Hlavní navigace

Tohle je zabiják OLEDu i LCD. Samsung ukázal první „lidovou“ microLED TV

Sdílet

Televizory budoucnosti nebudou mít rámečky ani slabiny v kvalitě zobrazení. Ta budoucnost se jmenuje microLED a spojuje výhody LCD i OLEDu, přičemž to vypadá, že si s sebou nebere žádnou z jejich nevýhod. Samsung již před rokem v Las Vegas představil The Wall, obří 149" modulární microLED TV. Po roce na stejném místě ukázal i menší 75" variantu a větší 219".

Korejci jsou zatím stále skoupí na detaily. Neznáme ceny ani přesnou dostupnost. Miniaturizace výroby ale posunuje technologii blíží k masové výrobě. Jonghee Han, který má v Samsungu na starost divizi displejů, řekl, že 75palcová verze má rozlišení 4K a rovněž si zachovává modularitu. Panel jako takový nemá žádné rámečky a bude jich možné poskládat k sobě několik, aby narostla úhlopříčka nebo se změnil poměr na méně typických 21:9, 32:9 či 1:1. Výsledný obraz ani nemusí být obdélníkový, ale může vypadat třeba jako kříž.

Samsung 75" microLED TV microLED od Samsungu je bez rámečků a nabídne modulární možnosti

Loni Korejci říkali, že technologie se k lidem dostane do dvou či tří let. Pokud se nic nezměnilo, znamenalo by to, že první modely budou moci movití zájemci koupit v sezónách 2020 či 2021. Do té doby nás Samsung stále bude přesvědčovat o kvalitách QLEDu.

Jak funguje microLED?

Technologie vynalezená v roce 2000 využívá barevné mikrodiody, které samy produkují obraz. Na rozdíl od OLEDu ale diody nejsou organické, takže jim nehrozí (tak rychlé) zastarávání. MicroLED využívá anorganické diody z nitridu gallitého (GaN), které najdeme i v LED podsvícení LCD panelů, ale tady nebudou mít velikost počítanou v milimetrech, nýbrž mikrometrech.

Každý jeden pixel bude tvořen třemi RGB subpixely z microLED. Různí výrobci budou původně bílým subpixelům dodávat barvu různými způsoby. Levnější a jednodušší variantou bude použití barevných filtrů, Samsung pravděpodobně zužitkuje bohaté zkušenosti s lepšími (a dražšími) kvantovými tečkami.

TIP: Samsung potvrdil, že vyvíjí vlastní technologii OLED s kvantovými tečkami

Na papíru je microLED technologií, která nemá chybu. Slibuje velkou škálovatelnost úhlopříček. Z principu bude mít dokonale homogenní obraz, perfektní kontrast (černá je černá), špičkové barevné podání, násobně vyšší jas při stejné spotřebě, vyšší zobrazovací frekvence i kratší dobu odezvy. A nebude trpět na vypalování obrazu.

Byl pro vás článek přínosný?