Hlavní navigace

S Windows 8.1 se zřejmě vrátí „Tento počítač“, knihovny se přesunou

13. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Další z obrázků, který zachycuje uniklé sestavení Windows 8.1, naznačuje, že se rovněž odehrají jisté změny v Průzkumníku. Místo položky Computer v něm nyní vidíme This PC. To bychom mohli přeložit opět jako Tento počítač. (V originále se dříve používalo My Computer, ačkoli český ekvivalent by seděl jak ke staršímu pojmenování, tak ke zmíněnému novému.) Jak jistě víte, v terminologii a pojmenování položek byl Tento počítač uložen k ledu, ačkoli jej dříve Windows dlouhé roky využívala. Posléze přejala prosté Počítač.

Tip: Ukázka Windows Blue bude dostupná na konci června skrze Windows Store

S Osmičkami se proto možná vrátíme kousek do minulosti. Kromě zmíněného detailu ale obrázek odhaluje poněkud důležitější zásah. Nejsou na něm vidět knihovny, které v posledních vydáních Windows sloužily jako uzly pro nejdůležitější typy souborů, např. pro hudbu a obrázky. Do knihoven bylo možné napojit libovolnou složku s příslušným multimediálním obsahem. Nezmizely ale úplně, pouze byly odstraněny z postranního panelu a objevují se přímo ve složce This PC.

Stejně tak se zde vyskytuje adresář se staženými soubory a odkaz na plochu. Na to může mít vliv dotekový Průzkumník, který bude tím pádem v základním pohledu moci ukázat nejen připojené diskové jednotky, ale také právě žádané knihovny. Ukázku operačního systému si budeme moci stáhnout na konci června skrze Windows Store.

 

Microsoft s Windows Blue konečně poslouchá nářky uživatelů. Uznal, že je třeba uživatele naučit pracovat s novými prvky, proto se snad dočkáme nějakých zlepšení v oblasti seznámení se systémem. Je rovněž velmi pravděpodobné, že se vrátí viditelné tlačítko Start nebo přímé spuštění na pracovní plochu. Podle jednoho zdroje Mary Jo Foley se Microsoft obecně pokusí nové prvky (např. Šém) upravit tak, aby byly ovládání přišlo uživatelům klasických počítačů pohodlnější.

Název objasňuje, že vidíte obsah konkrétního počítače
Název objasňuje, že vidíte obsah konkrétního počítače| Foto: Winforum.eu

Zdroj: Winforum.eu via WinBeta

Byl pro vás článek přínosný?