Hlavní navigace

Samsung a Micron uvádějí 8Gb čipy GDDR5 vyráběné 20nm výrobním postupem

19. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prezident společnosti Micron, Mark Adams oznámil během konferenčního hovoru s investory a finančními analytiky, že již dodávají výrobcům vzorky svých 8Gb paměťových čipů GDDR5. K tomuto kroku se rozhodli jednak proto, že jsou již ve velice pokročilé fázi vývoje, ale především kvůli konkurenční společnosti Samsung Electronics, která rovněž začíná dodávat 8Gb paměťové čipy. Samsung je dokonce ještě o malý krůček dále, jelikož již rozběhl masovou výrobu a v nejbližší době měl začít své 8Gb čipy dodávat OEM partnerům.

Důvodem pro uvedení větších paměťových čipů je rostoucí trhu grafických karet s 8 GB kapacitou pamětí. Čipy s větší kapacitou dovolí jednodušší návrh tištěného spoje a zlevní výrobu karet s velkou kapacitou pamětí. Kupříkladu 4GB paměť je možné složit z pouhých čtyř 8Gb čipů.

Největším odběratelem GDDR5 pamětí je však Sony se svou konzolí PlayStation 4, v níž se dosud nalézá šestnáct 4Gb čipů GDDR5, tedy rovných 8 GB paměti. Při použití 8Gb čipů by se množství paměťových čipů mohlo snížit na polovinu.

 

Micron pravděpodobně 8Gb čipy vyrábí pomocí 20nm výrobního procesu, který se měl koncem loňského roku plně rozběhnout, ale je to pouze odhad na základě plánu na loňský rok. U Samsungu si můžeme být jisti 20nm výrobní postupem, neboť jej otevřeně přiznává.

Zdroj: TechPowerUp, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?