Hlavní navigace

Roztavené konektory u GeForce RTX 4090: problém mají i přímé kabely ze zdroje, nová doporučení

10. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: Cultists Network
Problém s přehříváním až roztavením 12pinových konektorů 12VHPWR u nových grafik Nvidia neutichá, spíš se šíří. Ukázalo se, že nepostihuje jen adaptéry na 8pin, roztavit se může i nativní kabel přímo od zdroje.

Bohužel to vypadá, že od aféry 16pinových napájecích konektorů ATX 3.0 12VHPWR, které se u GeForce RTX 4090 v některých případech pálí, respektive taví kvůli přehřívání kontaktů v konektoru, nebude hned tak pokoj. Podle všeho neplatí, že je problematický jen nějaký konkrétní typ adaptéru kvůli kvalitě zpracování, už se objevily i případy, kdy se roztavil kabel 12VHPWR zapojený přímo do zdroje. A jsou tu i nová doporučení, jak se bránit.

Pořád není úplně jasné, zda je konektor 12VHPWR skutečně problematický systémově, tedy zda k těmto problémům bude náchylný vždy, nebo zda se nějakými revizemi v návrhu a kvalitě a přesnosti výroby spolehlivost zlepší na takovou úroveň, že se přehřívání přestane v praxi vyskytovat. Případy přehřívání ale zatím nemizí. Už dříve se objevila zpráva, dle níž Nvidia vyzvala výrobce karet, aby postižené kusy hardwaru převzali od uživatelů zpět včetně napájecích adaptérů (což by asi stejně museli kvůli záruce) a pak je předali Nvidii k přezkoumání. Existence problému je tedy přijímána jako reálná aspoň do té míry, že probíhají nějaká šetření.

Více: Pozor: 12pinové konektory u karet GeForce RTX 4090 mohou shořet. Jak zabránit problémům?

Gainward měl měnit adaptéry, ale nakonec nebude

Vedle tohoto interního rozhodnutí Nvidie se objevila informace ještě o jednom. Gainward, jeden z výrobců karet, prý rozhodl o tom, že stáhne z trhu napájecí adaptéry z osmipinů na 16pinový (respektive 12+4pinový) konektor, který dodával ke kartám GeForce RTX 4090 ze své produkce. Mělo to údajně být autonomní rozhodnutí této firmy, ne pokyn Nvidie.

Ovšem tato informace mezitím byla zase vyvrácena, firma vydala prohlášení, že kabely měnit nebude. Nvidia podle vyjádření provedla inspekci dodávaných adaptérů a nenašla problémy.

https://twitter.com/aschilling/status/1589593134321012736

Andreas Schilling z webu HardwareLuxx uvádí zajímavou věc: i karty třetích výrobců by prý měly mít napájecí adaptéry dodávané Nvidií. Ta údajně vyžaduje, aby vedle GPU výrobce karty nakupoval také adaptéry přikládané ke kartám od ní. To by ovšem znamenalo, že i za adaptéry, které možná způsobily problémy u karet od partnerských výrobců, může být nakonec zodpovědná přímo Nvidia. I když je možné, že se tato informace ještě bude nějak měnit, zatím je jenom z jednoho zdroje.

Problém není způsoben samotnými adaptéry, může nastat i bez nich s kabelem přímo od zdroje

Po prvních incidentech se občas objevil názor, že problémy způsobují jen adaptéry z 12+4pinu na tradiční osmipinové konektory a s „nativním“ zdrojem ATX 3.0 nebo se zdrojem, ke kterému dokoupíte přímý modulární kabel ATX12VHPWR, by tyto potíže nebyly. Bohužel to byla předčasná domněnka.

Už jsou známé případy roztavených konektorů také s přímými kabely, a to se zdroji MSI MPG A1000G a MSI MEG Ai1300P. Že jde o zdroje této značky, ale nemusí být její vina, protože modelů ATX 3.0 nebylo zatím uvedeno tolik a MSI bylo jednou z agresivnějších značek, její zdroje vyšly mezi prvními. Zprávy o těchto dvou incidentech uživatelé publikovali na Facebooku a na Redditu. Tam existuje vlákno, v němž zatím přehřátí a selhání konektoru od zdroje nebo adaptéru a případně i portu v GeForce RTX 4090 na druhé straně oznámilo 19 uživatelů. Z toho dva jsou tyto případy, kdy byl použitý standardní kabel. Protože uživatelů s novým zdrojem bude málo a většina bude logicky používat dodávané adaptéry, neznamená to ani, že by s přímým kabelem ze zdroje byla menší šance na průšvih.

V případě incidentu se zdrojem MEG Ai1300P (a grafikou MSI GeForce RTX 4090 Gaming X Trio) uživatel uvádí, že si byl vědom hlášených problémů, a speciálně proto použil přímý kabel a údajně se snažil ho co nejméně ohnout. Přesto se konektor začal tavit – poškození, zdá se, nastalo u pinů na jedné straně konektoru, zatímco na druhé straně přežily v lepším stavu, takže problém s nerovnoměrným rozložením proudové zátěže evidentně i tak nastal.

Devadesátistupňový úhlový adaptér pro Grafiky s 12pinovým konektorem 12VHPWR od firmy Cablemod Devadesátistupňový úhlový adaptér pro grafiky s 12pinovým konektorem 12VHPWR od firmy Cablemod (zdroj: Cablemod)

Je možné, že bezpečnější by přímé kabely (ale asi i adaptéry) byly, pokud by používaly úhlové zakončení, které by zamezilo potřebě kabel u karty ohýbat. Takový dobře udělaný devadesátistupňový konektor (z kterého by kabel pokračoval kolmo dolů) by měl být pro tuto chvíli asi nejbezpečnější pojistkou. Některé takové úhlové kabely či adaptéry se již na trhu objevily, ale budete je muset koupit zvlášť. Ke kartám jsou bohužel dodávány jen adaptéry s rovným konektorem, které jednoduše ohnout musíte, protože prostor mezi kartou a bočnicí skříně typicky má přinejlepším několik centimetrů rezervy.

Nové doporučení: dejte si pozor na úplné zasunutí

K situaci s adaptéry a kabely způsobujícími přehřívání a poškození se vyjádřil také Jon Gerow (JonnyGuru) z Corsairu, který uvádí, že se mu osobně nepodařilo roztavení konektoru při pokusech způsobit (maximální teplota zjištěná termistorem byla údajně 53 stupňů). Nabídl ale další hypotézu k tomu, co může za nerovnoměrným odporem a výsledným přehříváním být.

Je prý možné, že v některých případech si uživatel myslel, že má konektor už pevně zasunutý, ale ve skutečnosti to nebylo úplně nadoraz, což způsobilo nerovnoměrný kontakt. Toto je asi docela riziko, protože 12+4piny se minimálně podle některých zpráv uživatelů zasouvají extrémně ztuha, takže po osazení karty do desky může být vůbec problém je dotlačit úplně dovnitř. Článek mezitím ale byl, zdá se, z webu stažen (odkaz končí na 404), takže nevíme, zda třeba mezitím nebyla zjištění přehodnocena.

Doporučení pro používání 12pinových napájecích kabelů a adaptérů CableMod Doporučení pro používání 12pinových napájecích kabelů a adaptérů (zdroj: CableMod, via: TechPowerUp)

Nicméně vedle doporučení co nejméně kabely ohýbat (nebo použít kabel či adaptér s úhlovým konektorem) je tu tedy další bezpečností doporučení a věc, kterou bude dobré u grafik kontrolovat: dbejte na dokonalé zapojení až nadoraz, když už si kartu s 12+4pinem pořídíte.

Možná tedy bude lepší strkat do karty adaptér či modulární kabel před jejím osazením do slotu PCIe, protože v této situaci ještě můžete snadno vyvinout protitlak a vizuálně zkontrolovat, jestli je konektor dokonale zasunutý a zacvaknutý.

Zdroje: Tom's Hardware (1, 2) Reddit, VideoCardz, Andreas Schilling (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?