Hlavní navigace

Samsung Galaxy A80 s otočným fotoaparátem: první pohled, specifikace, cena

10. 4. 2019

Sdílet

Střední třída mobilů Samsung má název A. Její nejvyšší model přitom umí překvapit – už loňská Galaxy A9 byla prvním smartphonem se čtyřmi zadními fotoaparáty a jako jediný z tehdejší řady A měl moderní USB-C.

Novinka se nejmenuje podle očekávání A90, ale A80 a nenavazuje na žádný předchozí model. Galaxy A80 je zcela nová kategorie zařízení. Označení A90 je navíc stále volné a podle neověřených informací Samsung ještě něco chystá.

Nová pecka střední třídy se každopádně jmenuje Galaxy A80 a překvapila stejně jako loňská Galaxy A9. Přichází totiž se zajímavým otočným fotoaparátem. Za cenu 16 999 Kč je o 2500 Kč levnější, než první model z řady S. Galaxy S10e je ovšem určen pro jinou cílovku. Samsung nazývá uživatele Galaxy A80 digitálními domorodci, což je zřejmě narážka na digitální nomády. Tento telefon má ale hlavně změnit pohled na selfie fotografii.

Samsung Galaxy A80 10 Samsung Galaxy A80 10

Foťák vpředu, foťák vzadu… pořád ten stejný

Na Galaxy A80 je totiž nejzajímavější fotoaparát. Má tři čočky, ta hlavní s rozlišením 48MPx a světelnost f/2.0, k tomu širokoúhlý 8Mpx snímač a čočku pro hloubku ostrosti. Všechny tři využijete při focení selfie, respektive focení předním fotoaparátem, neboť po přepnutí na přední kameru dojde k vyskočení jejich modulu a otočení čoček směrem vpřed.

Samsung použil takové řešení vůbec poprvé od doby, kdy vyrábí telefony s Androidem. Podobnou konstrukci jsme už mohli vidět u Honoru Magic, který se k nám ovšem nedovážel, nebo Xiaomi Mi Mix3. Galaxy A80 je ale jiný.

Výsuvný mechanismus je nutné ovládat jen softwarově. Vysunout ručně nejde, zasunout ano, ale nemá se to dělat. Měl by fungovat i bezpečnostní mechanismus, kdy telefon detekuje pád a vysunutý foťák zasune. Zda to stihne včas je ovšem otázka.

Když se podíváme na zbytek telefonu, tak jde o 6,7" úhlopříčku s rozlišením Full HD+ a zakřiveným displejem typu AMOLED. Tělo je kovové a v prodeji bude u nás pouze černá varianta. Ostatní nižší modely jsou dostupné i v barvě, ale jde o tak netradiční model, že bude v obchodech jen v jedné osvědčené barvě.

Akumulátor má kapacitu 3700 mAh a podporuje rychlonabíjení (ovšem pouze 25 W). O výkon se stará nový osmijádrový Snapdragon 7150 (Qualcomm je představil teprve nedávno) a 8 GB operační paměti. Exynos tentokrát Samsung pro Evropu nepoužil, Qualcomm dostanou zákaznící na celém světe. Úložiště velké 128 GB nejde rozšířit o microSD, telefon má slot pouze na dvě nanoSIM. Čtečka otisků prstů je pod displejem.

Galaxy A80 narostl a přes tenké rámečky jde o poctivý phablet. Za sebe můžu obří velikosti litovat, ale takový je holt trend.  V porovnání s loňskou Galaxy A9 (loňský nejvyšší model řady A) má A80 větší displej, zvětšila se RAM ze 6 na 8 GB, ale akumulátor se zmenšil z 3800 na 3700 mAh. Nižší kapacitu způsobuje nutnost věnovat více prostoru konstrukčnímu řešení fotoaparátu.

Na druhou stranu je přední strana telefonu čistá, bez výkusů, bez průstřelů a současně s tenkými rámečky. Samsung se od uvedení Galaxy Foldu zřejmě nebojí experimentovat a mechanické provedení Galaxy A80 si své fanoušky určitě najde. Je otázkou, kdo využije přední kameru natolik, aby kvůli ní pořizoval telefon s takovouto mechanickou konstrukcí. Pro náruživé uživatele předních kamer jde ale o zajímavé řešení s příslibem kvalitních fotografií. V prodeji bude od května.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.