Hlavní navigace

Samořiditelné auto Uberu zabilo ženu, která vstoupila na silnici mimo přechod

19. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samořiditelné auto společnosti Uber se stalo účastníkem dopravní nehody, při které zemřela žena. Jde o první srážku s úmrtím vůbec. Uber testuje samořiditelná auta v několika městech. Místní policie sdělila, že incident se stal v noci okolo desáté na Mill Avenue jižně od Curry Road ve městě Tempe, které je hned vedle Phoenixu ve státě Arizona.

Žena vešla do vozovky mimo přechod a auto Uberu ji srazilo. V nemocnici svým zraněním podlehla. Za volantem sice seděl řidič (podle zákona), ale auto se po silnici pohybovalo v době srážky samořiditelně.

tempe Místo srážky. Žena přecházela vozovku z levé strany, vozidlo Uberu jelo na sever

Samořiditelná auta měly několik incidentů již v minulosti. V roce 2016 například projela občas na červenou, minulý rok je zase naboural jiný řidič. Dnešní případ je však první smrtelný.

https://cdn.theguardian.tv/mainwebsite/2016/12/15/161215uber_desk.mp4

Uber pro tyto jízdy používá Volvo XC90 a v Tempe jezdil od února tohoto roku. Za volantem vždy musí fyzicky sedět řidič, ve skutečnosti ale řídí počítač. Samořiditelná auta testuje i Google a Tesla.

volvo-xc90 Volvo XC90

Uber se k situaci vyjádřil mj. na Twitteru: "Our hearts go out to the victim’s family. We are fully cooperating with local authorities in their investigation of this incident." Uber také pozastavil veškeré testy kromě Tempe také v Pittburghu, San Franciscu a Torontu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.