Hlavní navigace

Rychlý mobilní internet LTE by mohl v Česku vzniknout už příští rok

12. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok 2013 je podle Pavla Doležala z českého Ericssonu reálným termínem, kdy by se mohla začít budovat nová generace mobilních sítí postavená na technologii LTE. Ty přinesou vyšší rychlosti přenosu internetu. Běžně se staví 50Mb/s sítě, ale pracuje se i se 100Mb/s a Ericsson už testuje 1Gb/s přenosy.

Česká republika následuje světové trendy a domníváme se, že zavedení technologie LTE bude rychlejší, než je očekáváno. Je zde také potenciál, že čeští operátoři budou technologii LTE sdílet, což by vedlo k velké úspoře nákladů,“ řekl Pavel Doležal.

LTE už funguje v mnoha zemích světa (viz mapka na Wikipedii). S výjimkou Slovenska už mají vlastní sítě u všech sousedů a v severských a pobaltských zemích. Západ Evropy už sítě buduje. U nás akorát LTE v laboratorních podmínkách testuje T-Mobile.

LTE
Země s fungujícím LTE (červeně), budující LTE sítě (tmavě modře) a připravující se země (světle modře)

Stále se čeká, než Český telekomunikační úřad bude v aukci prodávat volné rádiové frekvence, na kterých by mohly nové sítě vzniknout. Samotný prodej by měl proběhnout zhruba do půl roku, příslušná novela už je schválená.

Pavel Doležal věří, růstu LTE by pomohla společná domluva operátorů. Tj. něco, co se u 3G sítí nepovedlo a každý hráč na českém trhu stavěl vlastní vysílače. To znamenalo vyšší náklady a poamlou výstavbu. Až loni v únoru začal T-Mobile spolupracovat s O2. Některé vysílače už navzájem sdílejí.

Ericsson by se do budování infrastruktury rád zapojil. Jako největší dodavatel technologií LTE se už podílel v 15 zemích světa na 35 sítích.

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?