Hlavní navigace

Rok video formátu VP9: zaplavil YouTube, dekódování je 7× a enkódování 40× rychlejší

30. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CESu nás Google přesvědčoval, že jeho open source video formát VP9 už tentokrát uspěje. Předchozí VP8 se vedle silného H.264 příliš prosadit nedokázal, ale VP9 už má na své straně desítky společností vyrábějících hardware, software i obsah. Pomohlo také ukončení patentové války s MPEG LA spravující konkurenční formáty (mj. právě H.264 nebo novější HEVC).

Při příležitosti konference I/O Google připomněl, jak se v posledním roce formát VP9 změnil a co jej čeká nového. Firma o něm stále říká, že je o chlup lepší než HEVC a při polovičním datovém toku stejně dobrý jako dnes nejrozšířenější H.264.

Od června 2013 se podařilo zrychlit dekódování formátu sedminásobně, takže jej už softwarově zvládne přehrát například Nexus 5 (v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu). Přehrávač přitom využívá více jader a dokáže být šetrnější k akumulátoru. Enkódování je meziročně dokonce 40× rychlejší.

 

Problém je, že na trhu stále chybí čipy, které by VP9 dokázaly (de)kódovat hardwarově. Software postavený nad obecnými procesory není efektivní. První hardwarové dekodéry do svých čipů implementuje Nvidia a MediaTek, letos a během příštího roku přibude ještě 8 výrobců. Díky tomu bude možné úsporně přehrávat i 4K video s 60 snímky za sekundu.

VP9 se naučil také nové funkce. Loni byly definovány dva profily. Profil 0 pracoval s vzorkováním 4:2:0, profil 1 přidal i vzorkování 4:2:2 a 4:4:4, podporou hloubkového a alfa kanálu (průhlednosti). Teď Google pracuje na profilu 3, který přinese podporu 10- a 12bitové barevné hloubky. Přijde na podzim.

Bude také podporován v rozhraní WebRTC, které v prohlížeči zprostředkovává komunikaci v reálném čase bez pluginu (Flash Player, Java atd.). WebRTC a také VP9 už podporuje Firefox, Opera a Chrome. Google tvrdí, že v jeho prohlížeči už 60 % videí na YouTube běží právě ve VP9. I kvůli tomu v Chrome zakázal přehrávání přes Flash Player. Klipy v rozlišení 4K jsou mimochodem ukládány pouze do formátu VP9.

Android, Chrome a YouTube jsou na nový formát připraveny. Stojí za ním také největší producenti mobilních čipů: ARM, Broadcom, Intel, LG, Marvell, MediaTek, Nvidia, Panasonic, Philips, Qualcomm, RealTek, Samsung, Sigma, Sharp, Sony a Toshiba. Z výrobců kamer pak Sony, LG, Panasonic nebo nově Red. V žádném případě se ale nejedná o exkluzivní podporu, protože tito výrobci myslí i na konkurenční HEVC. A bude na Googlu přesvědčit veřejnost, že mu má dát přednost, jinak se bude opakovat nezájem jako u VP8.

Zdroj +WebRTC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku