Hlavní navigace

Samsung Galaxy S po roce používání [zkušenosti]

26. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

(Před pořízením SGS jsem používal Nokii 6300, ale přejít na smartphone rozhodně nebylo špatné rozhodnutí!)

Trochu vrže, ale drží…

Už při výběru chytrého telefonu jsem se obával plastového těla SGS, v té době jsem byl zvyklí na kovové provedení, co měla Nokia 6300, a chtěl jsem u kovů zůstat. Nakonec jsem se rozhodl kov oželet a nezbývalo mi nic než doufat v kvalitní plast. Dneska si myslím, že jsem musel být z kovu hodně rozmazlený, protože plastové tělo, které má SGS je pro mě zcela dostačující. Není to sice žádný zázrak, ale když se k tomu plastu chováte pěkně, tak taky něco vydrží.

Ano, někdy ten plast vrže a u SGS zejména v místě mezi USB konektorem a konektorem pro sluchátka. Ale že by byl plast nějak extrémně křehký nebo často praskal to fakt ne, rozhodně ne u mě a ani jsem o podobných jevech, alespoň co se týče SGS, nikde nečetl.

Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S

Jelikož už používám SGS více než rok a po celou tu dobu bez jakéhokoliv obalu, tak se začínají na zadní straně objevovat malé škrábance, a to zejména na oblých rozích. Ty jsou způsobeny nošením SGS po kapsách a zřejmě taky od několika pádů. Přední strana v čele s displejem je na tom o poznání líp, displej na první pohled není nijak poškrábán, pokud ho i tak budete podrobně zkoumat, uvidíte jednu malou rýhuc, která jde vidět jen pod určitým světlem a úhlem, navíc pokud není displej zrovna naleštěný, tak stejně ho přes otisky prstů neuvidíte.

Tvrdit, že to má se mnou SGS lehké, se opravdu neodvážím tvrdit. Nosím jej u sebe pokud možno neustále a jelikož jsem dobrovolným hasičem (SDH Rakvice), tak SGS se mnou absolvuje všechny zásahy, jestli jdu do hořícího domu nebo sundávám kočku ze stromu, vždy mám SGS u sebe! Přes tohle všechno si SGS zachovává svou pevnost a odolnost i po více než roce používání.

Výkon hardwaru stále dostatečný!

Ještě před rokem byl SGS králem mobilů, od té doby se samozřejmě objevily výkonnější kousky ať už s dvoujádrovým nebo jednojádrovým procesorem, ale i tak patří SGS stále mezi velmi výkonné smartphony. Samotný procesor je výkonný dost na to, aby byl SGS neustále dostatečně svižný. Trochu ho v tom omezuje RAM, která má sice 512 MB, ale dost značnou část si z ní vezme grafický akcelerátor a samotný systém, na konec vám z RAM v lepším případě zbude něco kolem 140MB po „zabití“ nepotřebných aplikací.

Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S

Displej je u SGS velkou předností, nejde o klasické LCD, ale o Super AMOLED s rozlišením 800 × 480 px. Barvy displeje jsou opravdu úžasné. Pokud si displej prohlídnete hodně zblízka, všimnete si, že nepoužívá klasickou mřížku RGB, ale PenTile matici, která sice šetří počet subpixelů, ale způsobuje v určitých barvách neostré hrany a nepěkné přechody barev. Někteří uživatelé SGS si stěžovali že, u tohoto displeje dochází k vypalování obrazu. K tomu asi opravdu dochází, ale já s tím zatím žádný závažný problém nemám, jen jednou jsem spatřil vypálenou klávesnici na šedém pozadí, jinak jsem nic podobného nezaregistroval a kdo ví, třeba se mi to jen zdálo.

Když zhodnotím další věci uvnitř SGS, tak si musím postěžovat na ne zrovna povedenou GPS, která svou přesností a rychlostí nikoho neoslní, ale přesto musím uznat, že díky aktualizacím systému se od původní verze trochu zlepšila. Dále by SGS mohl mít nějaký blesk, který by pomohl fotoaparátu zejména v horší světle. Pokud jsou totiž světelné podmínky dobré, tak je kvalita fotek i 720p videa naprosto dostačující. Horší je to, když je šero nebo tma, to pak jsou fotky plné šumu a jejich kvalita je řádově nižší! Naopak, za co musím SGS pochválit je kvalitní výstup zvuku do sluchátek, ten se podle mě u SGS opravdu povedl.

Ladíme až vyladíme…

Po koupi jsem měl v SGS Android 2.1, postupem času sice vyšlo několik oficiálních aktualizací a postupně se tak zvyšovala rychlost systému, ale pouze lagfix dokázal vyřešit problém z lagy, který byl způsoben nevhodným souborovým systémem. Sem tam sice nějaká aktualizace vyšla, ale čekat než je Samsung vydá, to může opravdu jen velice trpělivý člověk, a tak jsem začal provádět aktualizace neoficiální cestou. Zprvu jsem instaloval jen ROMky uniklé z dílen Samsungu, ale jak šel čas, vyzkoušel jsem i custom ROMky a nakonec jsem u nich už zůstal. Dnes používám DarkyRom 10.2.1 (Android 2.3.4), se kterou jsem plně spokojen. Vždy se jednalo o ROMky založené na oficiálních verzích z dílen Samsungu, a proto jsem zatím nevyzkoušel například známý CyanogenMod.

Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S

V samotném oficiálním systému moc chyb už není, postupem času byly ty závažné opraveny. To vše platí dvojnásob u kvalitně odladěných custom ROMek, které se vyvíjejí mnohem svižněji, a tak chyby mizí ještě rychleji. Osobně jsem nabyl dojmu, že jednou z nejdůležitějších vlastností mobilu je velká a šikovná uživatelská komunita, která dokáže napravit to, co výrobce nedokázal, a SGS takovou komunitu uživatelů má!

Díky rychlému rozvoji mobilního operačního systému Android mám dnes k dispozici plno nejen kvalitních aplikací a her, SGS výkonově s naprostou většinou těchto aplikací a her nemá zatím žádné výkonnostní potíže, bohužel lze očekávat, že postupem zvyšování výkonu nových mobilních telefonů, bude přibývat zejména her, na které už prostě SGS nestačí.

Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S
Fotografie pořízené Samsungem Galaxy S

Jde to

Co napsat na závěr? No, musím uznat, že i přes nějaké chyby je SGS dobrý telefon, můžu se na něj vždy spolehnout a kromě obligátního volání a psaní SMS dokáže i spoustu dalšího. Snad vám tento stručný popis dojmu z SGS po víc než roce používání stačil, a pokud ne tak, se možná dočkáte za rok.

Byl pro vás článek přínosný?