Hlavní navigace

Samsung C-PVA – známe specifikace

5. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung C-PVA by mělo být lékem na neduhy klasických TN panelů. Jako jedni z prvních se s vámi ještě před uvedením této technologie na trh podělíme o kompletní specifikace připravovaných monitorů, které by se měly v obchodech objevit přibližně za měsíc. O C-PVA panelech jsem vás letmo informoval již před několika měsíci, kdy nebyly ještě žádné konkrétní specifikace známy. Včera pak přispěchal se svou novinkou a prvním fyzickým důkazem existence C-PVA panelů Tomáš Krchňák, kterého já nyní doplním o konkrétní údaje.

Samsung se chystá v blízké budoucnosti uvést displeje s technologií C-PVA. Konkrétně se bude jednat o 20" model F2080 s rozlišením 1600 × 900 px a F2380 s úhlopříčkou 23" a rozlišením 1920 × 1080 px. Oba monitory ctí trend poslední doby, tedy poměr stran 16:9. Monitory se od sebe kromě úhlopříčky liší i maximálním jasem, který je u menšího 250 cd/m2 a u většího 300 cd/m2. Odezva je pak stejná, 8 ms. Barevný gamut by měl pokrýt sRGB, což je pro normální používání zcela dostatečné.

Největším problémem TN panelů byly pozorovací úhly a nižší kontrast , které by u těchto monitorů měly dosahovat 178°/178° a v případě kontrastu hodnoty 3000:1. Nejedná se přitom o kontrast  dynamický, ale statický. Dynamický by pak měl papírově dosáhnout až na těžko měřitelných 150000:1. V tom se také bude C-PVA zásadně lišit od stejně nové technologie E-IPS, kterou měl ve svých útrobách nedávno testovaný Dell UltraSharp 22209WA. U E-IPS je totiž kontrast na dnes standardní úrovni, tedy 1000:1. Z tohoto pohledu by mohl obraz C-PVA panelů dosahovat velmi pěkného a živého obrazu i ve velmi jemných detailech. Jestli bude taková i skutečnost uvidíme přibližně za měsíc, kdy by mi měl spadnout do spárů první testovací vzorek. Co se týče ceny, tak ta by měla být přibližně jen o 10 % vyšší při srovnání s klasickými TN panely. Jestli to tak skutečně bude, tak už bude TN konečně odzvoněno. Nyní si ještě můžete prohlédnout kompletní specifikace obou panelů.

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku