Hlavní navigace

Potvrzeno: Samsung v Evropě prodává horší telefony než v USA

27. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Samsung

Řada telefonů Galaxy S a Note se prakticky od prvopočátků prodává ve více variantách lišících se čipsety určenými pro různé regiony. Začalo to rokem 2011 s vydáním Galaxy S II. Od té doby platí, že Amerika, Čína a Japonsko dostávají verze se Snapdragonem od Qualcommu, zbytek světa (včetně ČR a SR) má model s Exynosem od Samsungu. Korejci si navrhují i vyrábějí čipsety sami, což je výhodné z hlediska nižších nákladů nebo lepšího provázání hardwaru a softwaru. Klíčové komponenty, tedy CPU a GPU, jsou ale technologicky oproti konkurenci horší. Platí to i v roce 2018, ověřil to Andrei Frumusanu z magazínu Anandtech, který měl možnost otestovat telefony Samsung Galaxy Note9 v edicích se Snapdragonem 845 a Exynosem 9810. Exynos prohrál v testech výdrže, výkonu obecného procesoru i herních testech zaměřených na grafiku.

Test výdrže (zdroj: Anandtech)
Test výdrže (zdroj: Anandtech)
Test výkonu prohlížeče (zdroj: Anandtech)
Test výkonu prohlížeče (zdroj: Anandtech)
Test výkonu prohlížeče (zdroj: Anandtech)
Test výkonu prohlížeče (zdroj: Anandtech)
Test výkonu grafiky (zdroj: Anandtech)
Test výkonu grafiky (zdroj: Anandtech)
Test výkonu grafiky (zdroj: Anandtech)
Test výkonu grafiky (zdroj: Anandtech)

Výdrž při surfování přes Wi-Fi je totožná, drží se těsně pod 12 hodinami. Na baterku zaměřený test v benchmarku PCMark ale ukazuje, že při různorodém zatížení je na tom Exynos asi o 15 % hůř.

V testech zaměřených na výkon CPU je Exynos až o polovinu pomalejší (např. při zpracování fotek). V námi vypíchnutém testu opět zaměřeném na surfování Exynos vykazuje o 30 % nižší skóre. Sílu ukazuje konkurenční Kirin 980 v Huawei Mate 20 Pro (recenze), což je zatím jediný 7/8nm čipset reálně používaný v mobilech s Androidem. I ten se ale v řadě testů musel sklonit před rok starým Snapdragonem 845.

TIP: Exynos 9820 představen. Galaxy S10 díky němu bude rychlejší a nabídne 8K video

Benchmark 3DMark Sling Shot 3.1 Extreme Unlimited ukazuje, že v grafické části ztrácí Exynos na Snapdragon rovnou 33 procent. O čtvrtinu slabší výkon má také v GFXBenchi, u kterého Anandtech ukázal také průběh FPS. Oba telefony se dokázaly po 20 minutách rozpálit a následně klesl jejich výkon kvůli throttlování asi o polovinu.

Můžeme očekávat, že až dorazí Galaxy S10 a Note10, opět budou ve světě k dispozici verze s novými čipy Exynos 9820 a Snapdragonem 8150 (jehož specifikace zatím neznáme). Samsung u svého čipu výrazně zlepšil procesorovou část (výkonná jádra si navrhuje sám), ale GPU s referenčními výpočetními jednotkami ARM Mali zcela určitě nebude na konkurenční Adreno stačit. V tomhle ohledu dokáže Snapdragony od Qualcommu porazit jen Apple.

PS: Horší výsledky v benchmarcích neznamenají, že byste rozdíly mezi různými verzemi Galaxy S/Note okamžitě poznali i při reálném používání. Faktem ale zůstává, že za stejné peníze dostáváme horší mobily.

Byl pro vás článek přínosný?