Hlavní navigace

Ruská pošta zkoušela doručit zásilku dronem. Ten se zřítil na nejbližší dům (video)

3. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ruská pošta zkouší podobně jako Amazon nasadit pro roznášku balíčku drony. Informovala o tom ruská informační agentura Novosti a agentura Reuters. Doručení se ale nezdařilo, dron nestihl ani zanechat oznámení o nedoručení. Ruská státní pošta plánovala nasazení dronů od roku 2016.

Pokus o doručení se měl odehrát v sibiřském Burjatsku (republika kousek nad Mongolskem). Balíček putoval z města Ulan-Ude do vesnice Tarbagatai vzdálené 35 kilometrů. Dron Ruské pošty ovšem krátce po vzletu ze slavnostní startovací plochy narazil do budovy.

ele726225_97mos769_russia_post_drone_crash_040 Z dronu mnoho nezbylo (foto: REUTERS/Anna Ogorodnik)

Dron se ve vzduchu udržel jen krátce, zhruba po minutě přestal být ovladatelný a namířil si to volným pádem proti zdi. Profesionální velký dron se šesti vrtulemi nesl velkou ceduli Ruská pošta. Obsah balíčku se prý ale nepoškodil a nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Ruská pošta se od incidentu distancovala, odpovědnost prý nese společnost Rudron/Expeditor, která dron připravila. Místní šéf regionu Burjatsko Alexej Tsydenov sdělil, že v okolí je přes sto sítí Wi-Fi a právě jejich signály mohly dron zmást.

V Česku se první pokus o doručení dronem odehrál na konci roku 2016 a byl úspěšný. Provedla jej společnost Mall.cz. Dva roky předtím se podobný kousek podařil i francouzské státní poště. V obou případech šlo ale o mnohem kratší doručovací vzdálenost do dvou kilometrů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.