Hlavní navigace

Stojka, kotoul a otočka. Robot Atlas je nově i gymnasta (video)

30. 9. 2019

Sdílet

Atlas už vyběhne do schodů a přeskočí kládu. Humanoidní robot od Boston Dynamics se ale postupně učí dalším kouskům. Americká společnost ukázala video z tělocvičny, kde Atlas provede hned několik gymnastických úkonů. Kotoul, stojka, skoky s roznožkou ani otočkami o 180° a 360° mu nedělají problémy. Tedy jen někdy. Výrobce uvádí, že úspěšnost cviků je okolo 80 %.

Jako gymnasta se Atlas živit nebude, ale podobné ukázky jsou pro Boston Dynamics vděčnou reklamou, co všechno jeho roboti dovedou. Firma navíc ukazuje, že Atlas má výbornou stabilitu a divoké pohyby jej nevyvedou z rovnováhy. To všechno bude potřebovat, až jednou začne plnit roli v průmyslovém odvětví a při záchranářských akcích.

Robot měří 1,5 metru, váží 80 kg a jeho tělo se skládá z 28 kloubů. Zatím jde stále jen o vývojový prototyp, který není běžně dostupný. Boston Dynamics ale v těchto dnech začal prodávat jiného robota. Spot vypadá jako pes a naprogramovat ho lze k průzkumu terénu či budov, manipulaci s předměty (má speciální rameno). Firma neprozradila cenu, ale pohybovat by se prý měla v desítkách tisíc dolarů.

via TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?