Hlavní navigace

Rollei AC560: zážitky ve vysokém rozlišení (recenze)

21. 2. 2019

Sdílet

Společnost Rollei představila svou zatím nejvýkonnější kameru páté generace Actioncam 560 Touch. Ta zvládá nahrávat v rozlišení 4K při 60 snímcích, dostanete k ní hodně příslušenství a stojí okolo 3990 Kč. Kamerka má standardní kvádříkový tvar. Na přední straně širokoúhlou čočku (160°) a nápis Rollei, vzadu dotykový displej a nahoře dvě tlačítka. Jedno slouží pro zapnutí a přepínání režimů, druhé pro spuštění a zastavení nahrávání, nebo pořízení fotky.

Provedení

Na levé straně jsou konektory miniHDMI a miniUSB pro napájení, respektive připojení k televizi nebo projektoru. Slot na microSD pojme až 64GB kartu a Rollei doporučuje rychlostní třídu minimálně class10. Trochu mi vadí, že Rollei nepřešel na univerzální a moderní konektor USB-C, přeci jen kabel miniUSB není proti microUSB tak rozšířený a oba už nahrazuje USB-C. Každopádně krátký nabíjecí kabel v balení najdete.

Rollei AC560 1 Rollei AC560: překvapivě bohaté příslušenství v ceně

Na spodní straně je stativový závit a pod dvířky ukrytý akumulátor o kapacitě 1100 mAh, respektive 4,18 Wh. Akumulátory dostanete v příslušenství dva a na jeden kamera vydrží zhruba 90 minut. Nejvýraznějším příslušenstvím je vodotěsný kryt, přes který se samozřejmě ke konektorům ani k dotykovému displeji nedostanete.

Upevnění je možné jak přes stativový závit (když na kryt nasadíte další redukci), tak přes uchycení umožňující náklon. Dostanete nalepovací držáky na helmu (zaoblený), na lyži (rovný) a teprve případnou selfie tyčku byste si už museli dokoupit sami.

Rollei AC560 3

V příslušenství je i ovládací náramek. U minule testované kamery bylo ovladač možné jen strčit do kapsy, nebo jinak uvázat, takže umístění na ruku je docela příhodné. Ovladač obsahuje tři tlačítka, která jdou stisknout i v rukavici: Zapínací, spuštění nahrávání a pořízení fotografie. Náramek s kamerou komunikuje přes rádiové vlny a má dosah kolem deseti metrů.

Ovládací náramek, nebo aplikace

Zapínání bohužel zapne jen ovladač, nemůžete na dálku zapnout vypnutou kameru. Ale jde to pořád lépe, než šmátrat po kameře na helmě. Alternativně můžete kameru ovládat i přes mobilní aplikaci, akorát připojení přes Wi-Fi není průchozí (=bez internetu). Ten ale v terénu stejně máte přes LTE. Mobilní aplikace zobrazuje obraz z kamery (zpožděný asi o sekundu) a ovládací prvky.

Dotykové ovládání je doplňkové a lze se bez něj obejít. Přes odolný kryt nebo rukavice ani nemůže fungovat, přesto je pohodlné. Na displeji jsou naznačené tři zóny, do kterých lze klepnout. Levá slouží pro výběr scénických režimů, dolní obsahuje rychlé přepínače několika funkcí a pravá pro přepnutí režimu video/foto/přehrávání a vstup do nastavení.

Scénické režimy videa jsou: manuální, voda, jízda, zima, potápění a noc. Přepínat mezi nimi musíte ručně, a pokud se vám nechce, klidně nechte nastavený režim manual.

Rollei AC560 displej 1 Rollei AC560 displej

U spodního přepínače funkcí není na první pohled zřejmé, která barva značí zapnuté funkce a která vypnuté. Můžete zde vypnut indikační zvuky, mikrofon, repráček, zakázat ovládání náramkem či aktivovat připojení k Wi-Fi.

Přepínání režimů foto/video je na displeji ve srovnání s náramkem složitější. Náramkový ovladač má totiž dvě spouště, pro fotky a video zvlášť, zatímco na kameře je klasicky spoušť jen jedna. Třetím režimem je prohlížení záznamů, kde lze i mazat. V tomto režimu hodně oceníte displej, kterým naštěstí není barvy invertující TN. Rollei však displej nijak nespecifikuje.

V nastavení si nejprve zvolíte, jestli budete nastavovat funkce pro video, foto, efekt, nebo obecné. U videa a fotografií jde především o rozlišení, nastavení nahrávací smyčky, časosběr, zrychlené nahrávání, redukce hluku větru (to mívá za následek zkreslení), scénický režim (ten je přístupný i samostatně v levé části displeje).

Pod položkou Efekt najdete nastavení vyvážení bílé (pokud to nenecháte automatice), měření expozice (střed, bodově, průměr) či ISO. Obecné nastavení skrývá položky pro upravení hlasitosti, jasu displeje, LDC (kompenzace zakřivení čočky, v základu vypnuté), FOV (šířka zorného pole, přičemž i úzký režim je pořád docela široký, jen s menším zkreslením).

Možnosti nastavení jsou sice poměrně široké, ale nakonec stejně skončíte s jedním, které vám bude vyhovovat. Před adrenalinovou jízdou je totiž změna nastavení otrava.

Video

Kamera umí nahrávat v rozlišení 4K při 60 snímcích nebo Full HD při 120 snímcích (alternativně i 720p při 240 snímcích), ovšem bez stabilizace. Tyhle režimy využijete spíše pokud použijete stativ, nebo za pohybu nějaký gimbal. Jinak je lepší zvolit stabilizované režimy, kde kamera využívá elektronickou stabilizaci s šestiosým gyroskopem. Můžete si vybrat mezi 4K při 30 snímcích, nebo Full HD při 60 snímcích. Vybrané rozlišení a přítomnost stabilizace jsou na displeji znázorněna pomocí piktogramu. Výsledné video je ve formátu MOV.

 

Kvalita videa je u této kamery překvapivě dobrá, ani na slunci (sice zimním) se mi nestalo, že by kvůli tomu většina obrazu ztmavla. Kamera umí pořizovat i fotografie, které jsou ve dne docela pěkné, uvnitř místností nebo za horšího počasí vám ale udělá lepší službu i průměrný smartphone.

Pro natáčení ve vyšším rozlišení je už potřeba hodně rychlá karta. 4K při 30 snímcích ještě zvládnete se standardem U1, ale pro vyšší se už doporučuje U3.

Rollei AC560 4 Barevné filtry

V balení dostanete i trojici barevných filtrů. Šedý slouží pro natáčení za ostrého slunce, červený pod vodou v hloubkách a fialový pro natáčení pod vodou v tropických podmínkách. Vzhledem k našemu podnebí přikládám alespoň videa z jízdy na koloběžce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.