Hlavní navigace

Rozborka Playstationu 4 přímo od Sony: vnitřnosti prvně na videu i fotografiích

12. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již co nevidět se naplno rozproudí válka nové generace herních konzolí Microsoftu a Sony. Jak budou vypadat, již víme, nicméně nadšenci do hardwaru se jistě třesou hlavně na pohled dovnitř. Těmto přáním vyšla vstříc společnost Sony, když před kamerou takříkajíc vlastnoručně provedla první rozborku nové Playstation 4. Vnitřnosti konzole si tak můžete prohlédnout na videu i fotografiích.

První veřejné rozmontování nové generace Playstationu si vzal na starost přímo šéfinženýr Jasuhiro Ótori. Vše dokumentoval server Wired, jehož exkluzivní pětiminutové video můžete shlédnout zde. Komentář je sice v japonštině, nicméně byl opatřen anglickými titulky, takže se základní znalostí dobře porozumíte. Vedle toho Wired zveřejnil i sérii fotografií, z nichž část můžete vidět níže (celá je zde). Nejlépe je ale konstrukce vidět přímo na videu.

Rozborka konzole Playstation 4 (Zdroj: Wired)
Rozborka konzole Playstation 4 (Zdroj: Wired)

Kryt konzole je tvořen několika plastovými díly, které můžete začít rozebírat po uvolnění šroubků přístupných ze zadní strany. Dobrou zprávou je, že se šroubovákem byste se pro případné servisní úkony měli dovnitř snadno dostat, aniž by byly třeba nějaká náročné úkony. Většina klíčových komponent stroje se nachází na jediném PCB (zejména pochopitelně procesor s integrovanou grafikou a 8 GB paměti GDDR5), které navíc z obou stran chrání plechový kryt. Objem konzole pak vesměs vyplňují pevný disk, optická mechanika, chladič a zdroj.

Rozborka konzole Playstation 4 (Zdroj: Wired)

Jak můžete vidět, na PCB je docela čisto – Playstation 4 nepotřebuje mnoho přídavných čipů, periférií či rozšiřujících slotů. Na desce se ale nachází pomocný SoC (nejspíše architektury ARM), který umožňuje přístroji zůstat připojený na síť i v režimu standby. Přímo na PCB jsou po okrajích vytvořeny antény Wi-Fi adaptéru, což umožnilo o něco srazit výrobní náklady.

Rozborka konzole Playstation 4 (Zdroj: Wired)

 

Jak můžete vidět, chlazení je zajišťováno jediným ventilátorem. Jde o větrák radiálního typu a celá koncepce v podstatě funguje na principu obvyklém v noteboocích a grafických kartách. Ventilátor nasává uvnitř vzduch a žene jej ven skrz pasiv, přičemž proud je usměrněn plastovým krytem. U Playstationu 4 nejprve vzduch prochází pasivním blokem, který sedí na APU. Poté ještě zchlazuje integrovaný napájecí zdroj, který má tvar hranolu, skrz nějž je ohřátý vzduch vyfukován ven.

Rozborka konzole Playstation 4 (Zdroj: Wired)
Hlavní kostra; v popředí napájecí zdroj (Zdroj: Wired)

Ventilátor byl údajně navržen na míru (ostatně, konzole se bude prodávat po milionech). Doufejme, že se jeho lopatky a chod podařilo řádně vyladit a co možná nejlépe eliminovat aerodynamický hluk. Pasiv má tlustou základnu, kterou procházejí dvě heatpipe, žebra jsou zřejmě tvořena přiletovaným plechem.

Rozborka konzole Playstation 4 (Zdroj: Wired)

Rozborka konzole Playstation 4 (Zdroj: Wired)

Jedna z příjemných věcí na konstrukci konzole je, že by mělo být snadné vymontovat a vyměnit pevný disk. Ten je standardně 500GB (2,5" formát), nicméně náročnější uživatel ho může vyměnit za jakýkoliv jiný a větší (zřejmě by bylo možné zvolit i SSD). Nejsou zde tedy žádné umělá omezení či nutnost použít proprietární komponenty.

Zdroje: Wired (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?