Hlavní navigace

Rozebrali jsme TV tuner. Chcete vědět, jak funguje?

20. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kuchání televizního tuneru

Pokud chcete mít základní představu, z jakých základních bloků se běžná televizní karta skládá a jaké úkoly konkrétně plní, pak se s námi opět začtěte do dalších odstavců.

Nejprve se podíváme na televizní kartu AVerTV Duo Hybrid PCI-E pro rozhraní PCI Express s duálním analogovým a digitálním příjmem. Duálním proto, že dokáže přijímat a zpracovávat (a tedy i zobrazovat) dvě různá televizní vysílání najednou.

Televizní tuner

Na začátku celého procesu musí být televizní tuner, který byl u dřívějších karet mnohem větší, tvořen mnoha oddělenými součástkami vyžadujícími přesné nastavení a byl značně náchylný na rušení (například přímo v počítači).

Na novějších televizních kartách analogové televizní tunery spíše nenajdete a stále více je nahrazují tunery digitální a výrazně menší. A protože se v našem případě jedná o duální televizní kartu, musí obsahovat tunery dva (1). Ty jsou ukryty pod plechovým stíněním a jsou našemu zraku utajeny. Stínění u takového řešení není nezbytné, protože okolních součástek, které by případné rušení ovlivňovalo, je u tohoto digitálního řešení minimum.

Utajením se ale nenecháme odradit, protože tento čip používá mnoho jiných karet a jejich výrobci se s osazením stínícího krytu neobtěžovali. Pod plechovými kryty byste tak našli dvojici těchto čipů, které obklopuje už jen zhruba 30 SMD součástek, což se oproti starším řešením podepsalo na zjednodušení a především na levnější výrobě.  Tyto čipy slouží především jako širokopásmové nízkošumové zesilovače s vlastními frekvenčními filtry a také se starají o snížení přijímané frekvence na lépe zpracovatelnou mez. Obsahují rovněž výstupní vyrovnávací paměť pro dekodéry či demodulátory.

Dekodéry

Signál z tuneru dále pokračuje do dekodéru (2), které musí být u tohoto duálního řešení opět ve dvojici. Hned na svém vstupu převádí analogový signál z tuneru na digitální, následně jej demoduluje a na výstup dodává žádaný přenosový datový tok MPEG-TS. Pokud by se někdo zajímal, kam se vlastně poděl signál běžné analogové televize, tak šel z tunerů společně se signálem z videovstupů přímo do hlavního čipu. Tyto dekodéry totiž slouží jen pro zpracování digitálního (DVB-T) signálu. Pokud by byla televizní karta schopna přijímat i satelitní signál, musela by být ještě vybavena odlišným typem tuneru a dekodéru.

Hlavní čip – centrum všeho dění

Ten, který toho má na práci nejvíce je největší čip od NXP/Philips (ostatně jako všechny doposud popsané) SAA7162E (3), který je pravým úkazem toho, co rozličných funkcí jediný čip na televizní kartě zvládne. Zjednodušeně by se dalo napsat, že se stará prakticky o vše, ale budeme-li konkrétnější, tak lze jeho náplň rozdělit na zpracování signálů a řídících informací.

Co se prvního případu týče, tak se na svém vstupu musí poprat s celou řadou různých signálů, a to jak analogových, tak digitálních. Zpracovává nejen televizní signál, ale musí si poradit i s videosignálem ze všech analogových zdrojů. Čip si poradí s kompozitním, S-Video i komponentním signálem, ale vzhledem k osazeným vstupům prakticky obstarává jen první dva. Má-li na svých vstupech analogový signál, plní funkci audio a video televizního dekodéru s podporou všech video standardů PAL, NTSC a SECAM i nejpoužívanějších zvukových norem. Samotný čip se také stará o automatickou detekci a kompletní zpracování i úpravu signálu, nechybí mu podpora HD rozlišení, ale i například detekce ochrany proti kopírování Macrovision. Dále má za úkol ze signálu dekódovat i analogové FM rádio. Pro analogový signál používá jak vlastní demodulátor i dekodér, tak i 10-bitový video převodník na signál digitální i několik zvukových převodníků. Rovněž používá zabudovaný hřebenový filtr k lepšímu rozlišení jasu a barvy ve videosignálu (zlepšuje čistotu a ostrost obrazu) a celou řadu dalších algoritmů pro zlepšení kvality obrazu, případně i pro úpravu zvuku.

I když si použitý čip teoretický poradí se čtyřmi odlišnými digitálními toky najednou (např. ze čtyř tunerů), zde zpracovává maximálně dva a navíc se s nimi musí trápit podstatně méně než s analogovým signálem, jelikož se o vlastní dekódování stará software.

Mimo zpracování vlastních audio a video signálů se také čip se stará o zpracování signálů z dálkového ovladače, přímou komunikaci se softwarem a reakcí na jeho požadavky, případně směrováním datového toku MPEG-2 na externí dekodér (pokud je na televizní či jiné kartě k dispozici) a v neposlední řadě i o přenos veškerých dat přes rozhraní PCI Express. Dále už je vše věcí ovladačů a příslušného softwaru.

U starších karet, které měly řídící čipy navržené na PCI rozhraní, bylo nutné řešit přechod na modernější PCI Express použitím tzv. můstků, které se staraly o jakýsi překlad mezi rozhraními. Ne každý má ale v počítači moderní rozhraní, a proto se lze v dnešní době (kdy je již většina čipů určena pro rozhraní PCI Express) naopak setkat s můstky, které zpětně převádí komunikaci z novějšího rozhraní na starší. S takovým řešením se lze setkat nejčastěji u grafických, ale i u některých televizních karet.

Digitální USB tuner

Malé nakouknutí si dopřejeme i do útrob miniaturního a čistě digitálního tuneru pro USB rozhraní. Rozložení a počet součástek je samozřejmě zcela odlišný, ale jejich význam zůstává zachován. Signál z anténního vstupu (1) je veden do tuneru Microtune MT2060F (2), které se stejně jako v předchozím případě stará o příjem a zesílení signálu ve velmi širokém frekvenčním pásmu (zde konkrétně 48 až 860 MHz) a jeho následnou konverzi na nižší kmitočty.

 

Dále signál putuje do demodulátoru DVB-T signálu DiBcom 7700C1 (3), který se mimo samotné demodulace zároveň stará i o přenos datového proudu přes rozhraní USB 1.1/2.0. Najednou dokáže přenášet a zpracovat dva digitální toky a obdobná verze téhož čipu do datového proudu pro přenos umí zabalit i případný analogový signál. Malou specialitkou tohoto modelu je i LED dioda modré barvy, která se při činnosti tuneru rozzáří skrze jeho kryt.

Druhá část plošného spoje už neukrývá nic převratného a najdete zde například pásmový filtr, který se do samotného tuneru již nevešel a další pomocné obvody.

Dodávané aplikace nemusí být ideální

Výrobců televizních tunerů je celá řada, někteří jsou více známí, někteří méně, část z nich si vytváří vlastní ovládací software a ti další, kteří se s výrobou softwaru obtěžovat nechtějí, využívají univerzální aplikace třetích stran.

Pokud si zakoupíte televizní karty od AVerMedia, dostanete k nim ovládací program AVerTV nebo AVer MediaCenter u modelů Leadtek je to WinFast PVR2 a televizních tunerů Pinnacle dosti nabubřelý MediaCenter nebo na systémové nároky o něco skromnější TVCenter Pro.

Výrobce LifeView naopak sáhá po cizím softwaru CyberLink TV Enhance nebo častěji ArcSoft TotalMedia, MSI jde ve stejných stopách a volí tentýž software, případně starší nástroj TV@nywhere Plus PVR a kupříkladu Asus se s vlastní výrobou také neobtěžuje a často volí Cyberlink PowerCinema. U výrobků TechniSat se můžete setkat s vlastním TechniSat TV Center nebo velmi často se zjednodušenou a pro TechniSat přímo upravenou variantou oblíbeného DVBViewer (Technisat Edition).

Dnešním ovládacím aplikacím obvykle nelze upřít mnoho možností – mohou fungovat i jako přehrávače hudby, videa, prohlížeče obrázků, dokáží se synchronizovat s multimediálními přehrávači a nejen to. Takové multifunkční aplikace jsou ale obvykle značně náročné na výkon počítače, nedělá jim problém ukousnout více jak 100 MB (někdy i několikanásobně) operační paměti a jejich ovládání nebývá vždy až tak svižné. Někteří výrobci ale zapomínají, že ne každý o takové otesánky stojí a mnozí dodaným softwarem nechtějí nic jiného, než jen ovládat televizní kartu.

Ať je to jak chce, slova, že tenhle dodaný software se fakt povedl, vyřkne majitel televizní karty jen výjimečně. Ale ani v těch méně šťastných nebo i zcela tragických případech ještě není vše ztraceno a s vrácením nebo pokusem o reklamaci můžete ještě chvíli vyčkat a dát tuneru poslední šanci s jiným softwarem.

Nechceme rozhodně házet všechen dodaný software do jednoho pytle s nápisem „pro běžné použití nevhodné“, protože i mezi těmito se dají najít velmi kvalitní. Dle našeho názoru si nejlépe vede právě AVerTV, který výrobce stále zdokonaluje, řekne si jen o přiměřené nároky na systém, nabídne svižný chod, jednoduché ovládání a velké množství velmi užitečných funkcí. Rovněž si jako jeden z mála přímo poradí s různými zvukovými kanály při duálním vysílaní. Líbí se nám i WinFast PVR2 od Leadteku, který to taktéž s nabubřelostí nepřehání a přesto nabídne velmi slušené funkce i příjemné ovládání.

Samozřejmě jde ale o vkus, zvyk a individuální potřeby každého z nás. V případě, že nevlastníte tuner s dobrým softwarem nebo vám nevyhovuje z jiného důvodu, lze drtivou většinu digitálních tunerů díky univerzálním ovladačům provozovat s mnoha jinými aplikacemi.

Vybíráme alternativní software

Zcela zdarma jsou například DVB Dream, který v nejnovější verzi nemá problém s fungováním ve Windows Vista, nabídne celou řadu všemožných nastavení a až na správné dekódování českých znaků v EPG je téměř kompletně počeštěn. Nedělá mu problém ani příjem satelitního signálu, streamování televize po síti, je velmi svižný a poradí si i s některými druhy dálkových ovladačů včetně univerzálního řešení WinLIRC.

Velmi dobře hodnocený je také například ProgDVB. V současnosti je již ve své šesté verzi a tak jako kolega DVB Dream nabídne i tento software prakticky totéž včetně celé řady všemožných nastavení včetně možnosti rozšíření o pluginy či moduly. Nejnovější verze prozatím počeštěna není, ale pokud se bez ní neobejdete, je k dispozici v nižších verzích. Se zobrazováním korektních českých znaků v EPG však problémy nemá a nabídne i dva režimy jejich zobrazení. I tento program podporuje dálkové ovladače, a to opět v podobě univerzálního WinLIRC řešení, ovladačů Microsoft nebo HID ovladačů. Některé nadstandardní funkce jako například HDTV příjem, obraz v obraze nebo vícekanálový zvuk jsou však dostupné až u placené verze Professional.

Pokud by vám nevadilo obětovat nějakou tu korunu (€15) za placený software, pak neuděláte chybu s DVB Viewer. Jedná se o jeden z nejlepších ovládacích programů s vysokou svižností, bezchybnou češtinou, více možnostmi zobrazení EPG, nepřeberným množstvím všemožných funkcí, jednou z nejširších podpor tunerů vůbec a možností rozšíření o širokou paletu pluginů. Standardně je možná i podpora ovladačů přes WinLIRC či s pluginem pro MCE ovladače. Mimoto si také troufá na ovládání dalších multimedií v celoobrazovkovém režimu pro HTPC, ale na rozdíl od svých (dodávaných) konkurentů, které se něčím podobným také chlubí, neztrácí na svižnosti ani nijak zásadně nezvyšuje systémové nároky.

 

  

Univerzálních ovládacích programů pro digitální tunery (ať už placených či zdarma) existuje samozřejmě více, ale tyto jsme vybrali pro jejich oblíbenost a především stále pokračující vývoj a tedy zlepšování funkcí a opravování případných chyb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku