Hlavní navigace

Samsung s Galaxy Foldem přiznal chybu a vzal si čas na vyřešení praskajícího displeje

23. 4. 2019

Sdílet

Samsung představil skládací smartphone s velkou pompou, ale novinářům jej do ruky nepůjčil. Dočkali jsme se pouze oficiálního videa, podrobných parametrů a oznámení o blížícím se vydání, se kterým jsme mohli vidět nadšené influencery (ti jsou ostatně nadšení vždy a ze všeho), kteří jej do ruky dostali.

Krátce po oznámení začátku prodeje (mělo to být 26. dubna) se ovšem ozvali první zahraniční testeři, kteří zveřejnili problém s prasklým displejem. Šlo sice o předprodukční vzorky, ty se ale často liší spíše v softwaru.

https://twitter.com/stevekovach/status/1118571414934753280

Samsung reagoval prohlášením: „Omezený počet prvních vzorků Galaxy Fold byl poskytnutý médiím za účelem testování. Dostali jsme několik hlášení, které se týkají hlavně displeje na poskytnutých vzorcích. Dané kusy důkladně zkontrolujeme, abychom zjistili příčinu této záležitosti. Několik recenzentů uvedlo, že odstranili vrchní vrstvu displeje, což způsobilo poškození obrazovky.

Hlavní displej na Galaxy Fold je vybavený vrchní ochrannou vrstvou, která je součástí struktury displeje a je určená na ochranu obrazovky před nechtěnými škrábanci. Odstranění ochranné vrstvy a nebo přidání lepidla na hlavní displej může způsobit jeho poškození. Zabezpečíme, aby se tyto informace jasně dostaly k našim zákazníkům,” uvedl David Sahula, tiskový mluvčí Samsung Electronics Czech and Slovak.

Galaxy Fold fail 4 C Mark Gurman Mark Gurman z CNBC odstranil folii, která nebyla určena k odstranění

První zprávy z šetření problému ukazují na možnost pádu zařízení na vršek či spodek kloubu, ale také na prasknutí vlivem cizích částice vniknuvší pod displejem právě v kloubu.

Nyní se tak všechno změnilo, Samsung přiznal chybu tím, že oznámil odklad. Nové datum uvedení do prodeje prý zveřejní během několika týdnů. Tolik času si Samsung vzal na vychytání problému s displejem.

Galaxy Fold fail 2 C Mark Gurman Displej prasknul v místě kloubu, kam se zřejmě dostala nějaká nečistota. Zdroj: CNBC a Twitter Marka Gurmana

Myšlenka skládacího smartphonu je v základu dobrá. Občas po telefonu chceme velký displej, ale zároveň musí mít kompaktní tělo, aby šel ovládat jednou rukou a vešel se do kapsy. Až se tahle technologie vychytá, bude to možná skvělé, jenže pohyblivé součástky nejsou s mobilními telefony příliš kamarádi.

Co se hýbe, to se může snadněji pokazit, zvlášť při každodenním náročném používání. A zvlášť v rukou uživatelů, pro které je telefon jen spotřebka. Pro Samsung je to citlivé téma, neboť mnozí ještě pamatují kauzu s vybuchujícím Notem 7.

Svůj skládací telefon má také Huawei, které žádné problémy zatím nehlásí. Ale ani jeho zařízení jsme neměli v rukou, Huawei jej nepřímo ukázalo opět pouze některým novinářům bez možnosti na něj blíže sáhnout.

Samsung skladaci telefon Takto by mohl vypada další skládací telefon od Samsungu

Samsung se snaží být první, a tak se tyto problémy objevují častěji, než u firem, které vyrábí zavedené technologie. Skládacím smartphonům nicméně věří, už se objevují další vizualizace, jak by následující generace mohly vypadat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.