Hlavní navigace

Samsung má první monitor s poměrem stran 32:10: 43", 120 Hz a ovládání dvou PC

8. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na trhu se před ne zas tak dávnou dobou objevily excentrické monitory s poměrem stran 32:9, což je v podstatě panel velký jak dva standardní 16:9 panely položené po stranách vedle sebe. Samsung, který za těmito nekonvenčními formáty obrazovek stojí, si asi také vzpomněl na poměr stran 16:10, svého času standardní v PC, a nyní přišel také s panoramatickou obrazovkou, které úplně stejně zdvojuje jej. Výsledkem je tedy panel s poměrem stran 32:10 a první monitor, který z této speciality povstal, se už objevil na scéně: model označený Samsung C43J89, navíc docela zajímavý.  

Vyšší alternativa pro 32:9 monitory se zajímavými funkcemi

Jak jste možná identifikovali z označení, Samsung C43J89 má úhlopříčku 43 palců. Jde o panel typu VA s kontrastem 3000:1 a Samsung také aplikoval své oblíbené prohnutí – panel je zakřiven s poloměrem 1,8 metru. Rozlišení je 3840 × 1200 (tedy jako dvou obrazovek s kdysi obvyklými 1920 × 1200 body). Aktivní plocha obrazovky měří 105,23 × 32,88 cm. Co je možná dobré podotknout: zvýšení vertikálního rozměru o jednu devítinu (proti formátu 32:9) znamená, že monitor o poměru 32:10 má i při úhlopříčce „jen“ 43 palců téměř stejnou výšku, jako 49" monitory s poměrem stran 32:9. Lze tedy říci, že s tímto monitorem proti předchozím větším 32:9 supernudlím přicházíte o něco šířky, ale výška skoro celá zůstala zachována. A navíc máte o něco jemnější pixely.

Monitor Samsung C43J89 je výrobcem na některých místech označený za „business“ model, ale jinde zase za herní. Nabízí 120Hz obnovování, takže v něm skutečně i nějaká ta zábavní krev koluje. Odezva je nicméně udávaná obyčejných 5 ms a není podporováno adaptivní obnovování. Z dalších parametrů: podporovány jsou 8bitové barvy, jas podsvícení je běžných 250 cd/m² regulace je neblikající.

Samsung C43J89 Samsung C43J89

Přepínač KVM

Vedle oné hráči oblíbené vysoké frekvence má nicméně monitor skutečně pracovní rysy hodící se do firem. Stojan je polohovatelný, lze u něj nastavit výšku, náklon a otočení (jen pivot chybí, což je ale asi vzhledem k formátu a prohnutí asi nevyhnutelné). Co je ovšem zajímavější: Samsung integroval KVM přepínač, který umožňuje jednou klávesnicí a myší připojenými k tomuto LCD ovládat dva různé počítače, které k monitoru napojíte (podporuje totiž režim picture-by-picture). Vstup se mezi nimi přepíná tlačítkem na monitoru. Takto široké obrazovky jsou často vnímány právě jako náhrada dvou pracovních ploch a funkce KVM přepínače je k tomuto užitečný doplněk. Samsung do monitoru jinak také integroval 5W reproduktory.

Samsung C43J89 Samsung C43J89

Pro vstup má monitor DisplayPort, HDM 2.0 a dvojici USB-C pro připojení notebooků (které umí i nabíjet). Monitor má ještě klasický áčkový port USB 3.0 a další dva USB 2.0, které by měly sloužit právě pro propojení myši a klávesnice do dvou PC při používání KVM přepínače. Pro připojení tohoto rozbočovače do PC je ale vidět jen jeden port (další USB typu C), takže druhé PC musí asi být notebook připojený přes jedno z USB-C podporujících video signál. Kombinace desktop a notebook je zřejmě to, s čím Samsung u uživatelů počítá a tudíž to vypadá, že pokud byste chtěli přepínat mezi dvěma desktopy, musel by jeden z nich mít Thunderbolt 3 nebo jinou formu video výstupu USB-C integrujícího i konektivitu USB, jako mají notebooky.

Samsung C43J89 Samsung C43J89

Kdy se tento monitor začne prodávat, zatím není známo. Taktéž nebyla řečena oficiální doporučená cena, ale podle webu PC Monitors se v amerických obchodech objevil v katalozích za předobjednávkovou cenu 900 dolarů, což momentálně po připočtení DPH dělá asi 24 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?