Hlavní navigace

S Operou 12 zemřou widgety, platforma Unite a také hlasové funkce

25. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z pohledu uživatele se mnohdy může zdát, že vývojáři do našich oblíbených aplikací funkce pouze přidávají. Jenže evoluce kráčí také opačným směrem. Některé funkce se neosvědčí, někdy vyplyne na povrch jejich zbytečnost, jindy se ukáže, že byl daný koncept slepou uličkou. Na dvanáctou řadu Opery se čeká dlouho a dosud jsme slyšeli o tom, že pro ni vývojáři chystají plnohodnotnou podporu 64bitových Windows nebo hardwarovou akceleraci, s níž chtějí dokonce trumfnout své konkurenty. Je pravda, že o funkcích pro uživatele se toho zatím tolik nenamluvilo.

Tip: Preview: Opera 12 chce akcelerovat lépe než druzí

Tentokrát se ale vývojový tým ozval s nečekanou novinkou. Nehovoří však o přidávání funkcí, ale naopak (neobvykle) o odebírání. V Opeře 12 vezmou za své hned tři „záležitosti“. Za prvé bude ukončena podpora widgetů, v aplikaci oficiálně přeložených jako pomůcky. O těchto miniaplikacích se původně hovořilo jako o konkurenci doplňků pro Firefox. Nakonec se ukázalo, že jde o malé a neškodné prográmky, které mohou běžet nezávisle na prohlížeči. O jejich užitečnosti se dalo s úspěchem pochybovat již před lety. Pokud chceme miniaplikace, můžeme využít ty ve Windows. Snad jen uživatelé Ikspéček je mohli ocenit, jinak widgety plakávat patrně nikdo moc nebude.

 

Od jedenácté řady navíc prohlížeč podporuje plnohodnotná rozšíření. Za své vezme rovněž platforma Unite, která představuje vlastně jen další způsob, jak prohlížeč rozšířit. Ve srovnání s widgety šlo v tomto případě o sdílení různých věcí skrze různé miniaplikace. Znalci vědí, ostatní se mohou podívat do jednoho z našich starších článků. Aby bylo jasno, obě zmíněné platformy budou i v Opeře 12 prozatím podporovány, jen budou ve výchozím stavu vypnuté (platí již pro betu, která se kvapem blíží). Definitivní odstranění z nitra prohlížeče přijde na řadu později, prý se dočkáme ještě letos.

A nyní do třetice všeho dobrého či zlého, jak chcete: z Opery 12 bude odstraněna podpora zpracování hlasu. Prohlížeč váš hlas nerozpozná, stejně jako již nedokáže předčítat text. Funkce související a přímo závislé na knihovně pro zpracování hlasu tudíž nebudou dostupné. Vývojáři prý tuto knihovnu již neudržují, takže nyní logicky přichází na řadu odpojení na ní závislých funkcí. Tyto novinky byly vyvěšeny společně s odkazy na nové sestavení, takže pokud máte zájem, můžete se pustit do stahování Opery, která se již řídí novými pravidly, viz výše.

Ale pozor, stále jde o rané testovací vzorky. Ke známým problémům patří i náhodné zastavení načítání stránky. Níže uvedená sestavení jsou tedy určená pouze otrlým testerům:

Opera Unite skončí

Zdroj: Opera Desktop Team

Byl pro vás článek přínosný?