Hlavní navigace

První únik APU Ryzen 5000 „Cezanne“. Možná jde jen o refresh Renoiru s jádry Zen 2?

11. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD chystá na příští rok APU "Cezanne". Teď poprvé unikl jeho vzorek v databázi Sandry, podle integrované grafiky to ale vypadá jen na facelift Renoiru.

Už docela dlouhý čas se objevují v únicích (včetně těch relativně zaručených v Linuxových ovladačích) zmínky o procesorech AMD s kódovým označením „Cezanne“. Ty by měly zřejmě být následníkem APU Renoir (Ryzen 4000U/H/G), který snad vyjde začátkem roku 2021 jako Ryzen 5000 pro notebooky.

O tom, co budou tyto procesory zač, nebylo bohužel předlouho moc známo, protože neunikly nějaké roadmapy, které by je nějak zarámovaly a řekly něco o architektuře a parametrech. Nicméně teď se zdá se APU Cezanne poprvé objevilo na internetu – v databázi benchmrarku SiSoft Sandra – a máme tím první obrysy.

Jednu informaci o Cezanne jsme již měli – totiž že podle Linuxového kódu nepoužívá ještě novou architekturu integrovaného GPU Navi (RDNA 1 nebo RDNA 2), ale pořád GPU Vega. Toto bylo určité zklamání už u mobilních Ryzenů 4000 Renoir (které vyšly půl roku po samostatných GPU Navi), takže o to větší překvapení bylo, že by i následující generace Cezanne měla mít architekturu Vega. Přesto se to již zdá být jisté.

Cezanne: Pořád Radeon Vega 8, malý nárůst taktů

Záznam v databázi Sandra nám toto dokresluje o další poznatek. Vypadá to, že Cezanne by současně pořád mohlo mít i stejný počet výpočetních jednotek, takže by zde ani nebyl nějaký upgrade co do šířky grafického jádra. Vzorek Cezanne v databázi Sandry má totiž zase jenom 8 CU, čili 512 shaderů. APU při testu běželo s dvoukanálovou pamětí DDR4 na neznámé frekvenci.

Únik APU Cezanne v databázi benchmarku Sandra Zdroj rogame 1 Únik APU Cezanne v databázi benchmarku Sandra (Zdroj: rogame)

Vypadá to tedy, že integrované GPU Cezanne by mohlo být zcela stejné jako u Renoiru jen s 512 shadery (pokud se ještě nezjistí, že tento vzorek ho měl ořezané). AMD zdá se jeho výkon o něco zvedne pouze skrze navýšení frekvencí. Testované APU mělo zdá se frekvenci grafiky 1,85 GHz. To by dávalo o 5,7 % vyšší teoretický výpočetní výkon proti teoretickému výkonu grafiky v Ryzenu 7 4800U (1750 MHz). Sandra skutečně eviduje zlepšení v benchmarku plus minus adekvátních 6,61 %.

Srovnání uniklého APU Cezanne s Ryzenem 7 4800U generace Renoir Zdroj rogame 1 Srovnání uniklého APU Cezanne s Ryzenem 7 4800U generace Renoir (Zdroj: rogame)

Je třeba říct, že 1850 MHz nemusí být nutně finální takt grafiky. Pokud se zde zabýváme ES vzorkem, může mít eventuální Ryzen 7 5800U (pokud se tak bude jmenovat) i vyšší frekvenci.

Únik bohužel neprozrazuje, zda má APU Cezanne také stejné CPU, tedy stále osm jader – zvýšení asi není moc pravděpodobné. Nejvíc nás zde ale zajímá, zda má Cezanne již jádra architektury Zen 3, jako budou mít desktopová CPU Ryzen 4000 „Vermeer“, které vyjdou letos koncem roku. Zdá se, že různí pozorovatelé očekávají, že Cezanne už jádra Zen 3 mít bude, ale zatím se nikde neobjevil žádný doklad tohoto.

Galerie: Úniky k APU Cezanne/AMD Ryzen 5000

Může Cezanne být jenom refresh Renoiru a ne nová architektura/křemík?

Vzhledem k tomu, že integrované GPU má stejný počet jednotek a stejnou architekturu jako Renoir, se zde otevírá možnost, že Cezanne nejen že nemusí mít jádra Zen 3, ale nemusí ani jít o nový čip. Mohl by to totiž být doslova jenom refresh čipu Renoir s mírně zvýšenými takty nebo drobnými změnami, které nevyžadovaly velké zásahy. Stále by také byl 7nm, ovšem od Cezannu se 5nm proces nečekal tak jako tak.

AMD v této dekádě prakticky vždy APU uvádělo s dvouletým cyklem. Přičemž každý nový design s novou architekturou (Trinity, Kaveri, Carrizo, Raven Ridge, na straně CPU Summit Ridge) poté prošel jedním refreshem, kdy architektura a křemík zůstaly stejné či skoro stejné a jen se zvýšily takty nebo se změnil firmware (refreshové generace k předchozím byly Richland, Godavari, Bristol Ridge, Picasso a CPU Pinnacle Ridge). Nebylo by proto nijak zvláštní, pokud by to AMD udělalo takto opět.

Paul Cézanne French Young Italian Woman at a Table Google Art Project Paul Cézanne: Mladá italská žena u stolu (1895 až 1900; Zdroj: Wikimedia Commons)

Vyloženě nová generace APU s jádry Zen 3 a grafikou RDNA(2) by pak možná vyšla až zase za rok – na konci roku 2021 nebo začátkem roku 2022. Možná by to mohlo být APU „Rembrandt“, o němž máme zvěsti coby o prvním APU používajícím paměti DDR5.

Jestli opravdu jde o refresh, nebo ne, není ještě jisté. Budeme teď čekat na nějaký doklad, že má Cezanne přece jenom novou architekturu CPU. Třeba si nyní díky větším rozpočtům už AMD mohlo dovolit vydat hned po roce úplně novou generaci a dvouletý cyklus s refreshováním už není třeba. Ale s tímto optimismem opatrně, abychom nebyli zklamaní.

 

Myslíte, že APU Cezanne už bude mít novou architekturu Zen 3?

Zdroje: _rogame (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?