Hlavní navigace

Jen mrknete a je to. Robot složil Rubikovu kostku za 0,38 s (video)

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rekordní čas ke složení nejznámějšího hlavolamu se podařilo srazit o dalších 40 %. Od listopadu 2016 byl nejrychlejším časem 0,637 sekundy, tento týden se však technikům Benu Katzovi a Jaredu Di Carlovi podařilo dosáhnout času 0,38 sekundy. Věří přitom, že Rubikovku jednou složí ještě o 100 milisekund rychleji, teď už se jim ale robota nechtělo více ladit.

Použité motorky zvládnou otočit kostku o 90° za 10 milisekund a ke složení robot potřebuje obvykle 19–23 otočení (u rekordu jich bylo 21). V ideálním případě se tak se současnou technikou jednou mohou dostat celkově pod 200 milisekund.

Zapálení bastlíři by měli navštívit blog tvůrců, kde popisují výrobu robota. Logiku stroje má na starosti minipočítač s Linuxem, který všech šest stran kostky snímá dvěma kamerkami PlayStation Eye. Ta je prý mnohem rychlejší než obyčejná PC webkamera. Jen má problémy s rozpoznáním oranžové barvy, proto technici jednu stranu kostky nabarvili načerno.

Na blogu také ukazují, že ne všechny pokusy se povedly. Než sladili sekvenci pohybů motorků, kostičky lítaly do všech stran.

Loni v září mimochodem padl i lidský rekord ve složení Rubikovy kostky klasického formátu 3 × 3. SeungBeom Cho na mistrovství ChicaGhosts 2017 v Chicagu dosáhl času 4,59 sekundy.

Byl pro vás článek přínosný?