Hlavní navigace

Samsung Galaxy Buds: tohle bude váš nejlepší hudební parťák (recenze)

15. 4. 2019

Sdílet

Buds mají perfektní zpracování včetně krabičky, na které najdete jediný konektor – napájecí USB-C. Nabíjet ale můžete i bezdrátově, a klidně i z mobilu, který podporuje reverzní bezdrátové nabíjení. Vybrat si můžete mezi černými, bílými a extravagantně žlutými sluchátky. Buds stojí 4000 Kč a Samsung je dával k předobjednávkám nového Galaxy S10 jako dárek. Pokud jste akci nevyužili, přišli jste o velmi kvalitní sluchátka.

Samsung na nich spolupracuje s firmou AKG (kterou vlastní). Konstrukce True Wireless znamená absenci nejen drátů, ale vlastně všeho, co byste měli umístěné mimo boltec. Proti IconX vydrží déle, podporují bezdrátové nabíjení, lépe snímají okolní zvuky a podporují Bluetooth 5.0. A žlutá varianta je lepší, než tehdejší růžová.

Samsung Galaxy Buds 7 Barevné varianty

Po odklopení dvířek krabičky se objeví samotná sluchátka, jež ve svých prohlubních drží magneticky, ale vyndat jdou snadno. Indikační diody ukazují stav nabití jak sluchátek samotných, tak krabičky. V příslušenství dostanete nabíjecí USB-C kabel a sadu náhradních špuntů pro různě velké uši.

Snadné nasazení, komfortní nošení

Na každém sluchátku jsou dva malé nabíjecí konektory, vnější a vnitřní mikrofon a senzory vložení v uších (IR senzor, akcelerometr a čidlo přiblížení) – když nejsou v uších, tak zbytečně nehrají.

Venkovní perleťová ploška slouží jako dotykové ovládání a vystouplá ploutvička pro zaaretování v uchu. A právě díky ní drží sluchátka jako přibitá – po vložení do boltce stačí sluchátkem lehce pootočit.

Samsung Galaxy Buds 5 Samsung Galaxy Buds

Komfort má Samsung zmáknutý a každé sluchátko váží jen 5 gramů. Navíc téměř nevystupují z ucha, takže v zimě nebudou vadit při nošení čepice. Na druhou stranu, když potřebujete sluchátka z uší sundat, nelze je jen tak nechat viset okolo krku. Buď vám zůstanou v ruce, nebo je musíte dát do krabičky.

Samsung Galaxy Buds 2 Dobíjecí USB-C. Nebo Qi…

Aplikace

Propojení s mobilem funguje klasicky přes Bluetooth verze 5.0. Pokud máte telefon od Samsungu, je spárování automatické a na displeji se objeví nabídka hned po otevření krytu. Pro telefony jiných značek potřebujete aplikaci, přičemž pro iOS žádnou nemá. Neznamená to ale, že by s iPhonem nefungovaly.

Přímo na sluchátkách lze přehrávání ovládat jen pomocí dotykové plošky. Ta je na obou sluchátkách a nerozlišuje se levá nebo pravá. Jeden stisk znamená pauzu a opětovné přehrávání, dvojité poklepání posun na další skladbu a trojité na předchozí. Podobně ovládáte i přijmutí a položení hovoru, přičemž při telefonování je zvuk velmi čistý a protistrana ani nepoznala, že telefonuji ze sluchátek. Ve venkovním hlučném prostředí je už telefonování horší.

Chybí ANC

Sluchátka potlačují okolní hluk už jen díky své konstrukci, kdy dokonale ucpou zvukovod. Aktivní potlačení okolního hluku (ANC) to ale není – hlasité okolní ruchy vnímám, ale jen jako dunění v pozadí, hudbu ze sluchátek to příliš neruší. Samozřejmě je potřeba mít nějakou hudbu puštěnou, efekt dokonalého odhlučnení jako u Sony XM1000 (ale i od obdobných True Wireless od Sony) s aktivním potlačením okolního hluku tu není.

Samsung Galaxy Buds 6

Samsung naopak nabízí ambientní režim, při kterém k vám okolní ruch schválně propustí, respektive jej mikrofony snímá a pouští do repráčků. Jeho intenzitu lze v aplikaci nastavit.

Dotknutím a podržením prstu na ovládací plošce (žádná tlačítka na sluchátkách nejsou) se hlasitost přehrávané hudby sníží, abyste mohli slyšet své okolí.

Tip: Velké srovnání Airpods s bezdrátovými sluchátky Sony, Samsung a Beoplay (test)

Kvalita zvuku je podle mých uší, které mají daleko k netopýrovi, dostatečně dobrá, sluchátka podporují technologie SBC, pro iPhony AAC a pro telefony vlastní značky svůj Scalable Codec. Oblíbený aptX sice chybí, na kvalitu zvuku to ale nemá příliš vliv.

Pokud byste je někde ztratili, mají funkci pro hledání. Ale pokud byste je jen měli v uchu a nevěděli o tom :), tak do vám do buch pískat nezačnou.

Udávaná výdrž činí až 13 hodin a zhruba i odpovídá realitě. Z toho 6 hodin vydrží sluchátka a pro dalších 7 hodin máte energii v akumulátoru pouzdra. Málokdo přitom bude poslouchat hudbu šest hodin v kuse, aby potom musel čekat na plné dobití – praxe je taková, že sluchátka v přestávkách udržujete nabitá tak dlouho, dokud se nevybije krabička. Dobíjet ji můžete i přes bezdrátový standard Qi.

Samsung Galaxy Buds 17 Samsung Galaxy Buds

Měl jsem v uších téměř všechny sluchátka typu True Wireless a většina jich držela dobře. Samsung v tomto patří k nejlepším – můžete si hlavou vyzkoušet metalové pohyby, ale asi by vám vypadla teprve až po pravém háku od Rockyho Balboa. Přitom jsou celou dobu velmi pohodlná a dlouho vydrží. Nabíjí se moderně – přes USB-C či bezdrátově. Tohle se Samsungu zkrátka povedlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.