Hlavní navigace

Roamingové poplatky v EU sice za rok skončí, ale neobejde se to bez hromady háčků

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už víme, že od 15. června 2017 na území Evropské unie zmizí roamingové poplatky. Hovory, SMS/MMS i data budou v členských zemích stát stejně jako doma. Evropská komise chce podpořit jednotný telekomunikační trh a občanům zjednodušit cestování ať už kvůli dovoleným, nebo pracovním cestám.

Služby v EU Od 1. července 2014 Od 30. dubna 2016 Od 15. června 2017
odchozí hovory strop 0,19 € (6,27 Kč s DPH) domácí cena + 0,05 € (1,64 Kč s DPH) domácí cena + někdy 0,04 € (1,30 Kč s DPH)
příchozí hovory strop 0,05 € (1,65 Kč s DPH) 0,01 € (0,33 Kč s DPH) bez poplatku
SMS strop 0,06 € (1,98 Kč s DPH) domácí cena + 0,02 € (0,65 Kč s DPH) domácí cena + někdy 0,01 € (0,33 Kč s DPH)
MB dat strop 0,20 € (6,60 Kč s DPH) domácí cena + 0,05 € (1,64 Kč s DPH) domácí cena + někdy 0,0085 € (0,28 Kč s DPH)

Jenže až tak jednotný trh to nebude. Komise od začátku říká, že je potřeba nastavit pravidla tak, aby se konec roamingu nedal zneužívat. Tj. aby si občané nekupovali služby levnějších zahraničních operátorů a doma je nevyužívali místo dražších místních. Poplatky tak sice ve většině případů zmizí, několik háčků (čti FUP) ale zůstalo.

Z návrhu komise, který vzešel z veřejné konzultace a který ještě do konce roku budou muset schválit Evropský parlament a členské země, vyplývá…

Jak bude vypadat EU roaming od 30. dubna

Co operátoři musí

1. Roaming za domácí ceny musí operátoři nabídnout minimálně 90 dní v roce.

2. Občané budou moci být v bezpříplatkovém roamingu minimálně 30 dní v kuse.

3. Kdo bydlí blízko hranic a jezdí krátkodobě do vedlejší země za prací nebo z jiného důvodu, bude moci využívat služby v zahraničí na domácí ceny po celý rok. Pokud se během dne přihlásí v domácí síti, pak v zahraničí a pak zase v domácí, nepočítá se to jako jeden z 90 (30) garantovaných dní v roamingu.

4. Klienti mohou v zahraničí spotřebovat veškeré volné jednotky, u neomezených to ale bude jinak (viz níže).

Co operátoři mohou

5. Každý operátor může klientům nabídnout skutečně nelimitovaný roaming i nad rámec 90 dní v roce či 30 dní v kuse. Pokud se mu to ekonomicky nevyplatí, pak může aplikovat FUP.

6. U neomezených tarifů může operátor aplikovat FUP, pokud počet využitých jednotek v zahraničí převýší průměrnou měsíční domácí spotřebu u všech uživatelů stejného tarifu. Průměr se počítá za celý rok, čísla musí být veřejně přístupná v podmínkách. Pokud tedy operátor zjistí, že u neomezeného tarifu v Česku průměrně provolá 300 minut, napíše 200 SMS a prodatuje 500 MB, za vše nad tyto jednotky může požadovat příplatek.

7. Operátoři mohou hlídat možné zneužití bezpříplatkového roamingu. U případů, kdy SIM karta evidentně slouží výhradně jen sezónně pro roaming, případně je využití služeb v roamingu výrazně vyšší než v domácí síti, může operátor účtovat příplatky. Podezřelá aktivita musí probíhat alespoň 45 dní.

8. Místní ceny za služby se v jednotlivých zemích dost liší. Pokud by operátoři na roamingu prodělávali a museli tento fakt kompenzovat navýšením domácích cen, mohou účtovat příplatky vždy. Musí ale prokázat, že na roamingu mají zápornou marži alespoň 5 %.

9. Pokud kvůli některé z výjimek budou operátoři účtovat příplatky, nemůžou být vyšší než 4 eurocenty (1,3 Kč s DPH) za minutu hovoru, 1 cent (0,33 Kč) za SMS a 0,85 centu (0,28 Kč) za megabajt dat.

Předplacenky v zahraničí se budu pořád hodit

Zmíněná pravidla jsou stále zatím jen ve fázi návrhu. Než je schválí Evropský parlament a implementují členské země (to se musí stát do 15. prosince 2016), ještě jej Komise bude konzultovat ze zástupci členských zemí a BERECem, což je úřad sdružují regionální regulátory elektronických komunikací (u nás ČTÚ).

Už z návrhu je vidět opatrnost. Roamingové poplatky nezmizí ve všech případech. Kdo v létě letí na dva týdny do Chorvatska, ten bude moci bez obav volat, psát i datovat za české ceny. Ti s nadprůměrnou spotřebou nebo ti záměrně zneužívající výhodnější zahraniční ceny budou „penalizováni“.

Nová pravidla rovněž nemyslí na ty, kteří jsou v zahraničí delší dobu. Typicky například studenti programu Erasmus, zaměstnanci na delších pracovních cestách/stážích nebo třeba piloti a letušky. Z těchto důvodů, ale třeba i kvůli vysokým českým cenám, se v zahraničí vyplatí sehnat si místní předplacenou SIM kartu. Kdo chce hodně datovat, pro něj je to rovnou povinnost.

Zdroj: EU (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?