Hlavní navigace

Samsung Galaxy Tab S4: nejlepší pracovní tablet (test)

23. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jediné opravdu dobré tablety dnes (kromě iPadů) dělá jen Samsung a Huawei. V našem velkém testu dopadly nejlépe právě Galaxy Tab S3 (9,7" za 13 990 Kč) a MediaPad M5 (10" za 11 490 Kč a 8,4" za 8599 Kč). Pokud chcete něco ještě lepšího, nemáte na výběr nic jiného než nový Galaxy Tab S4 s klávesnicí a perem, který díky režimu DeX může zastat i počítač.

Zřejmě nejdražší tablet s Androidem svým provedením i cenou atakuje notebooky. Desetipalcový Tab S4 pohání Snapdragon 835 se 4 GB operační paměti, úložiště velké 64 GB lze doplnit o microSD kartu a v prodeji je i verze s LTE. Akumulátor má kapacitu 7300 mAh. V prodeji je samotný tablet za 17 990 Kč, modul LTE jej pak o 1500 Kč prodražuje.

Kryt s klávesnicí a perem pořídíte samostatně za 3149 Kč, ale lze mít i obyčejný kryt bez klávesnice (černý nebo bílý) za patnáct stovek či pero S-Pen za 1099 Kč. Rozhodně nejde o levnou legraci, a to ani ve srovnání s nejnovějším iPadem.

TipTest šesti nejlepších tabletů s Androidem

Tablet má zcela rovná skleněná záda, kovový rámeček, trošku zbytečný fotoaparát a čtveřici reproduktorů laděných firmou AKG. Na horní straně (při orientaci na šířku) najdete odemykací tlačítko a ovládání hlasitosti, vedle slot na microSD a nanoSIM, vpravo pak nabíjecí USB-C a sluchátkový jack. Při hmotnosti pod 500 gramů a tloušťce 7 milimetrů jde o velmi přenosný počítač, a to i když rozměry zase nabydou po osazení pouzdra.

IMG_0749 Slot pro microSD a LTE SIM (z druhé strany)

Displej má rozlišení 2560 × 1600 px a poměr stran 16:10. Širokoúhlé displeje nabízejí tablety od Huawei, jenže ty se u nás s klávesnicí prodávat zřejmě nebudou. Samsung tak pro svůj produkt nemá vlastně žádnou konkurenci, na druhou stranu si špičkové a drahé zařízení zřejmě nekoupí úplně každý.

IMG_0750 Pouzdro. Tablet drží pevně ve všech rozích

Galaxy Tab S4 nabídne díky technologii SuperAMOLED nekonečný kontrast a pěkné podání černé. Nejvyšší jas dosahuje hodnoty 350 nitů. V pouzdře drží tablet zacvaknutý pevně ve všech rozích. Pro neznatelně vystouplou kameru je v krytu otvor, stejně tak pro všechna tlačítka. Kryt má na rozdíl od samotného tabletu velmi příjemné matné pogumování.

Po „otevření“ je možné usadit tablet v jediné poloze v úhlu 120°, kdy zároveň dojde k připojení klávesnice. Zde nastává menší problém, neboť úhel naklonění nelze nijak měnit a 120° není vždy ideální. Ale nedá se s tím nic dělat, Samsung polohování neřeší.

IMG_0725 Chybí polohování, jak u většiny tabletů

Klávesnice bez CZ znaků

Klávesnice má vcelku příjemnou odezvu i zdvih a píše se na ní zkrátka dobře – pokud jde o delší anglický text. České znaky ale na klávesnici chybí a při psaní českého textu si musíte pamatovat jejich umístění. Samsung zřejmě neočekává v Česku tak velké prodeje, aby se lokalizace vyplatila.

Rozložení okolních kláves už příliš ergonomické není, ale to na žádné tabletové klávesnici. Tvar šipek, malý Enter či chybějící Escape, ne všechno je na Androidu vždy potřeba, ale pokud jste zvyklí na počítačové klávesnice, na malé tabletové budete vždy nějakým způsobem omezeni.

IMG_0723 Klávesnice bez českých znaků

Na levém boku má pouzdro odnímatelný držák pera. To funguje jako stylus a lze s ním na displeji pohodlně psát. Obsahuje jedno funkční tlačítko. Pokud byste pero nevyužili, lze snadno oddělat i samotný držák.

Stylus S-Pen

Tvar pera odpovídá tloušťkou běžným psacím potřebám, přesto bych osobně raději viděl řešení v podobě tenkého stylusu, který by měl slot přímo v tabletu. Stejně jako u Galaxy Note 9. Možná by byl takový stylus méně pohodlný pro delší psaní, ale nebál bych se, že ho ztratím. V držáku zase tak pevně nedrží a při přenášení v tašce může vypadnout. S-Pen rozpozná 4096 úrovní přítlaku a nepotřebuje nabíjet. Hodí se klasicky k psaní rychlých poznámek na zhasnutý displej, ale i pro souvislejší texty či kreslení v některé z aplikací.

Tabletu schází čtečka otisků prstů, Samsung se spoléhá na odemykání pomocí obličeje a oční duhovky. Musíte se ale dívat aspoň trochu rovně, což je při pevně daném naklonění tabletu někdy problém.

Multitasking s omezením

Kromě běžného rozhraní Androidu s nadstavbou od Samsungu je vcelku šikovný desktopový režim DeX. Hlavně kvůli práci ve více oknech, kdy se můžete cítit skoro jako ve Windows. Není to ale úplně simultánní provoz, neboť aplikace v neaktivním okně (s výjimkou několika interních od Samsungu) jsou pozastavené. Nemohl jsem tak například sledovat film v MX Playeru a zároveň prohlížet web v Chromu.

Často jsem při práci marně hledal touchpad, holt síla zvyku. Perem se sice dá tablet ovládat dobře, ale stejně bych si k němu raději dokoupil myš. Fungovat bude i drátová přes USB-C, ale lepší volbou je Bluetooth. V režimu DeX také budete mít tendenci řadu aplikací hledat v prohlížeči. Chvíli potrvá zvyknout si zvyknout, že lepší je spouštět jejich samostatné aplikace. Dojem z desktopu je zde příliš silný.

Čtveřice reproduktorů od AKG hraje velmi dobře, zvuk se mění i podle orientace displeje. Do kvalitních sluchátek jde pak zvuk ještě o kus lepší.

 

IMG_0740

model Samsung Galaxy Tab S4
označení konfigurace SM-T835
představení / zahájení prodeje v Česku září 2018
displej 10,5" (16:10) SuperAMOLED, 1600 x 2560 px
rozměry a hmotnost 249,3 × 164,3 × 7,1 mm / 483 g
SoC  + RAM Qualcomm Snapdragon 835 (4× 2,45 GHz + 4× 1,9 GHz Kryo + Adreno 540) + 4 GB RAM
úložiště (+microSD) 64 GB + microSD (52,6 GB uživatelských)
akumulátor 7300 mAh
zadní foťák 13 Mpx
přední foťák 8 Mpx
konektory USB-C 3.1
bezdrátové sítě (Wi-Fi, BT, GPS, LTE, NFC, infraport) Wi-Fi (802.11ac dual), Bluetooth (5.0), GPS (Glonass, BDS), LTE (ano), NFC (–), infraport (–)
čtečka otisků prstů ne
barevné varianty černá, bílá
Single SIM / Dual SIM nanoSIM
zvýšená odolnost
operační systém Android 8
doporučená cena 17 990 Kč

Galaxy Tab S4 nemá konkurenci, jediné podobné zařízení je iPad Pro s klávesnicí, mimo český trh pak nový MediaPad s klávesnicí od Huaweie. Samostatné tabletové klávesnice od výrobců třetích stran pak rozšiřují možnosti jakéhokoliv tabletu, ale u Samsungu zůstává velká výhoda v podobě režimu DeX.

Za vysokou cenu bych už čekat rovnou Snapdragon 845, ale i 835 má pro hry dostatek výkonu i pro hry. Klávesnici si musíte dokoupit zvlášť (k předobjednávkám ji Samsung dával v rámci akce zdarma) a s ní jste už na ceně přes 20 tisíc. Získáte ale nejlepší tablet na trhu, na kterém se dá i pohodlně pracovat a který má dlouhou výdrž.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.