Hlavní navigace

Rusko blokuje Telegram jako zběsilé. Ban IP adres postihl i Google nebo Amazon

18. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Telegram

Zakladatel Telegramu Pavel Durov odmítl předat ruské tajné službě šifrovací klíče, se kterými by bylo možné nahlížet do soukromí. Ruské úřady proto s posvěcením soudu začaly Telegram blokovat, čímž o službu připraví až 14 milionů uživatelů.

Roskomnadzor požádal společnosti Google a Apple, aby aplikace odstranily z ruského Play a App Storu. Zároveň ale v zemi začali operátoři a poskytovatelé připojení blokovat IP adresy, na kterých Telegram běží.

Problém je, že Telegram po začátku cenzury přenesl část provozu do cloudových infrastruktur Googlu a Amazonu, takže blokace IP adres odstavila i další služby. Problém už veřejně potvrdil například konkurenční Viber.

https://twitter.com/viber/status/985959882154299392

Podle webu 2018.schors.spb.ru se už v souvislosti s Telegramem objevilo na černé listině přes 16 milionů IP adres.

Reakce Pavla Durova k situaci v Rusku Reakce Pavla Durova k situaci v Rusku

Pavel Durov v kanále na Telegramu sdělil, že Rusové tvoří asi 7 % uživatelské základny. Ani po masivním blokování prý ale služba nezaznamenala žádný dramatický propad v počtu aktivních uživatelů. Rusové jsou prý zvyklí blokace obcházet. Durov navíc začne rozdávat Bitcoiny individuálním i firemním provozovatelům proxy serverů a VPN za to, že budou pomáhat udržovat Telegram online.

Tip: Írán na velké protesty zareagoval zablokováním Telegramu a Instagramu

Byl pro vás článek přínosný?