Hlavní navigace

Éra skládacích smartphonů právě začala. Jaký je Samsung Galaxy Fold naživo?

19. 12. 2019

Sdílet

Skládací telefon je rozhodně netradiční zařízení, na které běžný člověk používající mobil není zvyklý. V době tlačítkových telefonů byste ale také neřekli, že chcete placku s displejem, po kterém budete jezdit prstem, ale přesně to se stalo. Jestli jsou ohebné telefony budoucnost se ukáže teprve časem. Mezitím dali někteří výrobci jasně najevo, hlavně tedy díky pokroku ve vývoji displejů, že takový telefon vyrobit umějí. A tak zkoušejí různé typy konstrukcí.

Samsung začal v Česku prodávat skládací smartphone jako první. Celosvětově ho sice předběhl Huawei, ale ten si u nás zatím nekoupíte. Galaxy Fold ano. Uvnitř jde o Galaxy S10+, ovšem se dvěma displeji, přičemž ten větší je ohebný. Galaxy Fold má v zavřeném stavu přístupný menší 4,6" displej. Když jej otevřete, objeví se velký 7,3" displej, přičemž ten menší se vypne. Oba jsou typu AMOLED. Jde vlastně o tablet s poměrem stran 4:3, který jde zlomit vejpůl a zmenšit tak do kompaktnějšího tvaru. Složený Fold pak docela dobře dáte i do kapsy. Rozhodně lépe, než většinu současných phabletů. Ale rozhodně také nejde o žádný malý kompakt, neboť kolem 4,6" displeje je velmi tlustý rámeček. Tlouštka složeného telefonu je také znát, byť to není až takový problém. Samsung ví, že Fold je křehké zařízení. Ale snažil se jej vylepšit natolik, aby jej bylo možné běžně používat. Displej sice nemá ochranné sklo, ale počet otevření a zavření dosahuje čísel, že by měl telefon vydržet minimálně pět let. Největší potenciální problém je tak v kloubu, který také prošel největšími úpravami. Na druhou stranu, v zavřené stavu je displej docela dobře chráněný. Ale tomuto tématu jsme se již věnovali hodněkrát. Galaxy Fold je převlečený Galaxy S10+ a u nás je v prodeji varianta s 12 GB operační paměti a 512GB úložištěm. Pohání jej Snapdragon 855, Exynos dodávaný většinou pro evropský trh tentokrát Samsung zcela vynechal. Akumulátor najdete v obou částech a celkově má kapacitu 4380 mAh. Slot

Na jeho plochu se vejde jen matice 3×5 ikon (změnit to lze jedině jiným launcherem). My co jsme na kompaktních smartphonech vyrostli a stále nám chybí, budeme spokojeni.  Telefon otevřete jako knížku, přičemž obě části u sebe drží tak akorát. Stačí lehce zatlačit a zařízení se rozevře téměř do plna. Do úplné placky pak musíte zatlačit znovu, čímž dojde k aretaci. Mechanismus funguje zdá se dobře, přechod mezi oběma stranami v místě kloubu je však viditelný (i hmatatelný).

Přepínání aplikací mezi displeji

Velká plocha se ale také hodí, takže po otevření telefonu můžete pokračovat přesně tam, kde jste přestali. Pokud si to tedy zapnete. Funguje to tak, že když něco děláte na malém displeji a telefon otevřete, aplikace se přepne i na ten velký. Zavřením telefonu ale dojde k zamčení displeje, což je logické. V nastavení je třeba povolit konkrétním aplikacím (klidně všem), že u nich má dojít k přepnutí i opačným směrem.

Více aplikací na jedné ploše

Další důležitou funkcí je multiview na velkém displeji. Jeho 7,3" je totiž jako dělaných na spuštění více aplikací současně vedle sebe. Takto lze provozovat dvě nebo tři okna současně. Způsob ovládání mi ale úplně nesedl.

Začínáte na jedné ploše, více jich vedle sebe nezobrazíte. Potažením zprava vyjede nabídka aplikací a její volbou se daná aplikace otevře ve vedlejším okně. Zopakováním postupu se otevře další aplikace ve třetím okně. Mezi okny jsou posuvníky, kterými lze měnit jejich vzájemnou velikost. Virtuální tlačítka pod displejem pak fungují tak, že tlačítko zpět provede úkon v tom okně, ve kterém jste byli naposledy (kde má focus). Tlačítko domů ale neukáže plochu v konkrétním okně, ale celý multiwindow zruší a zobrazí jednu velkou plochu.

Samsung Galaxy Fold prezentace11 Multiwindow

Vedle sebe tak může běžet video z Youtube, webový prohlížeč a třeba galerie fotek. U vybraných aplikací (například Facebook) pak lze spustit i dvě stejné aplikace vedle sebe. Velký displej je výborný na prohlížení map či fotek. Naopak u videa vzhledem k poměru stran ideální není.

Zdaleka nejlepší je ale kromě hraní her prohlížení webu, kdy je poměr stran 4:3 naopak výhodou. Je trochu škoda, že stejně jako u tabletů je ve všech prohlížečích aktivní nejdříve mobilní režim a pro zobrazení stránky v PC módu je potřeba jej aktivovat ručně. Pak ale zůstane aktivní i pro menší displej.

Ohebné smartphony budou přibývat

Galaxy Fold je připraven a éra (jakkoliv bude dlouhá či krátká) ohebných smartphonů začala. Za 54 tisíc si můžete koupit velmi neotřelý telefon, jehož největší vadou je kromě vysoké ceny (nejdražší iPhone stojí zhruba 45 tisíc) už jen jeho nižší odolnost. Velmi totiž záleží, jak se k telefonu chováte a znám mnoho lidí, kteří by raději měli používat pouze obrněné telefony strčené navíc v pouzdře.

Samotný princip, tedy že máte kompaktní telefon, který lze v případě potřeby velké plochy zvětšit, je velmi dobrý. Možnosti ohnutí jsou v zásadě tři, vedle Huaweie, který má displej jen jeden a ohýbá se na druhou stranu je tu pak ještě ohnutí vertikální, tedy véčko. Displej se nemusí jen ohýbat, šlo by udělat rolovací telefon, dva za sebou ve formě slideru… teoretických konstrukcí je naopak hodně. Zřejmě je některé časem uvidíme i naživo.

Samsung Galaxy Fold prezentace5

Galaxy Fold je však plně připraven a opravdu jde normálně používat. Dostanete k němu šikovný kryt i perfektní bezdrátová sluchátka. Vložíte SIMku a jedete. V zavřeném stavu máte něco jako kompaktní (byť tlustý a dlouhý) telefon. Používat jde, je to i malá satisfakce za to, že už výrobci nedělají skutečně kompaktní telefony.

Ale třeba klávesnice je na něm už prostě malá, respektive displej je hodně úzký. Takže telefon otevřete a máte velkou plochu, se kterou je (pokud máte na ovládání volné obě ruce!) radost pracovat. Mapy, webový prohlížeč, delší texty, fotky, to vše vypadá skvěle. Jen na sledování videa to není ono, ale když zapnete multiwindow, tak už ano.

Osobně bych si představoval jiný poměr stran. Telefon by v zavřeném stavu nemusel být taková nudle a v otevřeném zase takový „čtvereček“. Velikostně něco mezi rozměrem papíru A5 a A6.

Galaxy Fold není pro ty, kteří chtějí kompakt a tablet v jednom zařízení, takových parametrů nedosahuje zatím ani žádný koncept konkurenčních výrobců. Nicméně pokud chcete neotřelý telefon a mít něco extra, bude vás to stát „jen“ o necelých deset tisíc více, než dáte za nový iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.