Hlavní navigace

„Radeony“ budou v mobilech v roce 2021. Samsung s nimi má i jiné plány

Sdílet

Začátkem června bylo uzavřeno překvapivé partnerství mezi Samsung a AMD. Americký výrobce bude tomu korejskému licencovat grafické technologie pro mobilní čipsety, ale i jiná využití, která nebudou přímo konkurovat tomu, co vyrábí AMD.

Samsung se k otázce licencování vrátil během konferenčního hovoru u příležitosti ohlašování finančních výsledků. Jeden z manažerů prozradil, že adopce nových technologií zabere nějaký čas a že by se nová GPU mohla v mobilech Samsungu objevit za dva roky. Letos na podzim Samsung zřejmě odhalí nový špičkový Exynos, který bude pohánět jarní Galaxy S11 a letní Galaxy Note11, v něm ještě grafika od AMD jistě nebude. Jestli to Korejci stihnou do přespříští generace, to je otázka…

Stejný manažer mimochodem zopakoval, že s novými technologiemi nepočítají jen i mobilních čipů. Jak si to máme vyložit? Kromě mobilů a tabletů by se nový čip mohl teoreticky objevit třeba ARMových noteboocích coby konkurence pro výkonný Snapdragon 850 (a jeho nástupce). Microsoft má s Windows 10 na ARMu velké plány, ale doteď se spoléhal exkluzivně na Qualcomm a jeho Snapdragony.

TIP: Samsung začal vyrábět 5500MHz paměti LPDDR5 pro mobily s kapacitou až 12 GB

Samsung by ale mohl GPU od AMD využít i v chytrých televizorech nebo systémech pro autonomní řízení vozů, kde by výkonné grafiky mohly sloužit pro analýzu obrazu a jiných dat z připojených senzorů. Což je mimochodem oblast, do níž vkládá velké naděje Nvidia, ale u AMD se tomuto oboru nijak zvlášť nevěnují.

TIP: Samsung ukázal nový luxusní a výkonný tablet Galaxy Tab S6

To už ale vaříme z vody. S jistotou se grafiky s technologiemi od AMD objeví jen ve smartphonech. Samsung potvrdil, že využije architekturu RDNA, která je základem nové generace čipů Navi. Na nich jsou postaveny karty Radeon RX 5000 a využijí je též herní konzole nové generace, jak potvrdili zástupci Sony i Microsoftu.

Díky Samsungu se AMD mimochodem konečně dostane do mobilů, byť zprostředkovaně. ATI ještě před odkoupením AMD vyvíjelo mobilní grafiky Imageon určené pro ARMové procesory. Ty se dočkaly zřejmě jen jediného úspěšného zářezu. LG v roce 2005 začalo v Koreji prodávat herní mobil LG KV3600 s čipem Imageon 2300. velký hit to nebyl, na jiné trhy se nedostal. Rok nato AMD spolklo ATI a vývoj mobilních grafik se zastavil. V roce 2009, kdy moderní smartphony byly ještě v plenkách, pak AMD prodalo divizi Imageon Qualcommu. Ten využil know-how pro vývoj vlastních grafik, kterým dal název Adreno (přesmyška Radeon). A dnes je Qualcomm největším výrobcem mobilních čipů a pokud jde o telefony s Androidem, tak i nejvýkonnějších.

Zdroj: Seeking Alpha via Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?