Hlavní navigace

Takhle si Samsung představuje domácího robota budoucnosti

Sdílet

Že roboti budou všude kolem nás, asi nikdo nepochybuje. Ale nemusí mít podobu všehoschopných humanoidů jako ve filmu Já, robot, ale může jí o mnohem jednodušší a menší zařízení. Samsung na CESu představil prototyp Ballie, který vypadá jako kříženec tenisáku a robůtka BB-8 z nových Star Wars. Prakticky jde o zhmotnělého chytrého asistenta Bixbyho, který se může pohybovat všude po domě, snímat okolí kamerkou, poslouchat mikrofonem a mluvit reproduktorem. Zkrátka noční můra všech paranoiků.

Odhlednéme-li ale od možných bezpečnostních rizik, Ballie může být praktický a hlavně levnější a jednodušší na výrobu než robot, který zvládne všechno. Domácí asistenti se totiž na západě již rozmohli díky chytrých reproduktorům či uším v mobilech nebo hodinkách. Ballie může s uživatelem cestovat všude po domě, kamerou sledovat potenciální zloděje či jiné podivné zdroje hluku. Či jak ukazuje Samsung, dokáže úkolovat jiné jednoúčelové roboty. Ballie objeví svinčík a vyšle na místo vysavač.

Hlavními nepřáteli Ballieho budou schody, prahy, děti a hlavně psi. Je paradoxní, že zrovna tyhle domácí mazlíčky si Samsung vybral do promo videa, kde Ballie po psovi uklízí nepořádek, a ještě mu dělá společnost při spaní. V reálu by robot nejspíš skončil rozžvýkaný dřív, než by řekl křemíkové nebe. Ale třeba i pro tyhle případy bude mít Samsung nějakou technologickou vychytávku.

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?