Hlavní navigace

Samsung pracuje na 100W nabíjení pro mobily

29. 5. 2019

Sdílet


Tytam jsou problémy s vybuchujícím Galaxy Notem 7. Samsung po velké kauze z roku 2016 zapracoval na vývoji bezpečnostních systémů a testování stability i odolnosti akumulátorů. Inženýry ale čeká další zkouška. Korejská společnost totiž mluví o podpoře 100W nabíjení mobilů. Dosavadní rekord patří Huawei, Mate X (pokud se začne prodávat) dostane 55W nabíječku. Na 100W už ale pracuje i Xiaomi.

Samsung navrhl nový řadič SE8A starající se o správu napájení. Podporuje standardy USB-C a USB Power Delivery 3.0 a je schopný předávat z adaptéru do zařízení až 100 wattů výkonu (20 V, 5 A). Má také ochranu proti přepětí i zvýšenou bezpečnost před zneužitím skrz datové kanály. Jeho součástí je rovněž eFlash, na kterou půjde nahrávat nový firmware doplňující funkce, případně záplatující nějaké zranitelnosti. Kromě mobilů se čip dostane také do tabletů, notebooků nebo monitorů.

TIP: Konektorové peklo se jmenuje USB-C

SE8A obsahuje Secure Element, tedy zvláštní obvod uchovávající klíče a zpřístupňující různé funkce pro bezpečné podepisování, ověřování totožnosti či bezkontaktní placení. Secure Element je dnes běžnou součástí mobilů obsahujících čtečku otisků a NFC, je však integrován na zvláštním čipu. V případě SE8A již takový nebude potřebný. Samsung dokonce mluví, že díky SE mohou zařízení nabídnou obsah či služby, které budou exkluzivní pro konkrétní značku, místo nebo událost. Ne, nevíme, co to znamená.

Zmíněný řadič si také rozumí s DRM ochranou USB Type-C Authentication, která chránit zařízení před neautorizovanými nabíječkami. Samsung už rozjel velkovýrobu, takže bychom jej mohli potkat v létě v Galaxy Notu 10. (Nemusí to však nutně znamenat, že telefon půjde nabíjet výkonem 100 W.)

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?