Fi adaptér Killer AX1650, podporující dnes nejrychlejší Wi-Fi 802.11ax neboli Wi-Fi 6 podle nového značení.

Killer AX1650 má standard 802.11ax podporovat až na teoretické maximální rychlosti 2,4 Gb/s (což je alespoň teoreticky víc než u Ethernetu, pokud nebudete mít aspoň 2,5Gb/s síťovku, třeba Killer E3000). Adaptér používá MIMO 2×2 a podporuje 160MHz kanály a sekundárně také Bluetooth 5.0.

Killer AX1650

Střeva od Intelu

Pokud byste se báli toho, jak si menší firma jako Rivet Networks poradí se složitou implementací špičkové bezdrátové komunikace, pak vás asi potěší, že samotný křemík není z její produkce. Mělo by jít o bezdrátový adaptér od Intelu, přesně by to snad měl být nový model AX200 s podporou Wi-Fi 6. Od Intelu by zřejmě měla být i základní ovladačová vrstva. Nicméně v rámci spolupráce obou firem by tento křemík a ovladače měly mít úpravy potřebné pro hráčské síťovky Killer.

Wi Fi adapter Rivet Networks Killer AX1650 01

Firma Rivet Networks pak pomocí těchto úprav nad hardwarem od Intelu implementuje svoje na hráče zaměřené funkce, jejichž cílem je zejména prioritizace herních paketů a co nejlepší výkon pro toto použití. Jde o funkce jako Advanced Stream Detection, což je technologie detekující typ síťového provozu pro odlišení stahování, streamování, VoIP, videa a herní komunikace. Ovladače mají automatické whitelisty pro prioritizaci her a komunikace citlivé na latenci. Detekce typu provozu a řazení by měly probíhat přímo na síťovce a nezatěžovat procesor.

Wi Fi adapter Rivet Networks Killer AX1650 03 Killer AX1650: kontrolní aplikace Killer Control Center 2.0

Software od Rivet Networks také umí rozdělovat síťovou komunikaci mezi různá rozhraní a fungovat jako Wi-Fi extender, kdy síťový modul střídavě pracuje jako klient a access point. Kromě toho je dostupná také funkce „Killer Double Shot Pro“, což znamená spřažení komunikace po Wi-Fi a drátové síti, opět pro maximalizování výkonu ve hře (nebo aspoň coby pokus o splnění tohoto účelu). Pro tuto možnost ale musíte mít také drátovou síťovou kartu značky Killer.

Wi Fi adapter Rivet Networks Killer AX1650 05 Killer AX1650 podporuje režim Wi-Fi extenderu

V herních noteboocích i samostatně

Killer AX1650 bude pro výrobce notebooků/desktopů o něco dražší než moduly Intel AX200, na kterých je postavený, což má odrážet ony hráčské funkce navíc. Paradoxně by však měl být komerčně dostupný dříve, údajně už teď během dubna. Podle výrobce se tento měsíc objeví v herních noteboocích Dell Aliewnware a další stroje s ním by asi mohly být k vidění či rovnou uvedené na Computexu. Tento adaptér nemá být ale k mání jen jako součást hotových PC či desek. Údajně se v provedení modulu M.2 o délce 30 mm (provedení v podobě karty PCI Express zmíněno není) má prodávat i samostatně, takže ho budete moci nainstalovat třeba do vlastnoručně postavené SFF či standardní herní sestavy. Cena tohoto samostatného modulu ovšem zatím nebyla sdělena.

Herní Wi-Fi adaptér Killer AX1650

Byl pro vás článek přínosný?