Hlavní navigace

Roadmapa Nvidie: nová generace GPU architektury vyjde v roce 2022, další pak 2024

13. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia na GTC 2021 ukázala plány nových GPU. Novou grafickou architekturu následující po Ampere můžeme čekat v roce 2022, kódová jména jsou ale tajemství.

Nvidia včera na GTC 2021 představovala různé novinky. Už jsme psali o té možná největší: oznámení vlastních výkonných procesorů Grace, které Nvidia založí na architektuře ARM. Většina toho, co se na GTC 2021 ukazovalo, je stejně jako tyto procesory zaměřená na umělou inteligenci, servery, výpočetní segment a komerční/profesionální sektor. Ale Nvidia také představila roadmapu GPU, která by měla být zajímavá i z pohledu spotřebitelského trhu, pod nějž spadají herní grafické karty a počítače. Dává nám totiž představu o tom, kdy se dá čekat zase nová generace karet.

Roadmapa Nvidie

Plán Nvidie na budoucí roky můžete vidět na slajdu níž. Obsahuje tři linie produktů. Ta nejspodnější s produkty BlueField asi potřebuje vysvětlení: jde o DPU, neboli Data Processing Units. Nvidia BlueField jsou karty PCIe Express, které v sobě spojují výkonnou síťovku Ethernet nebo InfiniBand s procesorem obsahujícím procesorová jádra ARM a různé akcelerátory. Karta tím pádem nejen zajišťuje komunikaci dat, ale i jejich zpracování nebo analýzu. Jde o produkt pro servery a podobná nasazení, který jde (aspoň nyní) mimo oblast osobních počítačů.

V oblasti CPU je jasně vyznačený příchod první generace procesorů „Grace“ na rok 2023, což Nvidia uváděla všude v prezentaci a mělo jít o termín dostupnosti, takže snad s roky na tomto slajdu můžeme počítat.

Grace podle plánu bude nahrazeno druhou generací procesorů Nvidia (výkonných serverových, ponechme Tegru stranou) v roce 2025, tedy po dvou letech. Jaké je kódové či generační označení, zatím Nvidia neřekla – ono „Grace Next“ nebude asi reálné jméno, ale jen něco ve smyslu „následník Grace“.

2022 Hopper, 2024 Lovelace(?)

Tím se dostáváme k tomu hlavnímu, GPU. Roadmapa začíná GPU architekturou Ampere z roku 2020 a novou generaci podle ní také Nvidia vydá v dvouletém cyklu. Tento dvouletý rytmus, který Nvidia dlouhodobě držela, se tedy bude snažit zachovávat i do budoucna. Novou architekturu GPU tedy od Nvidie budeme očekávat v roce 2022.

Nicméně ukázaná roadmapa se ale zabývá výpočetními AI/serverovými GPU. Ta měla před nedávnem odlišné cykly (výpočetní Volta 2017, herní Turing 2018), takže je teoreticky možné, že rok 2022 nemusí pro herní grafiky platit. Architektura Ampere ale zase vývoj obou větví sladila (i když serverový Ampere se od herního docela podstatné liší například absencí dvojitého počtu FP32 jednotek), takže snad můžeme doufat, v roce 2022 vyjde i nová herní generace.

Jak se bude nová generace jmenovat, zatím nevíme. Teoreticky by mohlo jít o Hopper, o čemž se již před časem mluvilo. K tomuto jménu (Grace Hopper) odkazuje i kódové označení první generace procesorů Grace. Pokud tato architektura GPU bude párována právě s procesory Grace, dávalo by to smysl.

Pokud se náhodou nestalo to, že Hopper bylo původně označení právě pro procesor, což pak bylo změněno, a nikdy to nemělo být označení pro GPU? Mezitím se totiž začalo mluvit i o kódovém označení Lovelace (další průkopnice informatiky). Také by tu asi mohlo být vysvětlení, že Nvidia přece jen zase rozdělí výpočetní a herní linii, takže Hopper bude výpočetní GPU (údajně je čipletové), zatímco Lovelace bude herní GPU, a nakonec to třeba oboje vyjde najednou. O GPU Lovelace se již začaly objevovat drby (jména čipů jsou prý AD102, AD104 a tak dále), takže by nemělo být až tak dalo.

A další novou GPU architekturu pak Nvidia zase chystá po dalších dvou letech, takže bude připadat na rok 2024. Opět platí to samé – pokud Nvidia nechystá rozštěpení architektur na výpočetní a herní linii, tak by to snad mělo znamenat i vydání herních grafik nové generace – možná GeForce RTX 5000, pokud novinka roku 2022 byla RTX 4000.

Kódové označení opět neznáme (roadmapa říká opět jen cosi jako „Ampere + 2“). Mohlo by to být Lovelace, ale z již přicházejících zmínek to spíš trochu vypadá, že Lovelace bude dřívější. Je pravda, že do roku 2024 je ještě dlouhá doba, takže možná kódové jméno bude ještě dlouho ponecháno v utajení.

DT24

Nvidia GPU Ampere RTX 3000 1600 Nvidia GPU Ampere (GeForce RTX 3000) (Zdroj: Nvidia)

Tempo Nvidie trvá

Dvouletý cyklus vývoje GPU byl pro Nvidii v poslední dekádě hodně úspěšný a určitě přispěl k jejímu posílení, AMD většinu času nebylo schopné inovovat podobně rychle. Uvidíme, zda se mu bude dařit držet krok s jeho novými architekturami RDNA, kde tento konkurent také nasadil poměrně rychlé tempo a vypadá to, že by třeba RDNA 3 také mohla vyjít v roce 2022. Zda ale bude vývoj Radeonů stačit na dynamiku Nvidie dlouhodobě, to ukáže až budoucnost.

Galerie: ARM procesor Nvidia Grace

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?