Hlavní navigace

Ryzen Threadripper byl „delidován“ na videu. Uvnitř se schovává překvapení

28. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době se nám stal folklór z odstraňování krycí rozvaděče tepla z nově na trh uváděných procesorů. Je to tím, že se pod víčky rozmohla teplovodivá pasta, zatímco dříve se procesory k „deklu“ přiletovávaly indiovou pájkou s dobrými teplovodivými vlastnostmi. Po nepříjemném překvapení, které přinesla pasta v highendových procesorech Skylake-X, tak prohlídce neunikl ani konkurenční nový highend od AMD, Ryzen Threadripper v pouzdru pro socket TR4.

Threadripper se začne prodávat až 10. srpna, nicméně jeden kus šestnáctijádra 1950X se dostal do rukou přetaktovávači Romanu Hartungovi (přezdívkou Der8auer) před uvedením a byl jím „demaskován“. Rozměrné pouzdro musel nahřívat dvěma horkovzušnými pistolemi z pájecí stanice, ale přes dosažení 180 stupňů se mu nepodařilo pájku oddělit, v čemž uspělo až mírné násilí, které CPU konečně od rozvaděče oddělilo. Později se ale ukázalo, že bylo nenávratně poškozeno, první následný pokus o spuštění ho zničil. Problém při odstranění rozvaděče je, že obvyklé černé lepidlo držící kryt není jen po stranách, ale také v pásu mezi čipy na substrátu. Klasickou metodou prořezávání žiletkou se k němu nedostanete.

V pouzdru brání odstranění krytu pruh lepidla mezi čipy (Zdroj: Der8auer) V pouzdru brání odstranění krytu pruh lepidla mezi čipy (Zdroj: Der8auer)

Uvnitř je nakonec skutečně pájka, což také dokládají fotografie. Toto zjištění ovšem není zas tak zajímavé a trošku se čekalo. Odstranění rozvaděče ovšem ukázalo jinou věc: uvnitř pouzdra nejsou dva kusy křemíku, jak se předpokládalo, ale čtyři. Tedy stejná konfigurace, jako v serverovém Epycu, od nějž je pouzdro převzato. Threadripper přitom používá jen polovinu z jeho paměťových kanálů a další konektivity. Celý proces můžete sledovat na videu, kde je jinak v jednu chvíli vidět i způsob instalace Threadripperu do socketu pomocí plastového rámečku.

Vzorek Ryzenu Threadripper má překvapivě čtyři čipy, z nichž jsou však jen dva aktivní (Zdroj: Der8auer) Vzorek Ryzenu Threadripper má překvapivě čtyři čipy, z nichž jsou však jen dva aktivní. Substrát je hodně silný (Zdroj: Der8auer)

Toto zřejmě neznamená, že by AMD používalo částečně deaktivovaný křemík a šestnáct jader bylo rozprostřeno po čtyřech čipech. Zástupci firmy prý explicitně potvrdili, že aktivní jsou jen dva z čipů a v každém běží všech osm jader (což bude pro desktopové použití určitě lepší). Pravděpodobné vysvětlení je, že Threadrippery budou vlastně zapouzdřené procesory ze stejného postupu, který vyrábí Epyc, ale s dvěma křemíky uvnitř neaktivními. Mohlo by jít o zmetky z výroby, u kterých byl defekt čipu odhalen až po zapouzdření. Případně je Threadripper vyroben touto cestou proto, aby se ho podařilo rychleji dostat na trh. Teoreticky je možné, že po rozjetí výroby (v případě, že o tato CPU bude nějaký signifikantní zájem) už se Threadrippery budou vyrábět nativně jen s dvěma čipy, bez tohoto plýtvání.

Pokud se ptáte, zda toto někdy umožní vytvořit Threadripper s 32 jádry nebo zda by se přebytečné čipy nedaly odemknout, odpověď je pravděpodobně nikoliv. Desktopová verze socketu TR4 je na deskách platformy X399 totiž zadrátována jen k čtyřem paměťovým kanálům, kdežto procesor s čtyřmi aktivními čipy by potřeboval všech osm kanálů. Jinak by dva z čipů neměly vlastní paměť a musely s ní komunikovat jen přes sousední čipy, což má velmi negativní dopady na výkon.

Očištěné CPU. Delid jej bohužel zničil (Zdroj: Der8auer) Očištěné CPU. Delid jej bohužel zničil (Zdroj: Der8auer)

Doma to nezkoušejte

U pájených procesorů je důrazně doporučeno rozvaděč neodstraňovat, u Threadripperu to ale kvůli komplikovanému pouzdru platí obzvlášť. Roztopit pájku a pak kryt bezpečně sejmout je totiž riskantní a hodně pravděpodobně procesor zničíte, jako se to stalo s vzorkem, který měl Der8auer. Ovšem naštěstí tuto operaci není třeba provádět, protože pájka by měla mít dostatečně dobrou vodivost, aby ji nebylo třeba nahrazovat. Běh bez rozvaděče asi zase nemusí být moc dobrý nápad, protože socket s 4094 piny vyžaduje od chladiče velký přítlak.

Byl pro vás článek přínosný?