Hlavní navigace

Rubikovu kostku nejrychleji (3,25 s) složil robot sestávající z Lega a Galaxy S4

17. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Osmnáct měsíců ladili britští technici David Gilday a Mike Dobson svůj nový robot Cubestormer 3. Výsledkem je o více než dvě sekundy rychlejší vyřešení Rubikovy kostky a posun Guinnessova světového rekordu tam, kde už lidé nemohou konkurovat. Cubestormer 3 „rubikovku“ vyřešil za 3,253 s, předchozí rekord stanovil stejný tým se starším robotem (5,27 s). Lidským rekordem je čas 5,55 s z roku 2013.

Cubestormer 3 je složen z osmi programovatelných stavebnic Lego Mindstorms EV3. Analýzu kostky, výpočet správného řešení a řízení čtyř robotických rukou má na svědomí telefon Samsung Galaxy S4. Předchozí generace Cubestormer 3 přitom využíval pomalejší Galaxy S2 a ani pohyby robota ještě nebyly na úrovni jako dnes.

Věděli jsme, že Cubestormer 3 má potenciál pokořit současný rekord, ale s robotem provádějícím fyzické operaci rychleji, než dokáže lidské oko rozpoznat, je zde vždy riziko selhání,“ komentoval úspěch David Gilday. „Hodiny strávené zdokonalováním robotu a zajištění perfektní synchronizace motorických a inteligenčních funkcí se nakonec vyplatily. Naším dalším cílem je zjistit, jestli by to šlo poskládat ještě rychleji.

Gilday se svými roboty drží ještě dva další rekordy. Kostku 4 × 4 × 4 složil MultiCuber 3 řízený telefonem Huawei Ascend P6 za 1 minutu a 18,68 sekundy. Kostku 9 × 9 × 9 pak složil MultiCuber 999 řízený telefonem Galaxy S3 za 34 minut a 25,89 sekundy.

 

Zdroj: Business Wire

Byl pro vás článek přínosný?