Hlavní navigace

Galaxy Fold: jak se reálně používá první skládací telefon Samsungu (dlouhodobé zkušenosti)

4. 2. 2020

Sdílet

Galaxy Fold je unikátní zařízení a nový typ telefonu. Jako jsme si kdysi zvykali na dotykové placky, i na skládací smartphony je třeba si zvyknout, neboť se používají dost odlišně. Rovnou říkám, že zatím nejsou pro každého. A nejde jen o vysokou cenu

Ohebný displej tu není kvůli ochraně před poškrábáním (i když i takto funguje), ale protože s Galaxy Foldem máte dvě zařízení v jednom. Respektive jedno zařízení, které lze používat dvěma způsoby. A to se sakra hodí, neboť (alespoň podle ohlasů) chceme všichni kompakty, ale občas také velký displej.

  • V zavřeném stavu má Galaxy Fold menší rozměry, vejde se do kapsy a lze jej ovládat jednou rukou
  • V otevřeném stavu máte před sebou menší tablet s velkým displejem, ale potřebujete už obě ruce

Zavřený Galaxy Fold je úzká a tlustá nudle. Na šířku padne do ruky dobře, jeho 62,8 mm je rozměrově někde mezi iPhonem SE a Xperií Compact. Na výšku jde o obra, ale protože vnější displej nesahá ke krajům, příliš to nevadí. Ale je to rozhodně zvláštní.

Tloušťka je daná tím, že jde o dvě poloviny telefonu přiklopené k sobě. Mnoho let nám přišla honba výrobců za tenkými telefony směšná, pod centimetr už to nedávalo smysl. U Galaxy Foldu by se ale tenčí provedení hodilo. V kapse se dá nosit zhruba stejně pohodlně, jako běžné velké telefony, zde se žádná revoluce nekoná.

Tip: Podívejte se, jak přesně Samsung vylepšil novou verzi Galaxy Foldu

Galaxy Fold má aktuálně dva konkurenty: Huawei Mate X a novou Motorola Razr. V našich obchodech je však aktuálně v prodeji pouze Samsung.

Jako kompakt bych tohle zařízení rozhodně nenazval

Displej samotný kompaktní je, klidně mohl být na výšku ještě o palec kratší. Jedním prstem se ovládá dobře, ač nahoře i dole máte opravdu tlusté nevyužité rámečky. Jenže při ovládání malého displeje pořád držíte těžké tělo o hmotnosti 276 gramů.

Další omezení je způsobené samotnou nadstavbou One UI. Na displeji máte vedle sebe nejvýše tři ikonky, tudíž není dost dobře možné utvořit si stejné plochy na obou displejích (byť mají různé poměry stran). Řešením může být jiný launcher, což funguje (vyzkoušel jsem Novu), ale je smutné, že ani gigant jako Samsung není schopný udělat pořádný (respektive pořádně nastavitelný) launcher. Je to vidět i na klávesnici, kdy není možné nastavit českou qwery (pouze qwertz).

Otevíráme velký displej, wow

První otevření Foldu je zážitek snad pro každého. Nepřemýšlíte nad využitelností, ale kocháte se tím, co Samsung s displejem dokáže. Na otevřený Galaxy Fold potřebujete dvě ruce, nebo jej mít položený před sebou. V ruce držím už upravený a prodejní kus, který má viditelné krytky na krajích ohybu displeje.

Samsung Galaxy Fold recenze3 Samsung Galaxy Fold

Úhlopříčka 7,3" má vybrání v rohu pro selfie kameru, což jeho využitelnost trochu kazí. Pro uživatele, kteří fotí sami sebe, by bývala stačila i přední kamera nad menším displejem. Nebo nechat jen jednu čočku v notchi.

Poměr stran činí 4,2:3, což není vhodné na sledování videa. U filmu budete mít přibližně stejně velký obraz, jako když použijete normální smartphone. Mnohem lepší je to třeba při zobrazení map, ale hlavním důvodem tohoto tvaru je Multi-Active Window. Tedy zobrazení dvou či tří aplikací vedle sebe. I na běžném telefonu s Androidem si pustíte dvě aplikace nad sebou, případně jednu v plovoucím okně, ale tohle je úplně jiný level. Nutno ale dodat, že to Samsung mohl vymyslet o něco lépe.

Nefunguje to tak, že si spustíte více ploch vedle sebe a v každé si děláte co chcete. Je třeba potáhnout prstem zprava, čímž vyjede nabídka aplikací. Jednu si zvolíte, a ta se zobrazí v pravé menší polovině displeje. Voilà, máte dvě plochy/aplikace vedle sebe, přičemž plocha Androidu může být pouze v té levé (ta je hlavní). Pokud stejný postup zopakujete, pravá polovina se ještě rozdělí vertikálně a máte tři aplikace. Pokud potřebujete v některém z oken klávesnici, tak ta vždy překryje celou obrazovku.

Samsung Galaxy Fold prezentace11 Samsung Galaxy Fold, Multi active window

Multitasking v této podobě je zajímavý a pro některé situace použitelný. Například pokud potřebujete pracovat delší dobu ve dvou či třech aplikacích. Ale jinak je někdy jednodušší mezi nimi přepínat klasicky přes tlačítko menu. Produktivita práce může být vyšší a pokud jste i od počítače zvyklí na více monitorů, tohle bude návykové. Ale nakonec jsem tuto funkci používal jen občas a nepřijde mi jako nějak zásadní.

Přechod mezi displeji

Velmi dobře má Samsung vyřešený přechod mezi malým a velkým displejem. Nejde o dva telefony, takže když si něco pustíte na předním displeji, tak po otevření telefonu uvidíte to stejné i na velké obrazovce.

Obráceně to v základním nastavení funguje jinak. Musíte si sami vybrat aplikace, které se přepnou z velkého na malý displej. Tahle funkce se totiž hodí jen někdy, jelikož zaklapnutí telefonu často znamená i „konec práce, dávám jej do kapsy“.

Přepínání znamená i změnu rozlišení aplikací a ne všechny jsou na to připravené. Nedávají to některé hry (ale kdo by hrál na malém displeji) a blbne třeba i Firefox, který se musí restartovat. Většinou ale tahle užitečná funkce běží bez problémů.

Klávesnice jako na počítači?

Pro mě osobně je velkým mínusem absence rozložení qwertY, což je takový poznávací znak Samsungu. Tohle se týká všech telefonů značky, takže to nechci spojovat s Foldem. Klávesnice je jinak logicky velká a tím pádem pohodlná. Logicky v zavřeném stavu na malém je klávesnice hodně titěrná a psát mi někdy dělalo problémy.

Možnosti rozložení
Možnosti rozložení
ale navždy qwertZ
ale navždy qwertZ

Jedním tlačítkem ji lze rozdělit vejpůl, aby to palce neměly tak daleko. Nejlépe se píše na výšku, kdy jsou rozměry téměř ideální. Ale proti běžnému smartphonu ten rozdíl není zase tak velký.

Displej

Oba displeje jsou typu AMOLED a v systému se ovládají společně. Nelze třeba nastavit na jednom z nich jiný jas nebo jiný typ barev. Naměřené hodnoty se nijak nevymykají, menší displej má jen o kousek vyšší maximální jas.

Oba pak mají podobně přesné barvy a dobré vyvážení bílé. Přepnutím na režim živých barev klasicky „přijdete o přesnost a získáte krásu“. Sonda níže ukazuje kvalitu barev v režimu přirozených barev.

přední displej
přední displej
vnitřní displej
vnitřní displej

Velký displej je však nezvyk. Ne ani tak kvůli své velikosti, ale protože na něm není sklo a prstem jezdíte po plastu. Uprostřed je viditelný zlom, který nemá žádný vliv na funkci, ale pod prstem je zkrátka cítit a oko ho většinu času vidí.

Konektivita a příslušenství

Galaxy Fold má plnou výbavu a extrémní výkon Snapdragonu 855 (zhruba 450 tisíc bodů v Antutu). Akumulátor vydrží překvapivě hodně a i na velkém displeji si můžete pouštět film více než 17 hodin. V příslušenství dostanete jen standardní 15W nabíječku, která jej za hodinu nabije na 72 %.

Kevlarové pouzdro (tělo Foldu je dost lesklé, tak se bude hodit) je nacvakávací i nalepovací současně, aby na Foldu dobře drželo. Ve výsledku je tak velmi tenké.

V krabičce dostanete i povedená bezdrátová sluchátka Galaxy Buds. Sluchátkový jack začíná být minulostí. Fold má velmi hlasité a kvalitní reproduktory, ale při hlasitém telefonování druhá strana neslyší tak čistě, jako u jiných telefonů. Což je spíše problém mikrofonů.

Šuplík na boku pojme jedinou nanoSIM, druhou pak lze použít ve formátu eSIM. Extrémně kvalitní je čtečka otisků prstů pod zapínacím tlačítkem. Pokud tedy vůbec bude potřeba, neboť i rozpoznávání obličeje funguje na jedničku.

Fotoaparát je úplně stejný jako u Galaxy S10, ten nemá smysl více zmiňovat. Snad jen focení samotné, které se lépe provádí v zavřeném stavu s malým „náhledovým“ displejem.

Shrnutí

Galaxy Fold lze považovat za zařízení, které je primárně určeno pro používání v rozevřeném stavu, přičemž v zavřeném jde spíše o pohotovostní nebo nouzový (ač jinak velmi dobrý) displej. A já od podobného telefonu čekám spíše plné nasazení v zavřeném stavu, přičemž velký displej si aktivuji jen občas při potřebě velké obrazovky. To je hlavním důvodem, proč já nejsem cílovka tohoto zařízení.

Reakce okolí byly veskrze pozitivní, wow efekt zafungovat skoro na každého. Ale občas také negativní, kdy skoro každému přišel přední displej až moc malý a velký zase zbytečně velký. Tohle jsou ovšem jen první reakce bez delšího vyzkoušení.

Samsung Galaxy Fold recenze5 Samsung Galaxy Fold

O Galaxy Fold naštěstí nakonec není potřeba pečovat v rukavičkách. Tvrdší zacházení by mu ale také nedělalo dobře. Zkrátka je to telefon, na který musíte dávat alespoň trochu pozor. Na druhou stranu má zvládnout 200 000 otevření a zavření displeje, což jsem za měsíc nestihl vyzkoušet. Záleží samozřejmě, jak se k displeji budete chovat. Já ho třeba ani neškrábnul, odolnost je zdá se docela dobrá.

  • V zavřeném stavu je telefon štíhlý jen zdánlivě a hodně tomu napomáhá protáhlý tvar. Celkově je dost tlustý a hmotnost 276 gramů je také téměř přes čáru. Při nošení v kapse kalhot to naštěstí není znát, ale v ruce máte takovou menší cihličku.
  • Otevírání a zavírání displeje u mě bylo zpočátku dost opatrné, ale rychle si zvyknete. Je velmi jednoduché mezi obě části strčit palec, telefon rozevřít a už dvěma rukama jej rozklapnout úplně. Ideálně tak, abyste moc netlačili na vnitřní displej. Stejně tak zaklapnutí je pocitově jisté, obě části u sebe drží magneticky.
  • Že byste tímto způsobem ukončovali hovory (jako v době véček) je ale nepravděpodobné. Stejně tak když budete mít telefon otevřený a někdo vám zavolá, je vhodnější jej nejdříve zaklapnout a až poté přijmout hovor.
  • V jedné ruce se zavřený telefon drží dobře, ale měl jsem trochu pocit, že by displej mohl být umístěný ne uprostřed, ale u dolního okraje. Možná by to vypadalo ještě zvláštněji, ale určitě by se pak lépe ovládal jedním prstem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.