Hlavní navigace

Samsung srazil cenu 8K televizoru. Má ale takové rozlišení vůbec smysl?

6. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung před pár dny představil svůj první televizor Q900R s rozlišením 8K. Narozdíl od ostatních si jej už příští měsíc budete moci reálně pořídit. V 65" jej koupíte za 130 tisíc, 75" za 180 tisíc a obří 85" pak za 380 tisíc. Jak je to s 8K u ostatních a vyplatí se vůbec tak velké rozlišení?

Nyní je ve světě televizorů aktuální rozlišení 4K a ve Full HD koupíte spíše už jen levnější modely. Kromě Samsungu se ale v 8K doposud dal pořídit pouze 70" model od Sharpu za více než čtvrt milionu. Ten byl poprvé představen dokonce už v roce 2013 na CESu a samozřejmě ještě dlouho poté nešel koupit. Dnes už to problém není, i když si na objednávku pár týdnů počkáte.

Svůj 8K televizor už dlouho chystá také LG, u kterého by šlo o premiéru OLED panelu v ultra vysokém rozlišení. Ač již ukázal úhlopříčky 88 a dokonce 98", reálně si takovou televizi koupit nejde a zatím ji LG pouze vozí po veletrzích. V 8K existuje i televizor od čínské společnosti HiSense (ULED), ale opět jej v Česku nejspíše nikde neseženete.

První pohled na 8K televizor od Samsungu z Ify

8K znamená u televizorů rozlišení 7680 x 4320 px, tedy 33 milionů pixelů. Čistě technicky bz se mohlo říct, že 8K není vůbec potřeba. Lidské oko totiž rozezná jen určité rozlišení, Apple ho nazval Retina. Jde přibližně o 300 bodů na palec při vzdálenosti okolo 25 centimetrů od oka.

Na vzdálenosti záleží

U 65" můžete při rozlišení 4K sedět ve vzdálenosti 130 cm a nepoznáte rozdíl. V případě 8K na stejně velké diagonále si již můžete sednout na vzdálenost zhruba 60 cm a pořád nepůjde ani zdravýma očima rozeznat jednotlivé body.

Image: FindTheBest Logicky čím jste blíž, tím je potřeba jemnější displej

Podle téhle teorie je tu stále ještě prostor pro budoucí rozlišení 16K, kde byste si mohli sednout až 30 cm k displeji – ovšem při větší úhlopříčce řekněme 90" jste zase na půl metru. Z tohoto pohledu bude v příštích letech dávat smysl i 16K, vývoj se určitě nezastaví jen proto, že u nás většina stanic vysílá v nízkém rozlišení.

zdroj: Samsung

Ale proč by si někdo sedal tak blízko obrazovky? Většina z nás asi má v obýváku gauč někdo okolo dvou metrů od televizoru. Přesně to je ale jeden z důvodů, proč 8K televizory vznikají. Samsung na své prezentaci nepřišel s novou technologií kvůli ní samotné, ale i aby změnil chování lidí. U televize je možné být blíž, mimo jiné se tím uspoří i prostor v obýváku.

Další výhody 8K televizoru (cena to není)

Při vyšším rozlišení působí obraz lehce plasticky a tím pádem je vjem na vlastní oči více realistický. Objekty vypadají více reálně, zdráhám se říct 3D. Ono maximální využitelné rozlišení podle Retiny platí hlavně pro statický obraz, u pohyblivého je to trochu jiné.

Samsung přišel s dalším velmi zajímavým vylepšením. Do nového televizoru osadil nový procesor (nazvaný Quantum) s umělou inteligencí. Ta mimo jiné zajišťuje opravdu pěkný upscaling z nižších rozlišení. U SD sice obraz s nadsázkou vypadá jako po použití nějakého cartoon filtru, ale kvalitativní rozdíl proti ostatním je viditelný.

1_QLED 8K_KFI_Quantum Processor 8K (0809) Samsung Quantum. Bude příští rok i v nižších řadách?

Tento argument pro 8K ale do roka skončí, neboť se téměř jistě postupně objeví i v nižších modelových řadách. Vylepšení SD vysílání je zkrátka příliš velké lákadlo na to, aby jej Samsung nepustil i do nižších řad a nezlepšil jejich vlastnosti proti konkurenci. S podobnou technologií navíc mohou přijít i ostatní výrobci.

Horší zpráva je to pro diváky, neboť poté nebude nic tlačit provozovatele televizních stanic k přechodu na HD. A zrovna u nás by to bylo potřeba, jelikož terestricky hodlá ve slušném rozlišení vysílat v DVB-T2 snad jen Česká televize, ostatní sázejí na větší množství kanálů, byť s mizerným obsahem i kvalitou. V rámci satelitního či IPTV vysílání je to o něco lepší, i když zatím tu 4K testuje pouze Kuki a na satelitním Skylinku také nějaké vlaštovky najdete. Lépe na tom budete s filmy na Blu-ray.

TipKuki u nás spouští první (nesatelitní) vysílání v Ultra HD

U 8K televizoru by bylo škoda spoléhat se jen na televizní vysílání, je potřeba být připraven i s těmi správnými verzemi portů HDMI. U Samsungu Q900R jsou stejně jako o sérií Q9 a Q8 porty umístěné na samostatném boxu (One Connect Box) a v případě nového 8K televizoru jde o HDMI 2.0 umožňující rozlišení 8K při 30 snímcích.

HDMI 2.1 totiž stále nemá hotový standard, ale až bude, Samsung mi potvrdil, že zákazníkům zdarma vymění celý One Connect Box za nový, který již bude mít porty HDMI 2.1. Podpora HDR10+ a Hybrid Log Gamma zůstává.

Pamatujete počátek 4K televizorů? Také o nich kolovalo, že jde o zbytečně jemné rozlišení a že Full HD přece stačí. Pouze pro televizní vysílání je ale 8K škoda, to chce být filmovým fanouškem a vyžadovat kvalitu. Podle analytiků z Forbesu se navíc 8K OLED v reálné produkci opozdí za LCD (QLED) o dva roky. Každopádně za 130 tisíc si již někteří lidé (osobně neznám žádného) televizory pořizují a cena půjde časem dolů. Zřejmě ale ne dříve, než s 8K přijdou ostatní výrobci.

Co na to Sony a Philips?

Toshi Ogura ze Sony se vyjádřil, že samotné rozlišení neznamená vůbec nic. Důležitější je prý kvalita obrazu, kterou má Sony prý lepší. Má na mysli hlavně vlajkovou loď Bravia ZF9, která by ve své 75palcové velikosti prý jednou mohla získat 8K displej. Ještě to ale potrvá, i když Sony již prototyp má.

Danny Tack, šéf produktové strategie z TP Visionu (Philips) zase řekl, že zatím není standard ani 4K HDR a že na 8K nejsou připraveni. Minimálně bz to chtělo 75 palců, spíše více a na takové rozměrz prý nejsou evropské obýváky vůbec připravené. Je tak skeptický k prodejům 8K (na ty jsme zvědaví také). Philips na akci představil vlastní nový OLEDový televizor s druhou generací procesoru P5.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.