Menu Zavřít

Musk jako inspirace. Rusko pracuje na systému opakovaně použitelných raket

16. 8. 2018
Autor: čtk

Rusko pracuje na vývoji systému opětovného využívání raketových komponentů. Řekl to generální ředitel konstrukční kanceláře Iljušin Alexej Rogozin. První stupně budoucích raket se ale nebudou vracet na námořní plošinu, jak je tomu u projektu americké společnosti SpaceX, nýbrž budou přistávat jako letadla.

Rogozin nešetřil chválou na vesmírný projekt vizionáře Elona Muska, který označil za „absolutně přelomový“. Jeho společnost SpaceX využívá rakety Falcon, jejichž první stupeň je po „recyklaci“ připraven k dalšímu letu. V blízké budoucnosti má prakticky bez údržby létat do vesmíru nejméně desetkrát.

Předběžné projekty podobného systému podle Rogozina rozpracovává ruská vesmírná společnost Roskosmos. Rusko ale nemá námořní plošinu, na které by podle amerického vzoru mohly první stupně nosných raket přistávat. „Roskosmos si proto vytkl za cíl vymyslet to tak, aby (první stupeň) přistával jako letadlo,“ konstatoval šéf kanceláře Iljušin.

Roskosmos už prý vypracoval několik variant, podle agentury Interfax je k dispozici návrh na vývoj superlehké rakety s možností opakovaného použití, která by na oběžnou dráhu mohla vynést náklad do 600 kilogramů. Podle ředitele Rogozina je ale projekt nákladný a není pro Rusko prioritou.

BRAND24

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk

Přečtěte si také:

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

V tempu Elona Muska: den rozděluje na pětiminutovky

Zlatá horečka mezi nebem a zemí. Investory láká vesmír


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).