Hlavní navigace

Samsung má smartphone s nejodolnějším sklem. Kolik toho vydrží Gorilla Glass Victus?

26. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Corning
Samsung použil pro svůj vůbec nejlepší současný smartphone nejnovější odolné sklo od Corningu – Gorilla Glass Victus. A telefon si vzali do parády youtubeři, kteří se jej snažili poškrábat i rozbít. Jak si vedl Galaxy Note20 Ultra?

Corning doposud skla čísloval, po Gorilla Glass 6 ale přišel s modele Victus. Ten má být velmi odolný nejen proti poškrábání, ale současně i proti pádům.Tyhle dvě vlastnosti se přitom spíše vylučují. Victus tak nějakým způsobem kombinuje tvrdost důležitou na vrypy s měkkostí, kterou zase oceníte při pádu na chodník.

Jerry z JerryRigEverything se smartphony dělá to, že se je snaží poškrábat. Má standardizovanou metodiku a postupně zkouší různé hroty. Čím odolnější sklo, tím tvrdší hrot vydrží. Galaxy Note20 Ultra, respektive Victus, se mu podařilo poškrávat hrotem číslo 6, tedy stejně jako u dřívějších telefonů s Gorilla Glass 6. Zdánlivě tedy žádné zlepšení, ale pokud má být telefon odolnější proti pádům, čekali bychom naopak zhoršení.

Podle Corningu je Gorilla Glass 6 stavěný na pády z 1,6 metru a nový Gorilla Glass Victus přežije dva metry. To nemusí být velký rozdíl, většina lidí má kapsu v nižší výšce a když vám telefon vypadne z okna, je to už jedno. I tak to ale může znamenat rozdíl mezi pavoukem na displeji a neporušeným telefonem.

Jak si nejčastěji rozbíjíte telefon?

Pády na zem pak vyzkoušel PhoneBuff (hned další video, které vám YouTube nabídne), který jej testoval s iPhonem 11 Pro Max. Nejprve spadly oba telefony na záda a zatímco iPhone to odnesl pavoukem přes celé tělo, Samsung skončil jen s prasklým rohem.

Velké zlepšení se však podařilo docílit u pádů na displej, který už chrání právě sklo Victus (to by ale podle některýh zdrojů mělo být i na zádech). Obrazovka iPhonu praskla, ale Samsung a jeho Victus zůstal neporušený. Když pád telefonu opakovali desetkrát, stav iPhonu se jen zhoršoval. Ale Galaxy Note20 Ultra byl pořád bez škrábance.

Zdá se tedy, že Victus opravdu funguje. Corning ve své zprávě tvrdí, že na poškrábání je proti Gorilla Glass 6 dvakrát odolnější, což JerryRigEverything tak úplně nepotvrdil. Zato v drop testu Corning exceloval. Galaxy Note20 Ultra je prvním telefonem s tímto sklem na displeji, ale další topmodely budou jistě následovat.

zdroj: Corning, JerryRigEverything

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.