Hlavní navigace

Ryzeny s dvanácti a šestnácti jádry potvrzeny programem AIDA64. Únik informací pod NDA?

9. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po vydání procesorů Ryzen a platformy AM4 se zdálo, že osm jader bude jejich nejvyšší konfigurací určenou do osobních počítačů pro běžné lidi. Vzhledem k tomu, že převažující „střední proud“ dnes tvoří stále jenom čtyřjádra, to i dávalo smysl. Nicméně záhy se objevily zprávy, že by AMD podobně jako do serverů mohlo uvést také vícečipovou verzi, která by na separátní highendové platformně zpřístupňovala jader až šestnáct. O těchto zprávách se ze začátku dost pochybovalo a AMD o přípravách nějaké zvláštní highendové platformy na rozdíl od socketu AM4 také nikdy nehovořilo. Jenže to vypadá, že se důkazy množí.

Koncem března se objevily informace o údajných vzorcích takovýchto CPU, u kterých ale stále existuje možnost, že mohou být zfalšované. Nicméně teď je zdá se potvrdil i zajímavější zdroj. Čtvrtého dubna byla vydána nová beta verze diagnostického a testovacího programu AIDA64, s označením 5.90.4208 beta. Opravuje některé aspekty detekce Ryzenu (měla by třeba správně ukazovat teplotu bez 20°C offsetu) či také serverových Skylake. Mezi těmito položkami se ale objevily také zmínky o nových produktech AMD: Radeonech RX 580 a RX 570, ale zejména highendových desktopových CPU od AMD na bázi architektury Zen.

Seznam změn původně obsahoval řádek „preliminary support for AMD Zen 12-core and 16-core HEDT CPUs“, přičemž zkratka HEDT znamená „high end desktop“. AIDA64 v této verzi tedy zřejmě měla již implementované základní rozpoznávání dvanáctijader a šestnáctijader s architekturou Zen. A nemá jít o serverové čipy. Tyto procesory by se tedy zřejmě podobaly již zmíněným vzorkům z předchozích úniků, které údajně používají upravený serverový socket SP3. Jen takty by asi ve finále mohly být vyšší, neboť v jejich případě ještě šlo o zkušební prototypy typu „ES“.

Řádky z poznámek k vydání AIDA64 5.90.4208 Beta, které byly mezitím smazány (Zdroj: VideoCardz) Řádky z poznámek k vydání AIDA64 5.90.4208 Beta, které byly mezitím smazány (Zdroj: VideoCardz)

Pro takovou předběžnou podporu nových CPU by vývojáři teoreticky potřebovali nějaké informace přímo z AMD, pravděpodobně poskytnuté pod NDA. Že k nim už přístup mohli mít, možná dokládá to, že tato část poznámek k vydání byla mezitím – snad na popud AMD – smazána. Na stránkách pro stejný build programu se už nyní nenachází. Pokud by přitom tato funkce byla založena na nezávisle získaných informacích z nějakého pokoutního úniku, neměla by AIDA důvod je odstraňovat. Toto tedy teoreticky může být doklad, že na highendové platformě a Ryzenech s dvanácti a šestnácti jádry AMD skutečně pracuje, chystá je k relativně brzkému uvedení a informace o nich už sdílí v interních dokumentech.

Objevení se (a poté zase zmizení) řádku o dvanáctijádrových a šestnáctijádrových Zenech tedy může být docela signifikantní. Stále bych ho ale asi nebral jako definitivní potvrzení, vedoucí už k absolutní jistotě, že takováto CPU a desktopovou platformu SP3 AMD skutečně vypustí na trh. Podpora v AIDA64 stále mohla být napsána i na základě spekulací a možné je i to, že AMD tato CPU po nějakou dobu plánovala, ale zase je zrušila. Rozuzlení celé záhady se snad dočkáme v horizontu dvou až tří měsíců. Serverová verze vícečipových Zenů zvaná Naples se totiž má dostat na trh v druhém čtvrtletí a desktopová šestnáctijádra na stejném základu by se snad měla svézt s ní.

Byl pro vás článek přínosný?